Magyarország rendezheti a 2027-es női kézilabda-vb-t

A Magyar Kézilabda-szövetség a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy 2027-ben Magyarországon rendezik az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságot.

 

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) a kairói tanácsülésén döntött a magyar rendezés mellett. A világbajnokságon 32 csapat vesz részt, a tervek szerint a torna mérkőzéseit Budapesten, Debrecenben, Győrött és Tatabányán rendezik meg. 

A nemzetközi szövetség a Facebook-oldalán arról is tájékoztatást adott, hogy a 2025-ös férfi vb-t Horvátország, Dánia és Norvégia közösen rendezi meg, 2027-ben pedig Németországban lesz a torna. A magyar világversenyt megelőző vb-t Németország és Hollandia rendezi meg 2025-ben.

Magyarország legutóbb 1995-ben volt női világbajnokság, társrendezőként akkor Ausztria csatlakozott hozzánk. Ezt megelőzően 1982-ben rendeztett egyedül vb-t, akkor Szovjetunió mögött a második helyen zárt a magyar válogatott, 1995-ben pedig Dél-Korea előzte meg a magyar lányokat. 

Az már korábban eldőlt, hogy Magyarország társrendezőként vállal szerepet a 2024-es női Európa-bajnokság megrendezésében. A csoportmérkőzéseket Budapesten, Debrecenben, az ausztriai Innsbruckban, a svájci Bázelben, a középdöntőket Budapesten és Debrecenben, az elődöntőket és a helyosztókat pedig a magyar fővárosban rendezik. A 2022-es férfi kézi Eb-t Szlovákiával közösen rendezi meg Magyarország. 17 nap alatt 24 csapat 65 meccset játszik, a lebonyolítás ugyanaz lesz, mint idén januárban. A csoportmeccseknek Budapest (az épülő multifunkcionális csarnok), Debrecen (Főnix-csarnok), Szeged (az épülő új csarnok), Pozsony (2 csoport) és Kassa ad otthont, a középdöntőben Budapest és Pozsony kap szerepet, a záró hétvége Budapesten lesz. A magyar válogatott a csoportkörben, valamint továbbjutása esetén a középdöntőben is Budapesten lép pályára.  Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke korábban hangsúlyozta, már a 2024-es női Eb megrendezése sem igényel további infrastrukturális beruházást, hiszen a 2022-es férfi Eb miatt minden adott lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?