Újratárgyalják a korrupcióval vádolt futballvezetők ügyét

Nem hozott jogerős ítéletet hétfőn a legfelsőbb bíróság az adócsalással, sikkasztással és korrupciós bűncselekményekkel vádolt futballvezetők perében, hanem újratárgyalásra visszaküldte az ügyet a bukaresti táblabíróságra.

Novemberben a táblabíróság jelentős mértékű adócsalásban találta vétkesnek a hazai futball nyolc közismert vezetőjét, akikre összesen 40 év börtönbüntetést szabott ki. A nyolc embert azzal vádolják, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral megkárosították a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy hazai futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, hiszen a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

Ha a legfelsőbb bíróság megerősítette volna hétfőn a táblabírósági ítéleteket, akkor George Coposnak, a Rapid Bucuresti tulajdonosának, volt miniszterelnök-helyettesnek öt évre börtönbe kellett volna vonulnia. Ioan és Victor Becali játékosügynököket (a Steaua futballklub mecénásaként ismert Gigi Becali politikus-üzletember unokatestvéreit) nyolc, illetve hét év szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság. Cristi Borceát, a bukaresti Dinamo egyik tulajdonosát hét, Mihai Stoicat, a Steaua menedzserét pedig négy év letöltendő börtönre ítélték.

Az ügy másik három szereplőjét, Jean Pădureanut, az első ligás besztercei Gloria tulajdonosát, Gheorghe Nețoiut, a Dinamo azóta parlamenti képviselővé választott volt tulajdonosát és Gheorghe Popescu játékosügynököt, aki az egyik legkiválóbb román futballista volt, három-három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte novemberben a táblabíróság.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel megsemmisítette a novemberi ítéletet, és a bizonyítási eljárás kiegészítésére kötelezte hétfőn a bukaresti táblabíróságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?