Erdélyi döntőt rendeznek a kosárlabda Román-kupában

A háziagazda Kolozsvári U-BT és a bajnoki címvédő Nagyváradi CSM mérkőzhet meg hétfő este 7 órai kezdettel a Horia Demian sportcsarnok parkettáján a férfi kosárlabda Román-kupa döntőjében.

A Final Four első vasárnapi elődöntőjét a Nagyváradi CSM 76-72-re legyőzte a Bukakesti Dinamót, de a partiumiak csak az utolsó negyedben tudták a maguk oldalára billenteni a mérleg nyelvét.

A fővárosi csapat az első negyedet egy ponttal, a másodikat pedig 4 ponttal nyerte meg, így szünetre 39-34-es vezetéssel vonulhatott Tudor Costescu alakulata, amely a „kutyákkal” baráti viszonyban levő U-s galeri támogatását is élvezhette. 

A bukarestiek előnye a szünet után tovább nőtt, egy adott ponton tíz ponttal is vezettek, mielőtt Cristian Achim csapata elkezdte ledolgozni a hátrányát. Ebben kulcsszerepe volt a CSM szerb tornyainak, a Zekovics-Markovics páros vezérletével villánygyorsan egyenlített a nagyváradi csapat (48-48).

Az utolsó tíz perc 52-52-es állásról indult, de ekkor már a CSM akarata érvényesült. Kris Richard és Broussard kosaraival már 63-56 volt az eredmény, amikor Costescu időt kért. A Dinamo számára annak ellenére már nem volt visszaút, hogy időnként közelebb tudott férkőzni a CSM-hez, a váradiak győzelmét már nem tudták veszélyeztetni.

Cristian Achim tanítványai 76-72-re megnyerték elődöntőjüket és várták döntőbeli ellenfelüket, amely a Kolozsvári U-BT–Temesvári SCM találkozón dőlt el. 

A második elődöntőre zsúfolásig megtelt a Horian Demian sportcsarnok, a mérkőzés elején Kuti Nándor kosarai robbantották fel a lelátókat, a 23 éves sepsiszentgyörgyi bedobó önbizalomtól duzzadó játékkal rukkolt elő. A Dragan Petricsevics által irányított temesváriak távoli dobásai elkezdtek behullani, így a vendégek pár perc után 19-14-re vezettek. Ekkor a hazai csapat megrázta magát, szorított egyet a védekezésén és egy 11-0-s rohammal végérményesen ellépett ellenfelétől. A vendégek időkérése nem segített, az első negyed végéig csak egy kosarat dobtak, így 10 perc után az állás 32-21 volt. 

Ehhez képest a második negyed rendkívól kosárszegény lett, a nagyszünetre kialakult 47-31-es eredmény azt jelentette, hogy mindkét csapat feleannyi pontot (15-10) szerzett, mint amennyit a mérkőzés elején. 

A harmadik negyedben ismét elkezdtek pontosan célozni a temesvári mesterlövészek és ennek az lett az eredménye, hogy egyszámjegyűre csükkentették hátrányukat, viszont az utolsó szó Mihai Silvășan tanítványaié lett, akik az utolsó három percet megnyomva gondoskodtak arról, hogy ne kapjanak vérszemet Petricsevics tanítványai. 68-56

Az utolsó játékrész elején egy temesvári 6-0-s rohammal már csak hat pont volt az U-BT előnye, de itt aztán elvágták a fonalat a vendégeknél, a kolozsváriak egy 10-0-s runnal válaszoltak a kihívásra (78-62) és innen már a a közönség szórakoztatására játszottak a 88-71-es végeredményig.

A meccs legjobbjának a 15 pontig jutó Kuti Nándort választották.

A Román-kupa döntőjében tehát erdélyi párharc alakult ki, a Nagyváradi CSM és a Kolozsvári U-BT hétfő este 7 órai kezdettel csap össze a trófeáért.

Férfi kosárlabda Román-kupa, elődöntő
Nagyváradi CSM – Bukaresti Dinamo 76-72
Kolozsvári U-BT – Temesvári SCM 88-71

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?