Eb-selejtező: Wales a második továbbjutó, Magyarország „pótvizsgázik”

Sorsdöntő mérkőzést játszott Cardiffban Wales ellen a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság E-csoportjának utolsó fordulójában. Marco Rossi tanítványai 2-0-ra elvesztették az összecsapást és elpuskázták egyenes ágon való kijutást a 2020-as kontinentális tornára.

Marco Rossi szövetségi kapitány megtizedelt védelmének jobb szélén az Uruguay ellen pihentetett Lovrencsics Gergő lesz, középen Baráth Botond és Lang Ádám, míg a bal oldalon a nemzeti együttesben négy napja debütáló Nagy Zsolt kezd, miután az olasz szakember Korhut Mihályra eltiltás, míg Willi Orbánra és Kádár Tamásra sérülés miatt nem számíthat. A támadó szekcióban Szalai Ádám lesz az előretolt csatár, őt a várakozásoknak megfelelően a Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland hármasnak kell kiszolgálnia, míg a walesi akciók megszűrése Nagy Ádám és a szigetországiak ellen 1-0-ra megnyert júniusi Eb-selejtezőn a győztes gólt szerző Pátkai Máté feladata lesz. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs 108. alkalommal öltheti magára a címeres mezt, ezzel a rangsor élén utoléri Király Gábort.

A találkozó 21.45-kor kezdődik a román Ovidiu Hategan sípjelére a Cardiff City 33 ezer férőhelyes stadionjában. A rangadó győztese kijut a jövő évi, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra.

A Cardiff City Stadionban teltház fogadta a csapatokat, a 31 ezer walesi szurkolóval 1600 magyar fős magyar galeri néz farkasszemet. A magyar himnusz alatt egy pillanatra felsejlett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. 

1 perc - a magyaroké volt a kezdőrúgás, majd az első lövés is, Dzsudzsák eresztett el egy távoli löketet, ami elszállt Hennessey kapuja mellett.

7.perc - pár perce elrejtették a walesiek a labdát, majd 35 méterre Gulácsi kapujától szabadrúgáshoz jutottak, amit beemeltek a magyar tizenhatosba. Itt magyarok több "részletben" elfejelték a labdát.

A Maszol olvasói jelzik, hogy Erdély legtöbb régiójában geokódolás nélkül nézhető az M4 közvetítése, de vannak olyan szurkolók is, akik nem tudják követni a mérkőzést.

14. perc - a stadionban hosszú percek óta csak a magyarok hangja hallatszik

15. perc - Wales megszerzi a vezetést. Bale elfut jobboldalon, Lang nem tapad rá és emiatt a real Madrid sztárja zavartalanul bekanyarítja ballal a labdát a magyar tizenhatonba az érkező Ramsey fejére, aki Gulácsi feje fölött a hálóba fejel. 1-0

A cardiffi mérkőzéssel egy időben, Nagyszombatban Szlovákia-Azerbajdzsán mérkőzést rendeznek. A házigazdák akkor jutnak ki az Eb-re, ha nyernek az azériek ellen és a walesi-magyar mérkőzés döntetlenre végződik. A szlovákok a mérkőzés 19. percében megszerezték a vezetést Bozeník révén.

27. perc - Dzsudzsák szabadrúgásból kanyarítja a walesi tizenhatos vonalára, ahonnan Baráth fejel a hazai kapura. Ez volt a magyarok első valódi helyzete.

28. perc - Szoboszlai közel jár az egyenlítéshez, becselezi magát Hennessey tizenhatosába, de ott elveszti a labdát. A gyors hazai visszatámadásból Bale találja meg Moore-t, aki kevéssel fejel mellé. Ezt megúsztuk.

33. perc - Szoboszlai és Sallai is közel jár az egyenlítéshez. Szalai lekezel egy labdát a Salzburg fiatal játékosának, aki 8 méterről, középről lő kapásból, Hennessey nagy reflex-szel oldalra üti a labdát, ahol az érkező Sallai is tüzel. Hennessey ezt is védi. 

40. perc - Davies lövését blokkolja Baráth, majd Bale csapja be Hategant és harcol ki egy szabadrúgást Nagy Zsolt "belépésénél". James beívelését Gulácsi leemeli.

Szünet

Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a magyar nemzeti együttes, akkor jövő márciusban „pótvizsgázhat” a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján. A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény. 

Furamód a magyarok birtokolták többet a labdát az első félidőben (44-56%), a kaput eltaláló lövések tekintetében is egál (2-2), viszont a focit, ugye, gólokra játsszák.

A csoport másik mérkőzésén Szlovákia 1-0-ra vezet Azerbajdzsán ellen, de győzelmük mit sem ér, ha Cardiffban nem döntetlen a végeredmény.

Megkezdődött a második félidő. 

46.perc - Nagy Ádán rúg oda Moore-nak, szabadrúgást kapnak a házigazdák az oldalvonal mellől. A beadás Bale-hez jut, aki újabb gólpasszt ad Ramesynek. A Juventus játékosa 5 méterről ellövi az elfekvő Gulácsi lába és karja között. 2-0

50. perc - a mérkőzés első cseréjét Ryan Giggs hajtja végre, Ethan Ampadou-t hozza be Morrell helyére.

52. perc - Bale 18 méteres szabadrúgása milliméterekkel szállt el a magyar kapu felett. 

60. perc - Kovács István a magyar csapat első cseréje, Nagy Ádámot veszi le Marco Rossi.

63.perc - újabb walesi szabadrúgás, ezt Gulácsi megfogja és gyorsan indítja Szoboszlait, de védője megelőzi.

66.perc - James a magyar tizenhatos sarkáról célozza meg a vinklit. Lövése kevéssel téveszt célt.

66. perc - Pátkai kapja a mérkőzés első sárgalapját Ovidiu Hategantól Aaron Ramsey megtaposásáért.

A walesi válogatott óriási játékkedvvel játszik, nem úgy tűnik, hogy visszavenne a tempóból a 2-0-s vezetés birtokában. A másik mérkőzésen továbbra is 1-0-ra vezetnek a szlovákok, de jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a magyarok és a szlovákok kéz a kézben esnek ki.

70. perc - magyar szöglet, Dzsudzsák szöglete után a walesiek már nem veszik a fáradtságot a gyors visszatámadásra, megállítják a saját rohamukat.

71. perc - Kovács István is besárgul Ampadou faultolásáért.

72. perc - Dzsudzsák Balázsnak ennyi jutott a 108. válogatott mérkőzésén, helyére Varga Roland jön. 

75.perc - Gulácsi óriási védéssel akadályozza meg Ramsey mesterhármasát. 

77. perc - Lovrencsics beadásába kézzel nyúl bele egy walesi védő a hazai tizenhatos vonalán, de Hategan nem veszi észre ezt.

83. perc - Davies beadását Natham zavartalanul fejelhette, de célt tévesztett. Sallai helyét Holender Filip veszi át.

James besárgul, majd Garteh Bale-nek köszöni meg a walesi publikum a két gólpasszt.

Marek Hamsik is betalál, Nagyszombatban is 2-0-ra mennek a hazaik, de a továbbjutást jelentő második hely a walesieké lesz.

90. perc - a walesiek támadásban fejezik be a mérkőzést. A román brigád 3 percet tesz rá a rendes játékidőre.

Vége. Wales a második továbbjutó.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 10. forduló

  • Wales-Magyarország 2-0
  • Szlovákia-Azerbajdzsán 2-0
1. Horvátország    8    5    2   1    17–7    +10    17
2. Wales                8    4     2   2   10–6     +4     14
3. Szlovákia          8     4     1    3    13–11   +2   13
4. Magyarország   8     4     –    4     8–11    –3   12
5. Azerbajdzsán    8     –     1     7    5–18    -13   1
 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?