Csúcstechnika segíti a csíkszeredai jégkorongozók felkészülését

Új videó-edző szoftver segíti a Csíkszeredai Sportklub Erste Ligában vitézkedő férfi jégkorongcsapatát. A csíkszeredai LiveEvent cég által fejlesztett program számos lehetőséget kínál a csapat játékának elemzésére, hatékonyságának fokozására. A fejlesztők jóvoltából támogatásként jut az elemző-rendszerhez a székelyföldi alakulat.

A Sportklub vezetői, játékosai és a fejlesztő cég képviselőinek jelenlétében mutatták be azt a szoftvert, amely a jövőben a csapat játékának hatékonyságát hivatott növelni. Az eseményen Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke elmondta: az informatikai céggel több éves sikeres együttműködés eddig elsősorban a mérkőzések élő közvetítését, illetve a mérkőzések felvételét foglalta magában. „Nagy dolognak tartom, hogy az edzőink számára kulcsfontosságú rendszerhez jutottunk hozzá, ráadásul támogatásként kaptuk meg” – fogalmazott a vezető.

Kovács Sándor, a programot kifejlesztő LiveEvent cég tulajdonosa kiemelte, hogy a program kidolgozása során teljes mértékben csíkszeredai fejlesztő csapattal dolgoztak együtt. A fejlesztés idején együttműködtek a Sportklub vezetőivel, edzőivel, hogy a lehető legnagyobb mértékben a csapat igényeire tudják szabni a rendszert. A program egyébként továbbra is fejleszthető, formálható, a jövőben adott csapat, vagy akár más sportág elvárásai szerint tudják alakítani.

A szoftvert bemutató Nagy Zsolt fejlesztési igazgató elmondta: a video-edző szoftver fejlesztése 15 hónapos munkafolyamat volt, amely során 12 ember dolgozott rajta. Maga a rendszer egy felhő alapú applikáció, ami azt jelenti, hogy bármikor, bárhonnan könnyen elérhető, használható a csapat számára. „Teljesen egyéni igényekre szabható programról van szó. Fő szempontunk az volt a fejlesztés során, hogy egyszerű, praktikus, könnyen kezelhető eszközt hozzunk létre. A szoftver számos lehetőséget kínál a továbbfejlesztésre a jövőben” – emelte ki az igazgató.

A program lehetővé teszi, hogy élőben követhetőek legyenek a mérkőzések, vagy akár az edzések. Ezen kívül video-archívumában bármikor könnyen kereshetők és visszanézhetők a meccsek, edzések, bizonyos szituációk – tudtuk meg. A rendszer segítségével bizonyos helyzetekhez azonnali szakmai megjegyzéseket tehetnek, így akár mérkőzések közben is korrigálhatóak lesznek bizonyos játékelemek, ezáltal sok időt spórolhat meg a szakmai stáb. A rendszer részei azok a kamerák, amelyeket edzéseken a játékosok testére rögzíthetnek és azok képe alapján egyénileg korrigálhatnak bizonyos hibákat.

A csapat másodedzője, Hozó Levente kiemelte, mennyire fontos, hogy akár a harmadok közbeni szünetekben is visszanézhetőek bizonyos szituációk, edzéseken pedig ismétlődő hibákkal szembesíthetők a csapattagok.

„A mai generációkra igazából a vizualitás van hatással, ezért is nagyon fontos ez a program” – hangsúlyozta Becze Tihamér, a Sportklub csatára. Papp Szabolcs csapatkapitány szerint megérett a csapat egy ilyen video-elemző program használatára. „Alkalmaztunk korábban is video-elemzéseket, de nem volt a stáb kezében ilyen modern eszköz, így sokszor éjszakákat vett el egy embertől, amíg összevágott bizonyos helyzeteket, amelyeket utólag kielemeztünk” – mondta Papp.

A szoftver már a csapat és Jason Morgan vezetőedző szolgálatába állt. A kék-fehérek szimpatizánsai reménykedhetnek abban, hogy hozzájárul a jelenlegi negatív széria megtöréséhez (a Sportklub sorozatban öt vereséget szenvedett el az Erste Liga középszakasza során) és segítségével a jövőben javíthat eredményességén a Csíkszeredai Sportklub.

Címlapfotó forrása: Csíkszeredai Sportklub Facebook-oldala

Kapcsolódók

Kimaradt?