Megemelték az olimpiai focitornán résztvevő játékosok felső korhatárát

A tokiói olimpia egy évvel történő elhalasztására reagálva a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy évvel felemelte a játékosokra vonatkozó korhatárt.

A koronavírus-járvány miatt 2021. július 23. és augusztus 8. között sorra kerülő játékokon így 23 helyett 24 év lesz a benevezhető játékosok korhatára. Az olimpián eredetileg az U23-as korosztály képviselheti a kijutott országokat, valamint nemzetenként 3-3 túlkoros játékos szerepeltetése engedélyezett, ez továbbra sem fog változni.

Azaz marad az eddig is érvényben lévő határ dátum, és jövőre is az 1997. január 1. után született játékosok alkotják a kereteket, valamint az idei U23-as megjelölésű tornákon is ők szerepelhetnek. A női tornán nincs hasonló megkötés, ott rendszerint legerősebb csapataikkal szoktak részt venni az együttesek.

A férfi tornára eddig kijutott országok: Argentína, Brazília (címvédő), Franciaország, Németország, Spanyolország, Románia, Új-Zéland, Egyiptom, Elefántcsontpart, Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália, Szaúd-Arábia, Dél-Korea,valamint a házigazda Japán. Az észak- és közép-amerikai térségnek fenntartott két helyért április elején Mecikóban versengtek volna a csapatok, de a selejtezőtornát a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: A brazil Neymar értékesíti a tizenegyest a Németország ellen büntetőpárbajjal megnyert 2016-os döntőben | Fotó: AFP)

Kapcsolódók

Kimaradt?