A liga szerint ekkor folytatódhatnak a labdarúgó-bajnokságok

A koronavírus-járvány miatt félbeszakított első, másod- és harmadosztályú labdarúgó-bajnokságok június 5-i folytatását helyezte kilátásba a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) a hétfői videokonferencián. A döntést a Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF) is jóvá kell hagynia.

A LPF a 14 élvonalbeli klub, a televíziós közvetítési jogokat birtokló médiacég, valamint az amatőr és profi játékosok érdekvédelmi szervezete (AFAN) képviselőivel közösen szervezte meg a távbeszélgetést, melynek eredményeként kiadtak egy közleményt, amelyben a Liga 1, a Liga 2 és a Liga 3 félbe maradt sorozatainak június 5-i, egyelőre zárt kapus meccsekkel történő folytatása mellett foglaltak állást.

A kényszerszünetet várhatóan május 16-án oldják fel, ugyanis akkor jár majd le a szükségállapot, amelynek 30 napos meghosszabbítását Klaus Johannis államfő még a múlt héten kilátásba helyezte. Május közepétől megkezdhetnék a felkészülést a csapatok, és három hét múlva folytathatnák a bajnokságokat – ennyi idő a klubok szerint elegendő az erőnlét visszanyeréséhez és a formába lendüléshez.

A Liga 1-ben, a rájátszás alsó- és felsőházában 8, illetve 12 forduló van még hátra; eddig két-két játéknapon vannak túl a csapatok, legutóbb március 6–9. között rendeztek meccseket. A felsőházban a címvédő és listavezető Kolozsvári CFR-nek négypontos előnye van a FCSB-vel és a Craiovai Universitateával szemben, míg az alsóházban a Viitorul és a Spesi OSK áll az első két helyen, a kiesés ellen pedig Voluntari, Târgoviște és Clinceni csapatai vívnak nagy harcot, de a többiek sem dőlhetnek hátra…

A Liga 2-ben és a Liga 3-ban egyaránt 14 forduló van még hátra. A másodosztályban a 11 pont előnnyel vezető UTÁ-nak van a legnagyobb esélye feljutni, a szintén élvonalbeli tagságot jelentő második helyért a pontegyenlőséggel álló Mioveni és Turnu Măgurele álla nagy harcban, de további négy csapatnak van esélye odaérni a második pozícióba, vagy az osztályozót érő harmadik helyre.

A LPF hétfőn azt is eldöntötte, hogy egy hónappal meghosszabbítják az első osztályú tagsághoz elengedhetetlen licenc megszerzésének, illetve a dokumentáció benyújtásának határidejét. A bajnoki folytatásról szóló döntést a sportági szövetségnek (FRF) is jóvá kell hagynia.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?