Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 500 méteren

Liu Shaolin Sándor arany-, Liu Shaoang pedig ezüstérmes lett szombaton 500 méteren a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

Egy éve a dordrechti kontinensviadalon a sprinttávon szintén kettős sikert arattak a Liu fivérek, de akkor fordított sorrendben. A 24 éves Liu Shaolin pályafutása ötödik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be. A mögötte ezüstérmes öccse, aki 1500 méteren diadalmaskodott, második helyével megtartotta első helyét összetettben. A bronzérmet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg, aki a nyári edzőtáborban a magyarokkal együtt készült.

„Örülök az 500-nak, mert a másik verseny nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Muszáj volt az elején előre mennem, az volt a terv, hogy végig vezetem a döntőt. A táv vk-éllovasaként meg akartam mutatni, mit tudok" – értékelt a győztes, aki hozzátette, 1500-on nem érezte magát jó erőben, talán emiatt esett el. „Dühös voltam, de öt perc alatt sikerült fejben összeszednem magamat. Az 500 méter kárpótolt" – tette hozzá.

Liu Shaoang elmondta, arra építették az 500-as taktikát, hogy mielőbb feljön a második helyre, hogy levédje bátyját. Megjegyezte, ez aztán csak a végén jött össze, de holland ellenfelüket így is le tudta fárasztani, míg testvére saját tempójában korcsolyázhatott az élen.

„Kicsit még keresem a szavakat. Örülök, hogy mindketten a dobogó tetejére állhatunk" – mondta 1500-as diadalára utalva Liu Shaoang. Hozzátette: érzi a hátsérülése miatt kimaradt két és fél hetet, de tapasztalattal meg tudja oldani, hogy jól fusson. „Szenzációs élmény ekkora magyar közönség előtt ilyen szép sikereket elérni" – mondta.

A nők kisdöntőjében Lockett Deanna volt érdekelt. A legrosszabb, külső pályáról rajtolt, és nem is tudott a negyedik helyről előrelépni az ausztrál születésű versenyző, aki így összesítésben nyolcadikként zárt. A fináléban Suzanne Schulting rajt-cél győzelmet aratott, 1500 után 500 méteren is diadalmaskodott. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok holland versenyző hatodszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára kontinensviadalon, a sprinttávon viszont először nyert aranyérmet világversenyen. Mögötte az előző két Eb 500-as győztese, a 2018-ban aranyérmes olasz Martina Valcepina és a tavalyi első lengyel Natalia Maliszewska lett a második és a harmadik.

Vasárnap az 1000 méter végcsatározásaira, a 3000 méteres szuperdöntőre és a staféták fináléira kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?