90 éve jégen: új könyv jelent meg a csíkszeredai jégkorong történetéről

Bár a jégkorong-szezonnak a koronajárvány miatt hivatalosan is vége, a csíkszeredai hokirajongók mégsem maradnak újdonság nélkül ezekben a „sport-ínséges” időkben. A napokban jelent meg Gyurka Csaba 90 éve jégen című kötete, amely a nagy hagyományokkal bíró csíki jégkorongozás történetét foglalja össze.  A civil összefogással megjelent könyv fiatal, csíkszeredai szerzőjével beszélgettünk.

Hogy mi indított arra egy huszonéves fiatalembert, hogy időt, fáradtságot nem kímélve több száz oldalas kötetben mutassa be kedvenc csapatát? Egyszerű a válasz: a kék-fehér klub szeretete és némi szabadidő. „2008 óta járok mérkőzésekre, azóta érlelődött bennem, hogy jó lenne nekifogni, és egy olyan anyagot kiadatni, amiben minden benne van, amit egy ilyen könyvben látni szeretnék. 2004 óta nem jelent meg könyv a csíki hokiról” – kezdte beszélgetésünket Gyurka Csaba. A csíki hokifanatikus fiatalembernek az elmúlt évben hosszabb ideig nem volt munkája, kihasználva a kényszerű szabadidőt nekifogott álma megvalósításának. „Fél éves intenzív kutatómunkával kezdődött. Ezeken a napokon reggel 8-9-től délutánig a könyvtárban gyűjtöttem az anyagot, majd délutántól estig gépeltem, és koherens szöveggé próbáltam formálni a felgyűlt információkat” – mondta el a kötet születése kapcsán Csaba.

A könyvtári kutatás kiegészült interjúkkal is, ezáltal azoktól az emberektől kapunk hiteles információkat, adatokat a csíki jégkorongról, akik maguk is meghatározó szereplői voltak ennek a látványos sportnak. „A könyv hasábjain megszólalnak volt és jelenlegi szurkolók, csapatvezetők, edzők és játékosok. Vannak fejezetek, melyekben az interjúkat teljes egészében közlöm, és vannak fejezetek, ahol csupán néhány fontos gondolatot ragadtam ki, színesítve a száraz tényeket” – tudtuk meg.

A könyv több mint száz fotót tartalmaz a kezdetektől napjainkig. „A fényképek felkutatása és engedélykérések újabb bonyodalmat jelentettek, de hála Istennek a Sportul Ilustrat, Mudra László, Pál Zoltán, Kristó Róbert, Halmágyi Zsolt és Farkas (Gecse) Noémi is első kérésem után engedélyt adott a képek használatára, ugyanakkor Becze Zoltánnak, Boda Jenőnek és Mezey Imrének is számos képet köszönhetek” – mesélte az illusztrációk összeállítása kapcsán Gyurka Csaba.

Szurkolók nélkül nem lenne ugyanaz

A 90 éve jégen abból a szempontból is kivételes, hogy első alkalommal foglalkozik kiemelten a Sportklub legendásan nagy hangulatot teremtő szurkolóival. „Mindenképpen tervem volt, hogy összegyűjtsem a szurkolói rigmusokat és énekeket, és interjút készítsek a szurkolói csoportok tagjaival. Minden ismert rigmus, ének szövege helyet kapott a könyv lapjain és megszólalnak a lelátó ismert arcai. Nélkülük, meggyőződésem, nem lenne ugyanaz a csíki jégkorong”.

A könyv megjelenését a jégkorongbajnokságok (a Sportklub a nemzetközi Erste Ligában és a román bajnokságban is szerepel) rájátszására volt ütemezve. A koronavírus-járvány miatt azonban beszüntették a sporteseményeket, véget értek a küzdelmek. A tiltások miatt még a kötet bemutatóját sem sikerült megszerveznie a megjelenést végig pártoló és segítő Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének. „Ebben a kényszerhelyzetben a korábban betervezett könyvbemutató és könyvárusítás nem jöhet létre, de az egyesülettel közösen kihozzuk ebből is a maximumot, és egy kis kreativitást becsempészve hamarosan fejlemények várhatóak. Szerettünk volna egy online bemutatót legalább, sajnos egyelőre erre is várnunk kell” – mondta a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan Gyurka Csaba.

A kötet címe nem véletlenül 90 éve jégen. A források szerint 1929-ben láthatta néhány csíkszeredai fiatalember azt a filmhíradó-bejátszást, amelyen fellelkesülve jégkorong-csapat szervezésébe fogtak. Az első csíkszeredai csapat által lejátszott mérkőzés dátuma körül van némi bizonytalanság, ám Gyurka Csaba könyve alaposan körüljárja ezt a témát is, hogy pontosan megtudjuk: hány éve kergetik a pakkot a Hargita alján.

A könyv hamarosan megvásárolható lesz a Sportklub Szurkolók Egyesületének Facebook oldalán keresztül, valamint a csíkszeredai könyvesboltokban, illetve zajlanak az egyeztetések, hogy internetes terjesztéssel kapcsolatosan is.

Kapcsolódók

Kimaradt?