Férfi kosár: az U-BT a csúcsformában játszó Peak vezérletével megverte a CSM-t

A végletekig kiegyensúlyozott rangadót játszott szombaton este a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSM a férfi kosárlabdabajnokság középszakaszában, amelynek végén a Szamos-partiak legújabb szerzeménye, LJ Peak beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Radu Petrescu és Milorad Zekovics két triplájával, valamint Kris Richard látványosan felkanyarított kosarával jelezte a bajnoki címvédő Nagyváradi CSM, hogy nem hajlandó önként átadni helyét a trónkövetelő Kolozsvári U-BT-nek. A másik oldalon a házigazdák is komoly termelésbe kezdtek, Tarolis két hárompontosa mellé Kuti Nándor is mellétett 4 pontot, igy 5 perc után a BT Aréna eredményjelző táblája 15-14-et mutatott. A következő percekben mindkét oldalon jelentősen visszaesett a pontgyártási lendület, a palánkok alatt Planinic és Krajina titáni harca határozta meg az első negyed végét. Majd kettejük lecserélése után az őket váltó Uta és Valeika csatájával folytatódott a brusztolás.

A második negyed elején felváltva ragadták magukhoz a vezetést a csapatok, de ellépni egyik félnek sem sikerült. Serban Sere, a váradiak csapatmenedzsere rondított bele, akinek a folyamatos kommentálásáért technikai hibát kapott a CSM kispadja. De ezt leszámítva maradt minden a régiben: hol itt, hol ott volt a vezetés, hol pedig egálra álltak a felek, mint például a 14. percben Planinic 2 plusz 1 pontos akciója után. (36-36). A két erdélyi csapat minőségét jelzi, hogy a kispadról érkezők sem rontották le a játékot, mindkét edző 9-10 embere rotációval tudta forgatni keretét. A nagyszünet felé közeledve Kuti betörésből dobott kosarával az U-BT a mérkőzés legnagyobb vezetését hozta össze (42-36), amit a jól büntetőző Planinic tovább növelt. (44-37). Egy váradi kosár után Mihai Silvasan időt kért, ugyebár a nehezen összehozott vezetést meg kell becsülni. Egy gyors ellentámadás után Kuti mesteri alley-oop passzt adott Tarolisnak, a litván pedig nem hibázott. A váradiak ebben a játékrészben két honosított amerikai légiósára alapozta támadásait, Kris Richard és Giordan Watson összjátéka tartotta a vendégeket látótávolságon belül. (46-43) Másfél perccel a szünet előtt Patrick Richbuggard betörésével, majd Karlo Zganec büntetőjével először volt 8 pont a különbség a két csapat között (51-43). Ez megmaradt szünetre is, ugyanis a kolozsvári Richard dudaszóra eleresztett triplája kipördült a kosárból.

A második félidő ugyanúgy kezdődött mint az első: Zekovics triplájára érkezett Tarolis válasza. A Cristian Achim vezette váradiak továbbra is a Watson-Richard „tengely” mentén építkeztek, kettejük összjátékának megállítása volt a hazaiak legfontosabb célkitűzése. Mivel Tarolis triplája közben Valeika szabálytalankodott Planiniccsel szemben, kolozsváriak a mérkőzés során először növelhették volna kétszámjegyűre előnyüket, de két egymásutáni támadásuk is csődöt vallott. Ehelyett a CSM jött vissza -6-ra, de aztán Patrick Richard kilencméteres triplájával nőtt a különbség a mérkőzés során először 9 pontra ( 65-56), majd a negyed végére 10 pontra (73-63).

Az utolsó negyed elején Broussard lopta közelebb a vendégeket két kosárral, majd Barnette büntetőjével már csak 6 pont választotta el a feleket. (75-68). Mivel a hazai kosárcsend nem szakadt meg, és Broussard ismét feltett egy labdát (75-70), Silvasan elérkezettnek látta az időt egy time outra. Lement Calnicenco és Uta, feljött Kuti és Zganec, de a váradi rohamot LJ Peak szakította meg. Három perccel a vége előtt ismét feljöttek a vendégek -4-re (82-78) és Planinic kipontozódása után nehéz helyzetbe került az U-BT. Kris Richard újabb kosarával már csak 2 pont választotta el a csapatokat (82-80). Amikor Broussard kosarával a vendégek egyenlítettek, majd a vezetést is átvették (82-83) az utolsó negyed részeredménye 9-20 volt. Másfél perccel a vége előtt Tarolis betöréséből beszédült a labda a kosárba, s a litván egy büntetőt is dobhatott mivel faultolták dobás közben. (85-83) Hasonló események történtek a másik palánk alatt is, ahol Zekovics három pontos akciójával visszavettée a CSM a vezetést. A következő U-s akció elhalt, a lepattanót leszedő Markovicsot faultolta Johnson, a szerb keze nem remegett meg a vonalnál. (85-88) 10 másodperccel a vége előtt LJ Peak ellentámadásból -1-re, majd miután a büntetőjét kihagyta labdát szerzett és 2 pontos dobásával a vezetést is visszaszerezte csapatának. (89-88) Peak megdicsőülése a váradiak utolsó támadásánál csúcsosodott be, amikor Markovics blokkolásával megakadályozta a vendéggyőzelmet.

Kolozsvári U-BT – Nagyváradi CSM 89-88
BT Aréna, 2500 néző
Kolozsvári U-BT: Peak (15), Tarolis (24), Johnson (9), Zganec (1), Calnicenco (2), Planinic (14), Kuti (6), Richard (14), Uta (4). Edző: Mihai Silvasan
Nagyváradi CSM: Richard (22), Broussard (19), Watson (2), Barnette (4), Valeika (6), Petrescu (5), Krajina (10), Zekovics (11), Markovics (9). Edző: Cristian Achim

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?