Női kézilabda-vb: Argentína legyőzésével pattant helyre egy kicsit a magyar morál

A magyar női kézilabda-válogatott 34-26-ra legyőzte Argentína csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság alsóházi rájátszásában, vasárnap. A magyarok hétfőn - romániai idő szerint - 11 órától a világ- és Európa-bajnok franciák ellen játsszák utolsó meccsüket a tornán, a tét a 13. hely lesz. A csapat kedden indul haza Kumamotóból.

A magyar válogatott szombaton a sajtó teljes kizárásával készült az újabb mérkőzésére, a Románia elleni drámai vereség másnapján a szövetségi kapitány és a játékosok sem nyilatkoztak a helyszínen tartózkodó újságíróknak. A csapatnak szállodát kellett váltania, és volt néhány óra, amikor nem volt szállása, ezért edzés nem, csupán videózás szerepelt a programban.

Az argentinok elleni meccs előtt két cserére került sor: Faluvégi Dorottya és Kovács Anna helyett Pásztor Noémi és Kiss Nikoletta került a keretbe. Kim Rasmussen kapitány a szövetség honlapján elmondta, hogy a Ferencváros beállója és az Érd jobbátlövője eddig is nagyszerűen támogatta a csapatot a gyakorlásokon, és azon kívül egyaránt. Mivel edzésben maradtak, bármikor készen állva a játékra, mindenképpen lehetőséget akart nekik adni.

A közepes színvonalú első félidőben a magyarok Kovacsics Anikó és Márton Gréta vezérletével jól kezdtek, de a Debrecen balátlövője, Elke Karsten révén az ellenfél egy ideig jól tartotta magát. A csoportmeccseken kevesebb lehetőséget kapott játékosok sok időt tölthettek a pályán, és meg is hálálták a bizalmat, hiszen a szünet előtt egy 7-1-es sorozatot produkáltak.

A második felvonásban egyre több volt a hiba támadásban, és a tétnélküliség miatt mindkét oldalon hullámzóan alakult a játék, hármasával dobták a gólokat a csapatok. A magyarok a létszámfölényes akciókat gyakorolták, és végül magabiztosan, nyolc góllal nyertek a kumamotói Park Dome-ban, ahol olyan hideg volt, hogy a nézők és a stábtagok többsége téli kabátban nézte a meccset.

A két csapat harmadik egymás elleni meccsén a harmadik magyar siker született. A mezőny legeredményesebb játékosa a debreceni Elke Karsten volt kilenc találattal.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar válogatott akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon. A tavalyi Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, igyekeztek kitisztítani a gondolataikat az argentínok elleni mérkőzés előtt. „Büszke vagyok a csapatra, hogy így le tudtuk hozni a meccset" - mondta a dán edző. Csapata pénteken 16-10-es első félidő után 28-27-re kikapott Romániától a csoportkör utolsó fordulójában, ezért nem jutott a középdöntőbe, majd vasárnap az alsóházi rájátszásban 34-26-ra legyőzte Argentínát.

„Még most is nagyon fáj a románok elleni vereség, de tegnap igyekeztünk kitisztítani a gondolatainkat. Átbeszéltük, mire koncentráljunk, és végül biztosan nyertünk. Holnap nem akármilyen meccsel zárjuk a tornát" - nyilatkozta Kim Rasmussen.

A szakvezető a meccs előtt két helyen változtatott, és az egyik becserélt játékos, Kiss Nikoletta hét lövésből öt gólt szerzett a dél-amerikaiak ellen. „Nagyon nehéz volt, hiszen az első világbajnokságomon ez volt az első meccsem, de próbáltam mindent beleadni, és segíteni a lányoknak. Néha megmutatkozott az izgalom, ezért voltak hibáim, de igyekeztem ezen mihamarabb túlesni" - mondta az Érd jobbátlövője. Hozzátette, kell még egy tisztességes meccset játszaniuk, a franciák ellen is megpróbálnak maximálisan helyt állni, és emelt fővel hazatérni. Kiss elárulta, volt egy hosszú, közös beszélgetésük, amelyen megpróbálták feltárni, mik lehettek a gondok - nem csak szakmailag, hanem csapatszinten is - a románok elleni találkozón. „Ebben előre tudtunk lépni, ezért azt hiszem, legközelebb előbb összeülünk" - fűzte hozzá.

Háfra Noémi az argentinok ellen 11 kísérletből hat gólt dobott. A meccs után úgy fogalmazott, nagyon mély gödörből kellett indulniuk, de csapatként talpra álltak. „Megbeszéltük, hogy meg kell mutatnunk, igenis az a csapat vagyunk, amelynek ott kellett volna lennie a legjobbak között. Sajnos ez nem sikerült, de az utolsó pillanatokig küzdeni kell" - nyilatkozta.

A Ferencváros átlövője elárulta, a románok elleni meccs után egész éjszaka gondolkozott rajta, mi lehetett a probléma, de ezt hamar le kellett zárniuk, mert következett az újabb mérkőzés. „Meg kell mutatnunk, hogy van még bennünk. Érdekes párosítás, hogy a franciákkal találkozunk. Az utolsó meccs is fontos lesz számunkra, küzdeni fogunk, és közben a többieknek is szurkolunk, hogy azok kerüljenek az élmezőnybe, akik nekünk számítanak" - mondta Háfra.

Kapcsolódók

Kimaradt?