FRISSÍTVE - Fed-kupa: kikapott a román páros, Oroszország mehet a budapesti fináléra

FRISSÍTVE: 1-1-es állásról folytatódik szombaton 14 órai kezdettel a kolozsvári BT Arénában a Románia-Oroszország női tenisz Fed-kupa találkozó. A tét óriási, ugyanis a győztes kvalifikálja magát a budapesti, április 14 és 19 között megrendezésre kerülő Fed-kupa 12-es fináléjába. Jekatyerina Alexandrova maratoni meccset legyőzte Ana Bogdant és ezzel Oroszország óriási lépést tett Budapest felé. A bombát Jaqueline Cristian robbantotta fel Kolozsváron, a 21 éves lány 7-5, 6-3-ra legyőzte a 168 hellyel előrébb rangsorolt Veronika Kudermetovát. A mindent eldöntő párost az oroszok nyerték és így jutottak be a budapesti 12-es fináléba.

Az első, pénteki játéknapon az oroszok jutottak előnyhöz, hiszen Jekatyerina Alexandrova villámgyorsan elintézte Gabriela Rusét, de a következő mérkőzésen Ana Bogdan három szettben legyőzte Veronika Kudermetovát, így aztán szombaton mindkét csapat többnyire egyenlő esélyekkel folytathatja. A pénteki mérkőzésekről itt számoltunk be.

Fed-kupa, play off, 
Románia-Oroszország 1-1

Gabriela Ruse – Jekatyerina Alexandrova 1-6, 4-6
Ana Bogdan – Veronika Kudermetova 6-3, 6-7, 6-1
szombat, 14 órától
Ana Bogdan – Jekatyerina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7
Gabriela Ruse –  Veronika Kudermetova
Irina Bara/ Raluca Olaru – Anna Blinkova/ Anna Kalinszkaja
21:23

Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse - Anna Blinkova/Anna Kalinszkaja 3-6, 2-6

Florin Segarceanu román szövetségi kapitány "formában érzi magát" a Jaqueline Cristian becserélése után, és újabb meglepő húzással zavarta össze az oroszokat. Az eredetileg jelölt Irina Bara/Raluca Olaru kettős helyett Jaqueline Cristian és Gabriela Ruse futott ki a BT Aréna küzdőterére.

A fiatal páros nagyon motiváltan állt bele mérkőzésbe és azonnal elvette az oroszok adogatását, majd a sajátjának megnyerésével 2-0-ra vezetett. Az oroszok ezután sorozatban öt gamet is elvittek és ezzel végérvényesen a maguk javára fordították a mérkőzést. 2-5

A román páros az utolsó szalmaszállba kapaszkodva visszavett egy bréket és az oroszok még mindig ott állnak a szett megnyerésének kapujában. Nem hibáznak 3-6

A második szettben aztán egy pillanatig sem voilt kétséges a győztes kiléte, az orosz duó sokkal összeszedettebb játékát nem tudta ellensúlyozni a nézők bíztatása sem. Blinkova és Kalinszkaja 6-2-re hozta a második szettet és ezzel Oroszország váltotta meg jegyét a budapesti Fed-kupa fináléra.

 

19:35

Jaqueline Cristian-Veronika Kudermetova 7-5, 6-3

Tizenkilencre húzott kártyát Florin Segarceanu román szövetségi kapitány, aki a negyedik mérkőzésre cserélt: az eredetileg egyesre jelölt Gabriela Ruse helyett Jaqueline Cristian fog Veronika Kudermetovával összecsapni.

Ez a meccs létfontosságú a román válogatott számára, 2-1-es orosz vezetésnél a 21 éves, a WTA-ranglista 201. helyét elfoglaló Cristian feladata lenne életben tartani a továbbjutási reményeket. 

Az első játékban a fiatal román lány elvesztette az adogatását, majd villámgyorsan 2-0-ra növekedett az oroszok előnye. Cristian második adogatójátéka jobban sikerült,  1-2-re szépített. Az orosz megőrizte a hidegvérét, ezzel a brékjét is, a jelenlegi állás 4-2, a román lány szerválhat.

5-4-es orosz vezetésnél két bréklabdához jut Cristian. A bukaresti lány az utolsó szalmaszállba kapaszkodva egy jól irányzott fonák-egyenessel nyerőt üt és ezzel elvette Kudermetova adogatását. 5-5. A következő gameben, a mérkőzés során előszöt magához ragadta a vezetést, az orosz lányban 6-5-nél a szettben maradásért kellett adogatnia. 6-5

Cristian megtáltosodott a szett végére, látványos, hosszú labdamenetek után jutottak el a felek 40/40-ig, majd a román lány az első bréklabdáját megnyerve elvette az első szettet. Óriási meglepetés van készülőben, a két játékos között 167 helyes szakadék tátong a WTA-ranglistán.

A második szett is úgy indult akár az első, a román lány elvesztette az adogatását, 0-1 az oroszoknak. Jaqueline Cristian ez alkalommal nem várt az utolsó pillanatig az egyenlítéssel, azonnal visszavette azt, amit az előző game-ben odaadott. 1-1

Kudermetovát teljesen összezavarta Jaqueline Cristian félelmet nem ismerő játéka és a nézők fanatikus tombolása, a második adogatását már nem sikerült megnyernie, így a román lány brékelt, és 3-1-re vezet a második játszmában. Megszerzett előnyét megerőséítette és már 4-1-re vezet. Lassan elkezdhetnek melegíteni a párosok...

A következő gameben Cristian már 30/0-ra is vezetett Kudermetova adogatásán, de az orosz összeszedte magát és hozta a szerváját. 4-2

Cristian és Kudermetova is megnyerte adogatását, így aztán 5-3-nál a román lány a győzelemért szerválhatott. A román lánynak sikerült kiszerválnia a meccset, és ezzel a Fed-kupa ezen szakaszának legnagyobb meglepetését szerezte.

Románia és Oroszország az egyesek után 2-2-re áll, a továbbjutás kérdését a párosok döntik el. 

19:28

Mutatjuk, hogy mi történik máshol

A Románia-Oroszoroszág összecsapással egyidőben hét további mérkőzést rendeznek a Fed-kupában. A tét minden esetben a 12 csapatos budapesti fináléba való jutás.

Spanyolország-Japán 3-0
Sorribes Tormo-Naomi Oszaka 6-0, 6-3
Suarez Navarro-Miszaki Doj 6-3, 6-4
Carla Suarez Navarro-Nara Kurumi 6-1, 6-3
Hollandia-Fehéroroszország 2-2
Kiki Bertens-Aljakszandra Szasznovics 6-7, 6-2, 6-1
Arantxa Rus-Arina Szabalenka 2-6,3-6
Kiki Bertens-Arina Szabalenka 6-4, 6-4
Arantxa Rus-Aljakszandra Szasznovics 6-0, 5-7, 2-6
Svájc-Kanada 3-1
Jill Teichman-Leylah Fernandez 7-6, 6-4
Belinda Bencic-Gabriela Dabrowski 6-1, 6-2
Belinda Bencic-Leylah Fernandez 6-2, 6-7
Jill Teichman-Gabriela Dabrowski 6-3, 6-4
Brazília-Németország 0-3
Teliana Pereira-Laura Siegemund 3-6, 3-6
Gabriela Ce -Tatjana Maria 3-6, 6-7 
Gabriela Ca-Laura Siegmund 1-6, 2-6
Szlovákia-Nagy-Britania 2-1
Karolina Schmiedlova-Heather Watson 6-2, 6-3
Victoria Kuzmova-Harriet Dart 6-7, 6-3, 7-5
Rebecca Sramkova-Heather Watson 0-6, 5-7
Belgium-Kazahsztán 3-1
Elise Mertens-Zarina Dias 1-6, 6-2, 6-1
Yasline Bonaventura-Julija Putyinceva 6-3, 6-7, 6-2
Elise Mertens-Julija Putyinceva 6-1, 7-6
Kirsten Flipkens-Zarina Dias 6-3, 6-4
Egyesült Államok-Lettország 2-0
Serena Williams- Jelena Ostapenko 7-6, 7-6
Sofia Kenin-Anasztaszija Szevasztova 6-2, 6-2
17:35

Ana Bogdan-Jekatyerina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7

Az első szombati találkozón a két csapat legjobbja, Ana Bogdan és Jekatyerin Alexandrova csap össze. A világranglistán elfoglalt hely szerint Alexandrova (WTA-28) a mérkőzés egyértelmű esélyese, de a WTA 98. helyén álló Ana Bogdan is bebizonyította, hogy képes sokkal jobban rangsorolt ellenféllel is elbánni. 

A BT Aréna lelátója ma is csibesárgába öltözött, Emil Boc polgármester az istenért se mondana le dobjáról, amit eszeveszetten püföl. Jobbján Dan Tarcea alpolgármester, balján pedig a felesége, és Alin Tise megyei tanácselnök.

Ana Bogdan magabiztosan hozta első adogatását. A második gameben Alexandrova szerválhatott az egyenlítésért. A szurkolókon biztosan nem fog múlni, mert a hangulat pazar. Ezt a román lány is érzi és minden energiáját arra fordítja, hogy veszélyeztesse Alexandrova szerváját.

A harmadik gameben Bogdan külső oldalvonalra kezdte küldeni szerváit, egyenlőre érinthetetlen a román lány adogatása. 2-1

A szünetekben a kemény magban helyet foglaló rezesek könnyed slágerekkel szórakoztatják a nézőket. 

A mecs első breaklabdája a román lány neve mellé írható, a negyedik játékban, sajnos Bogdannak nem sikerült értékesítenie ezt és így az orosz egyenlített.2-2

Ana Bogdan adogatása továbbra is tökéletesen működik, így szervaelőnyét meg tudja tartani. Ugyanez elmondjató Alexandrováról is, aki alig ad esélyt Bogdannak 3-3. Játékosok  a továbbiakban is fej-fej mellett haladnak, a román lány jó formában van, már 3 ásznál jár. Alexandrova minden erejét arra fordítja, hogy eljusson breaklabdáig, de ez nagon nehéz lesz a bombaformában adogató Bogdan ellen. Az állás 5-4, semmire nyerte legutóbbi adogatását a sinaiai teniszező. Alexandrova is hozta a sajátját, 5-5-nél ismét Bogdan adogathat.

S ekkor megszakad az eddigi szövésminta, Bogdan egy hosszúra nyúlt game végén elvesztette adogatását, Alexandrova brékelt és az első szettért adogathatott 5-6-nál. A tapasztalata nem hagyta cserben és behúzta az első szettet.

Ana Bogdan nagyon összekapta magát az elvesztett első szett után, mert adogatása megnyerése után neki is sikerült - a mérkőzés során először - brékelnie Alexandrovát. 2-0

Korai volt az öröm, ugyanis az orosz lány azonnal re-brékelt és az egyenlítésért adogathatott 2-1. A következőkben mindketten hozták az adogatásukat. 3-2

Egy beszédes, a későbbiekben akár következményekkel is járható statisztikára bukkantunk, a második játszmában a ki nem kényszerített hibák aránya 12-6 Alexandrova "javára". 

A román lány egyik legfontosabb adúja az adogató játéka, első szervája 65 százalékos biztonsággal mennek be első adogatásai. 4-3 

A csarnok valósággal felrobban, amikor a sinaiai lány úgy vette el Alexandrova adogatását, hogy az még a táblára se került. Bogdan 5-3-nál az egyenlítését adogathatott. 

A harmadik szettben Alexandrova adogathatott elsőként, Bogdan bréklabdához is jutott, de az orosz erejével nem tudott semmit se kezdeni, így a cseljabinszki lány "dúgta előre az orrát". Bogdan gyorsan hozta a szerváját, majd Alexandrova következő szervájánál is eljutott 40/40-ig, de az orosz egyelőre nem adta le a szerváját. 2-1

1 óra 49 perc után a harmadik szett állása 3-2 Alexandrova javára, egyelőre egyik játékos sem tudta elvenni ellenfele adogatását. Bogdan szorult helyzetből húzta ki magát, saját szerváján 0/30-ra állt, innen aztán négy labdamenetet megnyerve egyenlített 3-3-ra.

Alexandrova következő szerváján Bogdannak két bréklabdája is volt, egyiket sem tudta pontra váltani. 4-3

Kezd egyértelművé válni, hogy amelyik fél hamarabb elveszi ellenfele adogatását megnyeri a mérkőzést, hiszen az eddigi tizenegy game alatt egyetlen bréket sem jegyezhettünk fel.

5-6-nál Bogdan az életben maradásért szerválhatott, itt már nincs hibázási lehetőség. Nem bírta el a nyomást és, - a harmadik szettben elsőként  - nullára elvesztette adogatását. Ezzel a mérkőzést is és valószínűleg a továbbjutás is elment román szempontból, mert Gabriela Rusének a nullához közelítő esélye van Veronika Kudermetova ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?