Férfi kézi-Eb: nagy zakó a portugáloktól, összeomlott a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34–26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, így biztosan nem lesz ott a torna legjobb hat csapatában. 

Öt győzelem és egy vereség volt a magyarok mérlege Portugália ellen a malmői, mindent eldöntő mérkőzés előtt. A luzitánok a közelmúltig nem számítottak tényezőnek az európai kézilabdában, viszont a Sporting Lisszabonra és az FC Portóra épített válogatottjuk a selejtezőben kiejtette a már csak a múltjából élő Romániát, majd az Európa-bajnokságon berobbant Franciaország legyőzésével és kiejtésével. A portugálok nem álltak meg itt, a házigazda Svédországot valósággal "agyonverték" (35-25), viszont utána kikaptak Izlandtól és Szlovéniától. 

A malmői aréna foghijas lelátói előtt fej fej mellett haladtak a csapatok az első tíz percben, a magyar gólokra rendre jött válasz a portugálok részéről, akik hét emberes támadásukkal lepték meg a Gulyás István, Nagy László, Chema Rodriguez alkotta magyar edzői stábot. A félidő közepén a portugálok "dugták előre az orrukat", rendre 1-2 góllal vezettek (18 perc - 6-8).

A magyar egyenlítő gólt (10-10) Bóka Bendegúz szerezte egy nagyszerű Mikler parádé után, aki egy perccel később 11-nél is egyenlített a kínai figurával. 

Ezután ismét a portugálok percei következtek, akik annak ellenére léptek el ismét két góllall, hogy Cavalcanti kiállítása miatt emberhátrányban játszottak. (11-13). Bánhidi góljára Magalhaes részéről jött válasz, majd ugyanő harcolta ki a Moreira által értékesített büntetőt. (12-15)

Két perccel a szünet előtt Balogh Zsolt negyedik gólja nagyon kellett ahhoz, hogy a portugálokat látótávolságon belül lehessen tartani, de Areia találata után, 23 másodperccel a szünet előtt -3-nál kért időt a magyar kispad. (13-16). Hasznosan, ugyanis Ligetvári átlövésgóljára már nem érkezett érvényes válasz. (14-16)

A szünetben regisztrált állás szerint a magyar válogatott a negyedik helyen végezne a középdöntős csoportjában, ami az olimpiai selejtezőre és az elődöntőre sem volna elég. 

A második félidőben sem változott a játék képe, sőt a 36. percben a portugálok megduplázták előnyüket. (15-19). Győri kiharcolt egy büntetőt, amit Máthé Dominik bevágott. A következő portugál akciónál Bánhidi labdát szerzett, ezzel megalapozva a magyar feltámadást. (16-18)

A portugálok felhagytak az emberfölényes támadással, de Martins így is megtalálta a rést a magyar falon. Ligetvári válasza nagyon gyorsan jött, így húsz perccel a vége előtt -2-re álltak a magyar fiúk, amikor Paulo Pereira időt kért. (18-20).

Moreira távoli bombája után Székely állt be a magyar kapuba, de ő is tehetetlen volt a portugál ellentámadásnál és ismét négyre nőtt a különbség (18-22) Győri ismét közelebb lopta a magyarokat, majd Székely védése után ismét Ligetvári gólja jött. (20-22).

Areia jobbszélről megverte Székelyt, majd Ligetvári fölé bombázott. (20-23). A magyar csapat nagy bajba került, amikor negyed órával a vége előtt Sipost leküldték Moreira megtámasztásáért, majd Branquinho és Borges üres kapus góljával már öttel mentek a portugálok. A magyar időkérés után is az ellenfél talált be elsőként és lassan-lassan elúszni tűntek az elődöntős és olimpiai selejtezős remények. (20-26)

Bóka Bendegúz törte meg a magyar gólcsendet, de Salina ismét megverte Székelyt. (21-27). Újabb gólváltás után a különbség maradt, de az idő vészesen fogyott, már csak 8 perc maradt a mérkőzésből. Branquinho gólja után Bánhidi Bence harcol ki egy 2 perces kiállítást és hetest, amit Máthé bevágott. (23-29)

Cavalcanti vágta be a luzitánok harmincadik gólját, majd Borges és Moreira folytatta a gólgyártást. Már csak 3 perc volt hátra, amikor Bánhidi Bence 26-32-re alakította az eredményt.

A veterán portugál kapus Humberto Gomes kivédte a betörő Győrit lövését, majd a portugál kispad - nem tudjuk kiért - időt kért. (26-33)

A végeredmény (26-34) azt jelenti, hogy az Európa-bajnokság előtt az esélytelen nyugalmával érkező magyar válogatott a kezdeti bravúrok után a középdöntők végére "elfogyott", kikapott Svédországtól és Portguláliától is és ezzel elvesztette lehetőségét, hogy elődöntőt játsszon Stockholmban. Sőt, az olimpiai selejtezős helye sem tőle függ már, hiszen csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

Férfi kézi-Eb, II. középdöntő, eredmények

  • Magyarország-Portugália 26-34
  • Norvégia–Szlovénia (19:15)
  • Izland–Svédország (21:30)
  1. Norvégia             4 4 – – 124–105 +19  8  
  2. Szlovénia            4 3 – 1 108–99 +9  6  
  3. Portugália           5 2 – 3 146–142 +4  4  
  4. Magyarország    5 2 – 3 126–140 –14  4  
  5. Izland                  4 1 – 3 101–110 –9  2  
  6. Svédország           4 1 – 3 88–97 –9  2 

Egyszerre csalódott és boldog a szövetségi kapitány

Gulyás István szövetségi kapitány egyszerre érez csalódottságot és boldogságot az után, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a Portugáliával szembeni nyolcgólos vereség miatt a középdöntőt követően búcsúzott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságtól.

„Nem találok jobb szót: elfogytunk, a végére elfáradtunk. Szita Zoltán kiválásával beszűkültek a lehetőségeink, illetve a második félidő közepén Sipos Adrián is kapott egy rúgást, akkor még nehezebb helyzetbe kerültünk” – kezdte értékelését a 34-26-ra elveszített szerdai, malmői találkozó után az edző. A balátlövő Szita Zoltánnak az első félidő végén belenyúltak a szemébe, őt az ápolás után le kellett cserélni, és mivel nem volt tökéletes a látása, a folytatásban már nem térhetett vissza a pályára.

Gulyás hangsúlyozta, játékosai tisztességgel küzdöttek, és ezúttal is mindent megtettek. A második felvonásban próbáltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, és tartani a négygólos hátrányt, de nem jártak sikerrel. „Olyasmibe nem akartuk belehajszolni a játékosokat, ami sérülésveszélyes. Kimondottan örülök, hogy egészségesen tudjuk visszaadni őket a klubjaiknak, hiszen hét embert próbáló meccset játszottak” – magyarázta a kapitány.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol legyőzte Szlovéniát, és kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyformán ezüstérmes Norvégiától, valamint Svédországtól és Portugáliától, így nem szerepelhet a stockholmi döntő hétvégén. A magyarok csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

„Egyetlen könnyű meccs sem jutott nekünk, mind a hét találkozónk kiélezett volt, és ezeknek a nagy részét nyolc-kilenc emberrel játszottuk. Tiszteletre méltó és megsüvegelendő a játékosok teljesítménye" - vélekedett Gulyás.

A svédek elleni mérkőzés kedden 23 órakor ért véget, és 18 órával később máris kezdődött a rendkívül fontos találkozó a portugálok ellen. A szövetségi kapitány elárulta, mindenki tudta, hogy a játékosok az erejük végén járnak, de próbálták tartani a lelket a csapatban.

A portugálok az első félidőben kapus nélkül támadtak, vagyis létszámfölényt alakítottak ki a magyar kapu előtt. Gulyás rávilágított, hogy a Bajnokok Ligája-résztvevő FC Porto együttese - amelyre a válogatott épül - egész meccseket is képes kiválóan lejátszani ezzel a taktikai elemmel. „Volt egy-egy labdaszerzésünk, de vagy visszapattant hozzájuk, vagy bizonytalanság miatt nem indultunk el az üres kapura. Próbáltunk két-háromféle variációt, de nem volt elég időnk felkészülni" - fűzte hozzá.

A kapitány szerint ellenfelük ezúttal nagyobb önbizalommal alkalmazta a hét a hat elleni játékot, mint kedden Szlovénia ellen, ott a végjátékban többször is belehibázott. „Nem gondolom, hogy ezen múlt a mérkőzés, inkább a második félidőben nyílt ki az olló" - tette hozzá.

Gulyás bevallotta csalódottságot is érez, mert nagyon sok lehetőségük volt a még jobb szereplésre. „Fel sem tudom sorolni, milyen előnyökkel járt volna, ha ma nyer a csapat. Ha viszont reálisan nézem, akkor azt mondom, boldogok lehetünk, mert sok örömöt és boldogságot szereztek ezek a srácok” – nyilatkozta.

Kapcsolódók

Kimaradt?