Hat serpatestvér rekordot döntene az Everesten

Hat nepáli fivér egyszerre tesz kísérletet a világ legmagasabb hegyének, a 8848 méter magas Csomolungmának - azaz a Mount Everestnek - a megmászására, hogy ezzel világrekordot állítsanak fel.

A harmincas éveikben járó férfiak mind gyakorlott serpák (hegyi vezetők), és az egyazon családon belüli férfitestvérek általi csúcshódítás kategóriájában készülnek a rekordra. A mászást az időjárástól függően, május 21-én vagy 22-én kezdik.

A fivérek közül a 35 éves Mingma már megmászta a világnak mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb csúcsát, és testvérei közül ketten egyéb mászórekordokat állítottak fel. A testvérek közül hárman együttvéve már 11 alkalommal mászták meg a Csomolungmát, hárman azonban még nem jártak egyetlen 8000 méter feletti csúcson sem.

A rekorddöntésre készülő testvérek közül négyen már egy 6600 méter magasan fekvő táborban klimatizálódnak, Mingma és egy másik fivér később csatlakozik hozzájuk.

Mingmának hivatalos igazolása van a nepáli kormánytól arról, hogy 33 éves korára, a világon a legfiatalabb emberként, megmászta az összes nyolcezres csúcsot. E címét azonban várhatóan rövidesen elveszíti, mert Csangdava nevű 31 éves öccse a múlt héten befejezte a nyolcezresek meghódítását, és a szükséges okmány bemutatása után ő lesz az új rekorder.

A világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül nyolc Nepálban található. A földkerekség legmagasabb hegycsúcsát eddig a legtöbbször - 21-szer - az Apa nevű nepáli serpa mászta meg.

Kimaradt?