Jégkorong: nagy küzdelemben szerezte meg a Román Kupát a Sportklub

Rendkívüli izgalmakat hozott a jégkorong Román Kupa vasárnap esti döntője, amelynek keretében Székelyföld két reprezentatív csapata, a Gyergyói Hoki Klub és a Csíkszeredai Sportklub csapott össze. A Brassóban megrendezett sorozat végső összecsapásán csupán hosszabbításban kerekedett felül az előzetesen esélyesebbnek gondolt szeredai együttes. A székely szurkolók felejthetetlen hangulatot teremtettek.

Sok százan kerekedtek fel Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából, hogy a helyszínen izgulják végig a kupadöntőt. A jegyértékesítéssel akadt egy kis gond: órákkal a kezdés előtt már nem lehetett belépőt kapni, és hiába adtak el még valamennyit a bronzmérkőzés lejárta után, így is több tucatnyian rekedtek kint. Eközben odabent szellős telt ház volt, akadtak üres helyek a lelátón. A bejutott drukkereken semmi nem múlott, igazi fieszta-hangulatot teremtett a két tábor, piros-fehérbe öltöztetve a lelátó egyik és kék-fehérbe a másik felét.

Szívhezszóló pillanatok voltak, ahogy a szurkolók a bedobás előtt együtt énekelték az Ismerős arcok együttes kultikus Nélküled című dalát. A megindító pillanatokat követően útjára indult a korong a kupa idei kiírásának utolsó mérkőzésén. Nem sokat finomkodtak a felek, alaposan egymásnak estek a székely csapatok.

Az első harmad egyértelmű Sportklub-fölényt hozott, a GYHK-nak csak momentumai voltak ebben a játékrészben. Sorra vezették a kék-fehérek a veszélyes támadásokat, aminek hamar meg is lett az eredménye, Shalla akciózott az 5. percben, korongja elcsorgott Ruczuj előtt és Brophey bekotorta a jobb alsóba (0–1). Támadásban maradt a Sportklub, ám aki ezután kiütéses szeredai győzelmet tippelt volna, annak csalódnia kellett. A nagy rohamokat követően kiegyenlítetté vált a mérkőzés és nem érkezett újabb találat sem egyik, sem másik oldalon.

A második harmadot egyik fél sem tehetné ki az ablakba, sokat esett a színvonal és rengeteg volt a hiba a játékban. Leginkább a kiállításokról szólt a középső húsz perc, egymás után ültek ki a játékosok a büntetőpadra. Gól azonban nem esett, így a záró játékrész előtt maradt a minimális Sportklub-előny.

Gyergyói emberelőnnyel indult a rendes játékidő utolsó húsz perce, amit Góga használt ki könyörtelenül (1–1). A végső dudaszóhoz közeledve feljavult a csíkszeredaiak játéka, ismét élesebben támadtak, betalálniuk azonban nem sikerült, így következhetett a hosszabbítás.

A túlóra GYHK-helyzetekkel indult, hatalmas elánnal igyekeztek a maguk javára eldönteni a meccset a piros-fehérek. Adorján Örsnek minden tudására szükség volt, hogy megmentse csapatát a góltól. Amikor pedig már ő sem segíthetett, akkor a kapuvas a Sportklubbal volt. A sport kegyetlen törvényeinek megfelelően a gólra nem váltott ziccerek megbosszulták magukat és Rokaly Szilárd a mérkőzés 72. percében közelről lezárta a küzdelmet. A játékvezetők rövid videózást követően megadták a találatot (1-2). Ezzel eldőlt, hogy a jégkorong Román Kupa 2019. évi kiírását a Csíkszeredai Sportklub nyerte. Ám a Gyergyói Hoki Klubnak egyáltalán nincs miért szégyenkeznie, hiszen hatalmas küzdelemre késztették az Erste Liga listavezetőjét. Nem hiába szólt a végén a vastaps mindkét csapat játékosainak. Az érmek átadását követően a két szurkolótábor közösen énekelte el a Székely Himnuszt méltó lezárásaként a vasárnapi hokiünnepnek Brassóban.

(Borítókép forrása: Maxim's Sport Facebook)

Jégkorong Román Kupa, döntő
Gyergyói HK– Csíkszeredai Sportklub 1–2 – hosszabbítás után (0–1, 0–0, 1–0, 0–1)
Brassó, Olimpiai Jégcsarnok, 1200 néző
Gólszerzők: Góga (42.p.), ill. Brophey (5.p.) és Rokaly Sz. (72.p.)
Kapura lövések száma: 43-47
Büntetőpercek: 12, ill. 12 perc
A harmadik helyért:
CSM Brașov – CSM Galați: 5-1 (2-0, 3-0, 0-1)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?