Aus. Open: Federer hét meccslabdát mentett, Djokovics esélyt se adott ellenfelének

A svájci Roger Federer bejutott az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben öt játszmában (6:3, 2:6, 2:6, 7:6, 6:3) legyőzte az amerikai Tennys Sandgrent. Federer után a szerb Novak Djokovics is bejutott a legjobb négy közé – a 2. kiemelt 6:4, 6:3, 7:6-ra verte Milos Raonicot.

Az első szettet a harmadikként rangsorolt Roger Federer 35 perc alatt 6:3-ra megnyerte, a második játszmában viszont a ranglistán 100. Sandgren rögtön brékkel indított, majd 5:2-nél is elvette a svájci adogatását, így 6:2-re nyert.

A harmadik játszmát is brékeléssel nyitotta az amerikai, Federer pedig orvosi ápolást kért, bevonult az öltözőbe, ami miatt jó tíz percet állt is a játék. Noha Federer visszajött, szemlátomást nem mozgott igazán komfortosan, ami az ütésein is meglátszott – Sandgren végül a harmadik szettet is behúzta 6:2-vel.

A negyedik játszmában egyik fél sem tudott hibázni, mindketten hozták a szerváikat, így döntő rövidítés következhetett. Ebben Sandgrennek négy meccslabdája is volt (az egész játszmában összesen hét), de Federer hárítani tudta mindet, majd nagy bravúrral kiküzdötte a szettet (7:6).

A mindent eldöntő ötödik játszmára szétesett az addig rengeteg lehetőséget elszalasztó Sandgren, Federer pedig ezt ki is használta, saját szerváit magabiztosan hozta, 3:2-nél brékelte az amerikait, majd első meccslabdáját kihasználva megnyerte az összecsapást.

A nap folytatásában már a 2. helyen kiemelt Novak Djokovics volt a főszerepben. A szerb teniszező a legjobbkor kényszerítette hibára Milos Raonicot az első szettben: a felek 5:4-ig fej fej mellett haladtak, ekkor viszont a kanadai alaposan megszenvedett adogatásával, s Djokovics a negyedik játszmalabdáját beütve 6:4-re meg is nyerte a szettet.

A második játszmában a szerb már 2:1-nél brékelte Raonicot, majd saját adogatásait magabiztosan hozva 46 perc alatt pontot tett a szett a végére. A harmadik játszma elején Raonic kétszer is megszorongatta Djokovicsot fogadóként, de nem tudta elvenni a szerb egyik szerváját sem – 5:5-nél Raonic adogatott, Djokovicsnak négy bréklabdája is volt, ám a kanadai nagyot küzdve meg tudta nyerni a gémet (6:5).

Djokovics nem remegett meg saját játékánál, így döntő rövidítés következhetett, amelyben rögtön elvette Raonic adogatását, gyorsan ellépett 5:1-re, végül 7:1-gyel meg is nyerte a szettet, egyúttal a mérkőzést.

Roger Federer és Novak Djokovics egymással találkozhat az Australian Open elődöntőjében – ez lesz az 50. összecsapása a két sztárnak.

A nőknél egyesben a világelső Ashleigh Barty mellett Sofia Kenin is bejutott az elődöntőbe – a keddi negyeddöntőben mindketten két szettben bizonyultak jobbnak ellenfelüknél, az ausztrál Barty a hetedik helyen kiemelt cseh Petra Kvítovánál, míg a 14. helyen rangsorolt Kenin a tunéziai Onsz Dzsaburnál.

Australian Open, (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
negyeddöntő 

  • Federer (svájci, 3.)–Sandgren (amerikai) 6:3, 2:6, 2:6, 7:6, 6:3
  • Djokovics (szerb, 2.)–Raonic (kanadai, 32.) 6:4, 6:3, 7:6
  • Barty (ausztrál, 1.)–Kvitová (cseh, 7.) 7:6, 6:2
  • Kenin (amerikai, 14.)–Dzsabur (tunéziai) 6:4, 6:4

Kapcsolódók

Kimaradt?