Liga 1: a címvédő Kolozsvári CFR elleni remivel költözött haza a Nagyszebeni FC Hermannstadt

Győzelemként ünnepelte a nagyszebeni városi stadionban összegyűlt mintegy 4 ezer néző, hogy a marosvásárhelyi „kényszerlakhelyről” visszatért FC Hermannstadt a labdarúgó Liga 1 tizennyolcadik fordulójában 1-1-es döntetlent játszott a címvédő és listavezető Kolozsvári CFR ellen.

A nagyszebeni sportcsarnok szomszédságában levő városi stadion kilenc hónappal a forradalom előtt, 1989. március 29-én élte legfényesebb napját, amikor a Jenei Imre által irányított román válogatott 20 ezer néző előtt Ovidiu Sabău góljával 1-0-ra legyőzte Olaszországot. A szászföldi város a néhai diktátor fiának, Nicu Ceaușescunak köszönhetően került privilegizált helyzetbe a '80-as évek végén, emiatt kaphatott ennyire rangos ellenfelet. Az azóta eltelt 30 év alatt a létesítmény állapota egyre romlott, a nagyszebeni labdarúgás eltűnt a süllyesztőbe, míg 2018-ban a három évvel korábban alapított FC Hermannstadt feljutott az élvonalba. Az omladozó stadiont nem hitelesítette a Hivatásos Labdarúgó-liga (LPF), ezért a szebeniek több mint egy éven keresztül nem játszhatták otthon a „hazai” mérkőzéseiket. Marosvásárhelyi, Pitești-i és  ismét marosvásárhelyi „kényszerlakhely” után 2019. december elsején térhettek vissza stadionjukba, ahol a Liga 1 tizennyolcadik fordulójának vasárnap esti mérkőzésén a bajnoki címvédő és listavezető Kolozsvári CFR-t fogadták.

Jelenlegi állapotában a nagyszebeni stadion távolról sem mondható késznek, a már elkészült új tribünjén 4 ezer néző fér el, végső formájában 12 ezer férőhelyes lesz a létesítmény.  Vasárnap este megtelt hazai szurkolókkal a felújított lelátó, a vendégeket elkísérő mintegy 50 szurkolót a régi stadionból megmaradt kanyarban helyezték el.  

Az FC Hermannstadt és a Kolozsvári CFR - a hazaiak iránti legnagyobb jóindulattal - sem tartozik ugyanabba a súlycsoportba, a nagyszebeniek az utolsó előtti helyről menekülnének, a vasutasok pedig a tabella első helyén állnak. A két csapat közötti 20 pontos különbség is magáért beszél, ezt a szakadékot kellett betömnie Eugen Neagoenak ahhoz, hogy az új lelátót és villanyvilágítást ne vereséggel avassák fel.

Mint írtuk, a Kolozsvári CFR csütörtökön este Rómában játszott, ahol az Európa-liga 5. fordulójában 1-0-s vereséget szenvedett a Lazio vendégeként, ezért Dan Petrescu több alapjátékosát is pihentette Nagyszebenben. A pályára küldött „tartalékos” csapat is uralta a játékot, a házigazdák csak durvaságokkal, illetve Figueiredo kapusnak köszönhetően tudták tartani a lépést. A portugál hálóőr Traoré, Vinícius és Omrani próbálkozásait is blokkolta, mielőtt ez utóbbi a 79. percben Rondón passzából végre mattolta a szebeni kapust. 

A vendégek öröme csak hét percig tartott, ugyanis a sérüléssel bajlódó Boli helyére beállt Alexandru Pașcanu kezezése miatt megítélt büntetőből Petrescu kiegyenlített.

A szebeiek a mérkőzés hátralevő perceiben foggal-körömmel védték az eredményt és a mérkőzés 1-1 döntetlennel ért véget.

A CFR immár több mint 4 hónapja nem tudott nyerni idegenben a hazai bajnokságban, a vasutasok mostani félsikerét kihasználva az Astra Giurgiu megközelítette egy pontra Deacékat. Mi több, a FC Viitorul akár be is érheti pontszámban a fellegvári alakulatot, amennyiben a forduló zárómérkőzésén győzni tud a FC Botoșani vendégeként.

A Kolozsvári CFR a következő fordulóban a Sepsi OSK-t fogadja szerdán délután 6 órai kezdettel a Fellegváron.

Labdarúgó Liga 1, a 18. forduló eredményei
Astra Giurgiu-Medgyesi Gaz Metan 1-0
Bukaresti Dinamo-Poli Iasi 1-0
Sepsi OSK-CSU Craiova 1-0
FC Voluntari-FCSB (elhalasztva)
Chindia Târgoviște-Academica Clinceni 2-5
Nagyszebeni FC Hermannstadt-Kolozsvári CFR 1-1
FC Botoșani-FC Viitorul (hétfő, 20:30)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?