Bajnokok Ligája: lipcsei és bergamói öröm

Gulácsi Péterrel a kapuban odahaza is megverte az RB Leipzig a labdarúgó Bajnokok Ligájában José Mourinho Tottenhamjét, így a német gárda bejutott Európa nyolc legjobb csapata közé. Az Atalanta – a koronavírus-veszély miatt – zártkapus meccsen Spanyolországban is megverte a Valenciát.

A szász szövetségi tartományban hétfő délelőtt döntöttek úgy, hogy az Európában egyre inkább bevált gyakorlatnak tekinthető zárt kapus meccsel ellentétben beengedik a szurkolókat a nyolcaddöntő visszavágójára.

Így igazi futballhangulatban kezdődhetett a meccs, amelyen a tavalyi BL-döntős angol csapat nem tudta megismételni az Ajax elleni bravúrt, amikor is 0–1-es hazai meccs, és az amszterdami hátrányból fordítva nyert, és jutott be a fináléba. A lipcseiek húsz perc után két góllal vezettek, és esélyt sem hagytak a londoniaknak, így Gulácsi Péter – s a továbbra is sérült Willi Orbán – csapata kettős győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

 

Gólokban gazdag visszavágót játszott egymással a Valencia és az Atalanta: a hét találatot hozó összecsapáson (3–4) egy percig sem forgott veszélyben az olasz együttes továbbjutása, így a bergamóiak készülhetnek a negyeddöntőre.

A koronavírus-járvány miatt szurkolók nélkül rendezték meg a visszavágót, ám a nézőtér így sem volt teljesen üres: a Valencia „szuperdrukkereként” aposztrofált Vicente Navarro tavaly hunyt el, kedd este egyedül a látását az 1950-es években elveszítő hűséges szurkoló szobra foglalt helyett a Mestalla lelátóin.

A „nézőtéri fölény” nem hozott szerencsét a hazaiaknak, az Atalanta már a 3. percben előnybe került, Josip Ilicic értékesítette a saját maga által kiharcolt tizenegyest (0–1).

 

A kapott gól némileg felpörgette a hazaiakat, akik a félidő feléhez érve Kevin Gameiro révén egyenlítettek, Ilicic azonban a játékrész hajrájában a második büntetőjét is belőtte, ezzel egyrészt eldőlt, hogy biztosan nem lesz hosszabbítás, másrészt a szlovén támadó gólja gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozta a Valenciát (1–2).

 

A spanyolok ennek ellenére mindent megtettek, Gameiro a szünet után egalizált, majd az őt kiszolgáló Ferran Torres is betalált, gyönyörű emelése a kapuban kötött ki (3–2).

 

Sokáig nem örülhetett a Valencia, négy perccel később Ilicic megszerezte a harmadik gólját, majd feltéve a koronát a teljesítményére, negyedszer is bevette Jasper Cillessen kapuját (3–4). A 32 éves támadó ezzel Zlatan Ibrahimovicot megelőzve a legidősebb olyan játékos lett, aki négyszer betalált egy BL-mérkőzésen.

 

Az Atalanta BL-debütálóként jutott be a negyeddöntőbe, erre a Leicester City 2016–2017-es szereplése óta nem volt példa.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó: RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol) 3–0, gól: Sabitzer (10., 21.), Forsberg (87.), továbbjutott az RB Lepzig, 4–0-s összesítéssel. Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz) 3–4, gól: Gameiro (21., 51.), Ferrán Torres (67.), illetve Ilicic (3., 43., 71., 82., az első kettő 11-esből), továbbjutott az Atalanta, 8–4-es összesítéssel. A szerdai program: FC Liverpool (angol)–Atlético Madrid (spanyol) (0–1), Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) (1–2).

(Nyitókép: Lipcsei örömünnep | Fotó: uefa.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?