Simona Halep nyerte a dubaji tenisztornát

Megnyerte Simona Halep a 2 643 670 dollár összdíjazású dubaji WTA-tornát. A román teniszező a szombat esti döntőben a kazah Jelena Ribakinát győzte le három szettben (3:6, 6:3, 7:6).

A világranglista második helyén álló, a tornán elsőként kiemelt Simona Halep 2015 után másodszor nyer Dubajban, pályafutása huszadik tornagyőzelmét szerezve meg, egy csaknem két és fél órán át tartó, nehéz és küzdelmes mérkőzés végén.

Az első szett elején fej-fej mellett haladtak a játékosok, mindketten hozták saját szervájukat. 3:2-es vezetésnél aztán a kazah lány brékelt, és bár 5:3-nál több esélye is volt Simonának arra, hogy visszavegye adogatását, ezeket nem sikerült kihasználnia, így Ribakina (WTA-19.) 6:3-ra nyerte a szettet.

A második játszmát a román lány kezdte lendületesebben, javult az adogatójátéka és 2:1-es vezetésnél összejött a brék is. 4:1-es állásnál kihagyott két bréklehetőséget és a következő játékban a kazah visszavette az adogatását (4:3), egyenlíteni azonban nem tudott, mert Simona ismét brékelt, majd behúzta a szettet (6:3). 

A döntő játszmában, 2:1-es Ribakina-vezetésnél Halep elvesztette adogatását (3:1), de a kazah sem tudta hozni a szerváját, így a román egyenlített (3:3). 5:5-nél ismét megingott Ribakina, így Halep a trófeáért adogathatott, a kazah azonban visszabrékelt, rövidítésbe tolva a szettet, és a tie-breaket végül Simona nyerte 7:5-re.

Halep három ászt ütött a mérkőzésen, Ribakina kettőt, és mindkettejüknek öt kettős hibájuk volt. Simona nagyobb hatékonysággal ütötte első szerváit (72-68 százalék), a második szervája a kazahnak volt valamivel eredményesebb (35-37 százalék). A román lány kevesebb nyerő ütést mutatott be (28-30), de ki nem kényszerített hibája is kevesebb volt (23-25).

A tornagyőzelemért 696 860 dolláros pénzdíjat és 470 ranglistapontot kap Halep, Ribakina döntős szereplését 372 200 dolláros pénzdíjjal és 305 WTA-ponttal jutalmazzák. Simona Halep pályafutása 37. döntőjét játszotta szombaton, és ez volt az első fináléja a tavalyi wimbledoni bajnoki cím után.

A szombati döntő előtt Simona Halep bejelentette, hogy visszalép a jövő heti dohai tornától, amelyen második kiemeltként indult volna

Kapcsolódók

Kimaradt?