Férfi kézi-Eb: középdöntőbe jutott az Izlandot is megverő a magyar csikócsapat

Szenzációs, 24-18 arányú győzelmet aratott a magyar kézilabda-válogatott Izland ellen a norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság E-csoportjában és ezzel Oroszországot, valamint az olimpiai- és világbajnok Dániát kiejtve, és Izlandot megelőzve csoportelsőként jutott tovább a középdöntős főcsoportba.

Szenzációs rajtot vett a magyar válogatott Malmőben Izland ellen szerda délután a férfi kézilabda Európa-bajnokság E-csoportjának utolsó fordulójában. A Gulyás István, Chema Rordiguez és Nagy László által irányított fiúk lőtték az elős három gólt.

A csarnokot megtöltő dán szurkolók - a világbajnok csapat továbbjutásához feltétlenül kellett az izlandiak győzelme - örömére, egy izlandi időkérés után teljesen megváltozott a játék képe, az északiak 6-0-s sorozatot produkálva magukhoz ragadták a kezdeményezést és az első félidő végéig tartották a 3 gólos előnyüket (12-9)

A magyar válogatott a második félidő középén egyenlítette ki az állást (15-15), majd 17-17 után fokozatosan elhúzott Izlandtól. A végére aztán fölényes magyar győzelem született, ugyanis a megzavarodott északiak még a megnagyobb ziccereket is kihagyták. 

A mezőny legeredményesebb játékosa szerdán Bánhidi Bence volt nyolc góllal, a mérkőzés legjobbjának pedig a 44 százalékos hatékonysággal védő Mikler Rolandot választották.

A két csapat 42. alkalommal találkozott egymással: 15 izlandi siker és három döntetlen után ez volt a 24. magyar győzelem. A magyar csapat a középdöntőben pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat. A csoportkört két győzelemmel és egy döntetlennel záró magyar együttes két pontot visz magával a középdöntő II. csoportjába, melynek mérkőzéseit szintén Malmőben rendezik. A magyarok a továbbjutással megőrizték esélyüket az olimpiai kvóta megszerzésére.

1. Magyarország      3 2 1 – 74–67 +7  5  
2. Izland                   3 2 – 1 83–77 +6  4  
3. Dánia                    2 – 1 1 54–55 –1  1  
4. Oroszország         2 – – 2 48–60 –12  0  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?