Hazai közönség előtt nyert Fernando Alonso

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a Ferrari pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Spanyol Nagydíjat hazai közönsége előtt.

Az oviedói születésű - idei második és pályafutása 32. futamgyőzelmét arató - 31 éves versenyző mögött Kimi Räikkönen, a Lotus finn pilótája ért célba a második helyen, ezzel négy pontra megközelítette az ezúttal negyedikként záró, címvédő és az összetettben továbbra is az élen álló német Sebastian Vettelt (Red Bull). A harmadik helyen Alonso csapattársa, a brazil Felipe Massa végzett a 66 körös viadalon.

A rajtot az élmezőnyben Vettel és Alonso kapta el a legjobban, előbbi a harmadik helyről a másodikra, utóbbi az ötödikről a harmadikra kapaszkodott fel. A nyitókör végén Nico Rosberg (Mercedes), Vettel, Alonso, Lewis Hamilton (Mercedes), Räikkönen, Sergio Perez (McLaren) volt az első hat sorrendje. Az első kerékcserék sorát az élbolyban haladók közül Massa kezdte meg a 9. kör elején, egy körrel később Alonso és Hamilton, majd Rosberg, Vettel és Räikkönen érkezett egyszerre a boxba. A kiállások után Rosberg nem tudta megőrizni a vezető pozíciót, a 14. körben Alonso, Vettel, Massa, Rosberg, Räikkönen és Mark Webber (Red Bull) száguldott az első hat helyen.

Massa a 21. kör kezdetén hajtott be a boxba  újabb kerékcserére, majd az élen álló Alonso autójára is új gumik kerültek, Vettel csak három körrel, Räikkönen pedig további kettővel később cserélt abroncsokat. A féltávnál az első 10, pontszerző pozícióban Alonso, Massa, Räikkönen, Vettel, Webber, Paul di Resta (Force India), Nico Hülkenberg (Sauber), Perez, Rosberg és Daniel Ricciardo (Toro Rosso) haladt.

Alonso és Massa a 37. körben járt harmadszor a boxban, őket Webber követte, két körrel később pedig Alonso megelőzte a tőle a kerékcsere alatt a vezetést átvevő Räikkönent. Vettel autóján a 40. körben cseréltek harmadszor gumit, s a német címvédő Massa mögé, a negyedik helyre érkezett vissza a pályára.

Räikkönen a 46. körben hajtott be csapatához az utolsó kerékcseréjére, s Vettel elé, a harmadik pozícióban ért vissza. Az élen álló Alonso a 49. kör végén tudta le utolsó, negyedik kerékcseréjét, és megnyugtató előnnyel érkezett vissza az első helyre, csapattársa, Massa, valamint Vettel az 52. körben járt utoljára a boxban.

Az utolsó 10 körben már nem változott az első négy helyen haladó Alonso, Räikkönen, Massa és Vettel sorrendje. Az élről rajtoló Rosberg végül hatodik lett, a brit Jenson Button (McLaren) pedig a 14. pozícióból startolva ért oda a négy vb-pontot érő nyolcadik helyre.

A Forma-1-es világbajnoki sorozat két hét múlva, a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

Kimaradt?