FRISSÍTVE – Női kézilabda-vb: gólzápor a magyarok és a románok meccsein

FRISSÍTVE: A magyar válogatott győzelemmel, a román csapat vereséggel kezdte szombaton a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságot.

A magyar női kézilabda-válogatott 39–15-re legyőzte Kazahsztán csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati nyitónapján, a csoportkör első fordulójában. A csapat történetének 150. világbajnoki mérkőzését mindkét együttes sok hibával, pontatlanul kezdte. A kazahok a hatodik percben 3–2-re vezettek, ám ezt követően Tomori Zsuzsanna vezérletével 8–0-s sorozatot produkáltak a magyarok, és a szélsők góljaival elhúztak ellenfelüktől.

Labdaeladásai és rossz lövései ellenére növelni tudta előnyét a magyar csapat, amelyben már az első félidőben szinte az összes cserejátékos lehetőséget kapott. A 23. percben alakult ki először tízgólos különbség, a szünetben pedig már 22–8 volt az állás.

A második felvonás három kazah találattal kezdődött, és mivel tíz perc alatt mindössze egyszer találtak be a magyarok, Rasmussen időt kért. Ezt követően ismét mozgékonyabbá, gyorsabbá vált együttese, kiváló védekezésének köszönhetően a 41. perctől egészen a legvégéig csupán egy gólt kapott, így fölényesen győzött.

A mezőny legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine és Márton Gréta volt egyaránt hét góllal. A kazahok legeredményesebb játékosa Dana Abilda volt, aki 13 lövésből öt gólt dobott.

Meglepő román kudarc

Ugyanabban a csoportban a román válogatott – meglepetésre – kiütéses vereséget szenvedett Spanyolországtól. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a román együttest megrendítette a Brassói Coronánál kirobbant doppingbotrány, így a válogatott azutolsó pillanatban kénytelen volt mellőzni három meghatározó brassói játékosát.

Azonban ez sem lehet mentség arra, hogy a sérüléséből visszatért Cristina Neagun és szélső Ana Maria Iuganun kívül senki nem nyújtott értékelhető teljesítményt. Tomas Ryde, a csapat svéd szövetségi kapitánya az első félidőben kétszer is kapus nélküli támadást rendelt el, de az ibériaiak kihasználták ezt, s midnkétszer góllal büntettek.

Románia hasonlósan súlyos vereséget legutóbb 2011-ben szenvedett, akkor 39–20-ra kapott ki Franciaországtól.

Női kézilabda-vb, Japán, C-csoport: Magyarország–Kazahsztán 39–15 (22–8), Spanyolország–Románia 31–16 (16–9), Montenegró–Szenegál 29–25 (14–15).

A magyarok vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszanak. A románok programja: vasárnap Szenegál, kedden Kazahsztán, szerdán Montenegró ellen játszanak, majd jön a magyarok elleni csoportzáró meccs. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?