Tizenegy magyar érem született a rövidpályás úszó-Eb-n

Ezüstérmet nyert a magyar 4x50 méteres férfi vegyesváltó vasárnap, a Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárószámában.

A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat a délelőtti előfutamban 1:32.83 perces idővel megdöntötte az országos csúcsot, amelyet még 2015-ben a Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta négyes állított fel az izraeli kontinensviadalon (1:33.62).

Első emberként Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42), majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot, amely 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állított fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe, utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek. A futam után még percekig nem hirdettek győztest, s végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték. 

„Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat" - mondta Szabó Szebasztián. „Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk" - mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is. Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy "nincs gond".

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.

Sós Csaba: szükség van ilyen ütközetekre. „Természetesen az ember soha nem lehet maximálisan elégedett egy olyan verseny után, ahol harminc-negyven számot rendeznek, és több mint húszfős a csapat. Mi nagyjából olyan tíz éremre számítottunk, de ezt sikerült túlszárnyalnunk, talán a férfi vegyesváltó tagjai sem számítottak az utolsó éremre" - nyilatkozta az MTI-nek a szakember. Sós Csaba kiemelte, Hosszú Katinka továbbra is tartja a helyét a világ tetején, a nők közül rajta kívül Jakabos Zsuzsanna, míg a férfiaktól Holló Balázs okozott számára kellemes meglepetést és rajtuk kívül a legfiatalabbak is jól úsztak. „Sajnos két-három olyan versenyző is van, akiknek sokkal előrébb kellene tartaniuk és komolyan aggódom az olimpiai felkészülésüket illetően” – jegyezte meg nevek nélkül a kapitány. Arra a felvetésre, hogy több versenyzőnek "nyűgöt" jelent a rövidpályás világesemény, a kapitány elmondta, rendkívül fontosak ezek a viadalok, szükség van az ilyen ütközetekre ahhoz, hogy a versenyzők lássák, érezzék, hogy az edzőik miért csavarják ki őket nap, mint nap, adott esetben miért ismételtetnek meg velük akár tizenötször is egy fordulót vagy egy benyúlást. Sós Csaba leszögezte, az érintettek inkább érzelmileg lehettek fáradtabbak.

A Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság éremtáblázata:

                                       arany       ezüst       bronz
Oroszország                    13          5           4
Olaszország                      6           7           7
Hollandia                           5           1           4
Magyarország                   4           4           3
Nagy-Britannia                  3           4           4
Franciaország                   2           5           2
Lengyelország                  2           1           2
Görögország                    2           -           2
Litvánia                             2           -           -
Németország                   1           5           2
Fehéroroszország            1           1           1
Norvégia                           -           2           -
Törökország                      -           1           1
Ukrajna                            -           1           -
Svédország                     -           1           -
Svájc                               -           1           -
Dánia                              -           -           5
Finnország                       -           -           2
Írország                            -           -           2
Románia                          -            -           1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?