EL: „megtréfálja” a rekordbajnok Sevilla FC-t a Kolozsvári CFR?

Az utóbbi évek legfontosabb mérkőzésére készül a Kolozsvári CFR, amely csütörtökön este 19:55 órai kezdettel a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért rendezett párharc első összecsapásán a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban a spanyol Sevilla FC-t fogadja. 

A Dan Petrescu vezette vasutas alakulat európai kalandja még tavaly augusztusban kezdődött, amikor a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörében 1-0-ra kikapott Nur-Szultanban az Asztana FK-tól. Amikor a kolozsvári visszavágón már a 4. percben előnyt szerzett a kazah bajnok, akkor úgy tűnt, hogy a CFR európai kalandja még azelőtt véget ér, mielőtt elkezdődne. Aztán jött a bravúros fordítás (3-1) és jöttek a következő két vállra fektetett ellenfelek: Makkabi tel Aviv (1-0, 2-2) és Celtic Glasgow (1-1, 4-3), mielőtt a BL play offjában a Slavia Prága a vasutasok útját állta (0-1, 0-1) a legfontosabb kupasorozat csoportkörébe jutás előtt.

A CFR átkerült az Európa-ligába, ahol a sorsolás után esélyt sem adtak neki a szakemberek a Lazio Róma, Celtic Glasgow és Stade Rennais mellett. Nagyot csattant, amikor az első fordulóban 1-0-ra legyőzték a Fellegváron a Laziót, de a hitetlenek még ekkor is azt visszhangozták, hogy a végére „elfogy” a csapat. A Celtic bosszút állt (2-0) a BL-selejtezőben elszenvedett vereségégéért, de utána a CFR oda-vissza legyőzte a Rennes-t (1-0, 1-0) és az egyenes kieséses szakasz elérhető távolságba került. A Lazio elleni római vereség (0-1) egy fordulóval elodázta továbbjutást, amelyet a Celtic elleni utolsó mérkőzésen harcolt ki (2-0) a vasutas alakulat. 

A nyoni sorsoláskor aztán nagyon „belehúzott” a CFR, a nyolcaddöntőbe jutásért az ötszörös Európa-liga nyertes Sevilla FC-n kellene felülkerekednie Dan Petrescu csapatának. Első látásra a feladat megoldhatatlannak tűnik, a spanyolok keretének piaci értéke tízszerese a CFR-ének (így volt ez a Lazio esetében is – szerk. megj.), és ami még aggasztóbb, hogy a Sevilla hagyományosan komolyan veszi az Európa-ligát.

Erről beszélt Kolozsvárra érkezése után Julen Lopetegui, a Sevilla FC edzője is, aki a CFR elleni összecsapást megelőző hivatalos sajtótájékoztatón leszögezte: az Európa-liga egy olyan sorozat, amely tűzbe hozza csapatát. „Nehéz mérkőzésre számítok, mert Kolozsvár egy erős ellenfél, amely megköveteli tőlünk, hogy a legmagasabb szinten, a legjobb összeállításban játsszunk"– fogalmazott Lopetegui.

A mérkőzésre elkelt az összes belépő , s mivel a spanyolokat elkísérő 100 szurkolót a VIP-szektorban helyezték el, CFR megnyitotta saját szurkolói előtt a vendégszektort is. Az összecsapás csütörtökön este 19:55 órakor kezdődik a német Deniz Aytekin sípszavára. A Kolozsvári CFR–Sevilla FC mérkőzést a Telekom Sport, a Digi Sport és Look Sport és a Kolozsvári Rádió közvetíti élőben. 

A 16 közé jutásért rendezett forduló párosítása:
Kolozsvári CFR–Sevilla FC
Wolverhamtpon (angol)–Espanyol (sapnyol)
Sporting (portugál)–Basaksehir (török)
Getafe (spanyol)–Ajax Amszterdam (holland)
Bayer Leverkusen (német)–FC Porto (portugál)
FC Copenhagen (dán)–Celtic Glasgow (skót)
APOEL Limasszol (ciprusi)–Basel (svájci)
Olympiakosz (görög)–Arsenal (angol)
AZ Alkmaar (holland)–Linz ASK (osztrák)
Club Brugge (belga)–Manchester United (angol)
Ludogorec (bolgár)–Internazionale (olasz)
Eintracht Frankfurt (német)–RB Salzburg (osztrák)
Sahtyor Donyeck (ukrán)–Benfica (portugál)
VfL Wolfsburg (német)–Malmö (svéd)
AS Roma (olasz)–Gent (belga)
Glasgow Rangers (skót)–Braga (portugál)

Kapcsolódók

Kimaradt?