Liga 1:a Kolozsvári CFR Vinícius góljával fektette két vállra a FCSB-t

A tavaszi szezon első rangadóját rendezték vasárnap este a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban, ahol a labdarúgó Liga 1 23. fordulójában a bajnoki címvédő és listavezető Kolozsvári CFR 1-0-ra legyőzte bukaresti FCSB-t, és ezzel nagy lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Három fordulóval a rájátszás előtt a vasutasok 47 ponttal vezetik tabellát, a dobogó két alsó fokán a 40-40 pontos CSU Craiova és az Astra Giurgiu áll. A 39 pontos FCSB-ben van egy elmaradt mérkőzése (amit szerdán pótol a FC Volunari ellen), így elképzelhető, hogy a CFR előnye a mostani 7 pontról „csak” 5-re csökkent. Dan Petrescu csapata szombaton Medgyesre látogat, ezt követően a Fellegváron fogadja a FC Vitorul alakulatát, az alapszakaszt pedig a CSU Craiova vendégeként zárja.

A borsos jegyárak miatt (a legolcsóbb belépő 70 lejbe került) nem volt telt ház vasárnap este a Constantin Rădulescu stadionban, a 16 ezer fő befogadására alkalmas lelátókon kb. 10 ezer néző foglalt helyet. Dan Petrescu játékosai számára a tabellán elfoglalt hely megőrzése és az üldözők tisztes távolságon belül tartása mellett másodlagos célként ott lebeghetett lelki szemeik előtt az FC Sevilla elleni Európa-liga mérkőzésre való felkészülés. A spanyolok elleni párharc első felvonása február 20-án lesz a Fellegváron, a visszavágót egy héttel később rendezik Sevillában.

Egyetlen télen igazolt játékost nevezett a bukarestiek elleni mérkőzésre Dan Petrescu, a cserekapus poszton a lengyel Gregorz Sandomierski került fel a hivatalos meccslapra, Alexandru Chipciunak, Denis Ciobotariunak és a FCSB-től visszatérő Cristian Maneának még várnia kell.

A mérkőzés a nagyszalontai Kovács István sípjára indult el. A mérkőzés elején mindkét csapatnak sikerült jól járatnia a labdát, ejutni az ellenfél kapujáig, viszont ott rendre elhaltak az akciók. Veszéyesebb a CFR volt, amely pontrúgásokból (szögletek, szabadrúgások) közel állt a vezetés megszerzéséhez, de Costache és Vinícius is célt tévesztett. Ezzel szemben a FCSB-nek egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt az egész mérkőzésen.

A második félidőben is ugyanebben a mederben folyt a játék, miközben a körülmények kissé mostohábbra fordultak a kavargó szél és kellemetlen apró szemű eső miatt. Ahhoz, hogy elmozdulás következzel be kellett egy hiba is: Nedelcu hanyagul passzolt Planics irányába, a labdára lecsapott Deac és a szerb középhátvéd csak szabálytalanul tudta megállítani a kapu felé tartó kolozsvári 10-est. Kovács István kiállította Planicsot és szabadrúgást ítélt CFR javára. Alig 2 perccel később megszületett a vezető gól, Paolo Vinícius a kipattanű labdát levette, áttette a másik lábára, amivel elugrasztotta a rá állított Moruțant és egy 17 méterről elereszett egészséges lövéssel megverte Bălgrădeant.

A hátralevő negyedórában a CFR már nem akart, a FCSB pedig nem tudott focizni, úgy hogy maradt a vasutasok egy gólos győzelme.   

Kolozsvári CFR-FCSB 1-0 (Vinicius, 79.)
Constantin Radulescu stadion, 10 000 néző
Kolozsvári CFR: Arlauskis – Burca, Vinicius, Boli, Camora – Bordeianu, Djokovic, Itu - Deac, Costache, Omrani
FCSB: Balgradean – Cretu, Planics, Cristea, Momcsilovics – Morutan, Nedelcu, Oaida – Tanase – Man, Coman
 

Pontosztozkodás a szász-székely rangadón

A Liga 1 másik, magyar érdekeltségű csapata, a Sepsi OSK is jól kezdte a tavaszi szezont, Leo Grozavu tavítványai a Nagyszebeni FC Hermannstadt otthonából térhette haza 1 ponttal. A háromszékiek előnyt szerezte a 13. percben a szlovák Safranko révén, aki honfitársa Gal-Andrezly gólpasszából talált be, majd a második félidő derekán Debeljuh 66. perci egyenlítése utánb 2 perccel ismét Safranko juttatta előnyhöz a székelyföldi csapatot. Amikor már úgy tűnt, hogy meglesz a 3 pont, Debeljuh is duplázott, így a szász-székely rangadó pontosztozkodással ért véget.

A „csak” 1 pont azt is jelenti, hogy a Sepsi OSK leszakadt az Astra Giurgiut legyőző Bukaresti Dinamótól és egy kisebb csoda kell ahhoz hogy ismét összejöjjön Diószegi László csapata számára a felsőházi rájátszás.  

Labdarúgó Liga 1, a 23. forduló eredményei
CSU Craiova–Medgyesi Gaz Metan 3-1
Academica Clinceni- FC Voluntari 0-1
Nagyszebeni FC Hermannstadt–Sepsi OSK 2-2
Bukaresti Dinamo–Astra Giurgiu 2-0
Chindia Târgoviște–FC Botoșani 0-1
Kolozsvári CFR–FCSB 1-0
Poli Iași–FC Viitorul (hétfő, 20:00)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?