Férfi kosár Eb-selejtező: Románia kikapott a világbajnoktól, Magyarország legyőzte a címvédőt

Tizenhárom pontos vereséget (71-84) szenvedett csütörtök délután a kolozsvári BT Arénában a román férfi kosárlabda-válogatott a világbajnok Spanyolországtól a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Ugyanebben a szakaszban a magar válogatott Szombathelyen legyőzte a címvédő Szlovéniát. 

Tisztes vereséget szenvedett a kolozsvári BT Arénában a román férfi kosárlabda-válogatott a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében a világbajnok Spanyolországtól. A Tudor Costescu által vezetett trikolórok legjobbja az épp Spanyolországban légióskodó Emanuel Cățe volt, a román beállós 19 pontot dobott. Segítséget csak a honosított Kris Richardtól kapott, ami még akkor is kevésnek bizonyult a La Rioja ellen, ha a vendégek nagyon tartalékosan érkeztek Kolozsvárra. 

A román válogatott következő mérkőzése hétfőn lesz Tel Avivban Izrael ellen.

Szenzációs magyar győzelem a címvédő szlovénok ellen

A magyar férfi kosárlabda-válogatott bravúros győzelmet aratott a címvédő szlovénok felett Szombathelyen a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki nyitányán.

A felmondási idejét töltő szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics együttese annak tudatában kezdte meg a hatmeccses selejtezősorozatot Szombathelyen, hogy a címvédő szlovénoktól öten vannak a keretben a 2017-ben Isztambulban Európa-bajnoki címet szerzett csapatból. Nem jött át Európába ugyanakkor a két legnagyobb sztár, az NBA-ben szereplő Luka Doncic (Dallas Mavericks) és az előző kontinenstorna legjobbjává választott Goran Dragic (Miami Heat).

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindhárom eddigi tétmérkőzést a rivális nyerte 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben. Azóta két felkészülési meccset vívott a két gárda, 2012-ben és 2017-ben is a szlovénok bizonyultak jobbnak.

A 2017-es Eb-n 16. helyezett magyarok - akik 18 év után szerepeltek újra kontinenstornán - a csütörtöki összecsapáson 6-4-nél megtorpantak, és három szerzett pontra 12-t kaptak. A 16-16-ról indult második negyedben főként a Japánban légióskodó Allen Rosco révén tartotta a lépést a nemzeti együttes, majd a hat év után visszatért Szabó Zsolt is betalált. Csakhogy 24-23-nál újabb "rövidzárlat" jött, s a szlovénok egy 11-0-s rohammal ismét megléptek, a nagyszünetben 32-36 volt az állás. A félidő statisztikájából kitűnt, hogy a hazaiak tíz triplakísérletéből csak egy volt sikeres, és a húsz percből csak háromban vezettek. A mezőny legjobbjaként Allen ekkor 11 pontnál tartott.

A térfélcsere után megint hatpontos lemaradást dolgoztak le a magyarok, elsősorban az olasz Reggio Emiliát erősítő Vojvoda Dávidnak, illetve Perl Zoltánnak köszönhetően. A 49-54-ről induló zárószakaszban a csapatkapitány Keller Ákos triplájával egyenlített (56-56) a magyar válogatott, s innentől nyílt csatát láthatott az Arena Savaria közönsége. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Vojvoda szórta a kosarakat, az utolsó perc Váradi Benedek hármasa révén 72-71-gyel kezdődött, majd a rendkívül izgalmas hajrában a szombathelyi kedvenc Perl büntetői döntöttek.

A magyar nemzeti csapat a 2021-es kontinenstorna selejtezőjében a szlovénokon kívül Ausztriával és Ukrajnával szerepel azonos csoportba, amelyből az első három jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Georgiában sorra kerülő Eb-re. A kvalifikáció második fordulójában, vasárnap a magyarok az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára. A további négy találkozóra novemberben, illetve jövő februárban kerül sor.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?