Fed-kupa: bemutatkoztak a román-orosz párharc főszereplői

Kedden délelőtt mutatkoztak be a kolozsvári BT Aréna sajtótermében a hétvégi női tenisz Fed-kupa-összecsapás főszereplői, a román és orosz válogatott tagjai. 

Mint korábban írtuk, idéntől megváltozott a Fed-kupa lebonyolítási rendszere, az eddigiektől eltérően április 14. és 19. között a budapesti Papp László Arénában 12 csapatos finálét rendeznek, ahova a biztos résztvevők - a házigazda magyarok, az idén döntős ausztrálok és franciák, valamint a szabadkártyás csehek - mellett az a nyolc csapat jut ki, amely a február 7-8-án megnyeri a selejtezős párharcát. 

Románia női tenisz válogatottja immár hagyományosan az ország legnagyobb multifunkcionális csarnokában, a kolozsvári BT Arénában látja vendégül a hétvégén Oroszország legjobbjait. A helyszín kijelölésekor a Román Tenisz-szövetség (FRT) arra számított, hogy Florin Segărceanu szövetségi kapitány legjobb összeállításban - értsd a világranglista 2. helyén álló Simona Haleppel - lép majd pályára és ez lesz annyira közönségvonzó, hogy sikerül megtölteni a 10 ezer férőhelyes csarnokot. Ehhez képest, az Australian Open második hetének elején, amikor Segărgeanu keretet hirdetett, kiderült, hogy nem csupán Halep, de Irina Begu, Monica Niculescu és Mihaela Buzărnescu sem vállalta a válogatottságot. A hír, hogy Ana Bogdan (90 WTA), Irina Bara (160 WTA), Gabriela Ruse (166 WTA), Raluca Olaru (47 WTA párosban) és Jaquelin Cristian (197 WTA) áll ki az oroszok ellen jelentősen csökkentette a szurkolók jegyvásárlási kedvét, keddi adatok szerint a belépők fele sem kelt még el.

A Maszol kérdésére Igor Andrejev, az orosz válogatott szövetségi kapitánya elmondta, nincs kifogása a lebonyolítási rendszer megváltoztatása ellen, szerinte Budapesten nagyszerű lesz a hangulat és a torna évről évre jobb lesz. Reményét fejezte ki, hogy csapatának sikerül bejutnia a Fed-kupa 12-es döntőjébe.

Bár eredetileg úgy nézett ki, hogy a tartalékosan felálló román válogatottnak esélye sem lesz a legjobb összeállításában érkező Oroszország ellen, időközben kiderült, hogy a vendégek sem számíthatnak két húzóemberükre, Szvetlana Kuznyecova és Anasztaszija Pavljucsenkova nem jött el Kolozsvárra, így az orosz csapat a következő felállásban érkezett a kincses városba: Jekatyerina Aleksznadrova (WTA - 28.), Veronika Kudermetova (WTA - 40.), Ana Blinkova (WTA - 54.), és Ana Kalinszkaja (WTA - 109.).

A román szövetségi kapitány, Florin Segărceanu, két újoncot is jelölt a csapatba Jaquelin Cristian és Gabriela Ruse személyében. Monica Niculescu egy vállsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. A tréner kiemelte, hogy bár nem a román csapat az esélyesebb, de a hangulat a játékosok között jó, így bizakodó és pozitív eredményt remél.

A kolozsvári BT Arénában rendezett Románia-Oroszország találkozó első napján, február 7-én 16 órai kezdettel két egyéni mérkőzést játszanak. Másnap, február 8-án 14 órai kezdettel a párosok csapnak össze majd - amennyiben szükséges - további két egyéni mérkőzés közetvezik. A párharc három nyert mérkőzésnál dől el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?