BL: máris továbbjutott a PSG, Juve és Bayern

Szerda este az három csapat is kivívta továbbjutását a Bajnokok Ligája csoportköréből.

Real Madrid-Galatasaray 6-0

Hét percre volt szüksége a Real Madridnak ahhoz, hogy eldöntse a 3 pont sorsát a Galatasaray elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen, ugynais ennyi idő kellett az ifjú Rodrygónak ahhoz, hogy előbb a Real történetének második legfiatalabb gólszerzőjévé váljon a Bajnokok Ligájában, majd a BL-történelem valaha volt leggyorsabb duplázójává is avanzsáljon. Amikor a 14. percben a harmadik madridi gól is megszületett Sergio Ramos büntetőjéből, akkor tényleg elkezdhettek aggódni a török csapat szurkolói, hogy itt egy nagyon nagy zakóra van kilátás. Szünetre már 4-0-s előnnyel vonulhatott a királyi gárda, ugyanis a 45. percben Rodrygo lefülelte Nagatomo passzát, majd remek ütemben centerezve kihagyhatatlan ziccerbe hozta Karim Benzemát. 

A Real érezhetően visszavett a szünet után, de még így is dominálta a játékot. A Galatasaraynak több mint fél órán át kapura lövési kísérlete sem volt a második félidőben. Fatih Terim vezetőedző cseréi azonban nem is a támadófocit erőltették, a török tréner inkább a teljes kiütést igyekezett elkerülni, átszervezte együttesét ötvédős rendszerbe, emellett a középpálya közepére hozott még friss játékosokat. Az ötödik madridi találatot így sem tudta elkerülni: a 82. percben az előrehúzódó Carvajal centerezése után Benzema köszönt be újfent Muslerának. A francia ezzel Cristiano Ronaldo és Raúl után a harmadik Real-játékos lett, aki elérte a BL-ben az 50 találatot!  Az i-re Rodrygo tette fel azt a bizonyos pontot, az ifjú brazil triplával zárta le a találkozót.

PSG–FC Brugge 1-0

Egyszerű volt a képlet a PSG számára: a győzelem továbbjutást ért. Ennek megfelelően a párizsiak kezdték jobban a találkozót, a mezőnyfölény a 22. percben góllá érett. Dagba adott középre a jobb oldalról, Di María átlépte a labdát az ötös jobb sarkánál, ami így Mauro Icardi elé került, aki közvetlen közelről a kapuba belsőzött. 1–0

A párizsiak egygólos előnnyel vonulhattak pihenőre, és a fordulás után is igyekeztek megtartani előnyüket. A 66. percben csereként beállt Mbaye Diagne tíz perccel később büntetőt harcolt ki a belgáknak. A volt újpesti csatár állt a labda mögé, de Keylor Navas eszén nem tudott túljárni, kimaradt a tizenegyes.

A PSG nyögvenyelősen ugyan, de behúzta a mérkőzést, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe.

Bayern München-Olympiakosz 2-0

A nyomasztó mezőnyfölény ellenére a 69. percig kellett várniuk a német bajnok szurkolóinak arra, hogy csapatuk betaláljon az Olympiakosz kapujába. Ekkor Coman belőtt labdájára érkezett Robert Lewandowski, aki már-már szokásosnak mondható gólját lőtte – 17 Bayern-meccsen ez volt a 21. találata ebben az idényben. Húsz perccel később a csereként beálló Ivan Perisic is betalált, végleg lezárva a mérkőzést. Ezzel a győzelemmel Neuerék nem csupán százszázalékosak, hanem biztos továbbjutók is, míg az Olympiakosz a csoport utolsó helyén maradt egy pontjával.

Crvena Zvezda-Tottenham Hotspurs 0-4

A Tottenham Hotspurnek nem okozott gondot idegenben a Crvena zvezda. Lo Celso bohózatba illő találatával az első félidő után 1–0-ra vezetett az angol együttes.

A fordulás után Szon Hung Min is formába lendült, s gyors duplájával hamar eldöntötte a három pont sorsát. A mérkőzés vége előtt öt perccel Christian Eriksen is eredményes volt, ő állította be a 4–0-s végeredményt. A Tottenham ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Lokomotiv Moszkva-Juventus Torino 1-2

Centimétereken múlt csupán, hogy Cristiano Ronaldo rögtön a 4. percben góllal tegye emlékezetessé ezt az estét, ám saját játékostársa, Aaron Ramsey megakadályozta ebben. A portugál klasszis bal oldali szabadrúgása után a Lokomotiv kapusa, Guilherme lábai között átgurult a labda, de a walesi középpályás még belekotort azelőtt, hogy teljes terjedelmével áthaladt volna a gólvonalon, így az európai szövetség Ramseynek adta a találatot. Pedig ez lehetett volna Cristiano Ronaldo első szabadrúgásgólja a Juve színeiben… (0–1) A gól tehát Ramseyé, aki a Juventus történetének első brit gólszerzője az első számú európai kupában, nem mellesleg ez volt a torinói sztárklub 300. találata a Bajnokok Ligájában.

Nem kellett sokat várni a Lokomotiv válaszára, a 12. percben Alekszej Mirancsuk egyenlített közelről, miután ő startolt rá a leggyorsabban a saját maga által a kapufára fejelt labdára (1–1).

CR-nek a második félidőben is volt egy veszélyes szabadrúgása, de Guilherme akkor nem maga mögé, hanem maga elé ütötte a labdát, míg a másik oldalon a hajrához érve Leonardo Bonucci mentett a gólvonalról Joao Mário lövésénél. A Juve győztes gólját végül a sérülésből felépült Douglas Costa szerezte meg, aki a 93. percben Higuaínnal összejátszva pazar gólt lőtt a Lokomotiv kapujába.

A Juventus így 2008 óta először jutott tovább a BL csoportjából már négy forduló után.

Bayer Leverkusen-Atlético Madrid 2-1

A „gyógyszergyáriak” az első félidő végén Thomas Partey öngóljával kerültek előnybe. A második játékrész elején Kevin Volland duplázta meg a hazaiak előnyét, majd a spanyolok Nadiem Amiri kiállítása után a ráadásban Álvaro Morata révén szépítettek.

A Leverkusen győzelmével teljessé válhatott a német futball szerelmeseinek öröme: a 2014–2015-ös BL-idény csoportkörének harmadik fordulója óta először nyert mind a négy német csapat ugyanabban a körben (kedden a Dortmund az Intert, az RB Leipzig a Zenitet, míg szerdán a Bayern München az Olympiakoszt győzte le).

Atalanta-Manchester City 1-1

Nem sokat vacakolt a kezdés után a Manchester City, amely úgy lépett pályára, hogy egy győzelemmel biztosan továbbjut a csoportjából – az első angol támadásból gól született, a bombaformában lévő Raheem Sterling talált a kapuba. 

Az első félidő hajrájában ugyanaz a Sterling kiharcolt előbb egy büntetőt, de a VAR visszavonta, kiderült, a tizenhatoson kívül történt a lerántás, de aztán a sértett szabadrúgását kézzel hárította a sorfalban Josip Ilicic, a játékvezető továbbot intett – de a VAR-csapat jelezte neki, ez bizony tizenegyes.A nagy hűhó után Gabriel Jesus csúnyán kihagyta a tizenegyest, fél méterrel lőtte a kapu mellé a labdát a brazil.

Pep Guardiola a szünetben kapust cserélt, az angol sajtó szerint Edersont sérülés miatt váltotta Claudio Bravo, majd a futball örök törvényeinek megfelelően büntetett az Atalanta, a volt chelsea-s Mario Pasalic fejes góljával.

Sterling és Marten de Roon került ezt követően helyzetbe, de hibáztak, a hajrá pedig csoda izgalmas lett, ugyanis Gündogan hibája után Claudio Bravo piros lapot kapott, a vészkapus pedig Kyle Walker lett, aki csak hosszas huzavona után állhatott be, mert percekig állt a játék, ugyanis nem tudták eldönteni, melyik citys játékos jöjjön le. Walker azonnal védett egyet, bár középre tartott Ruszlan Malinovszkij szabadrúgása.

Dinamo Zagreb-Sahtar Donyeck 3-0

Eseménydús mérkőzésen tehetett volna nagy lépést a továbbjutás felé a selejtezőben a Ferencvárost búcsúztató Dinamo Zagreb, de képtelen volt megőrizni kétgólos előnyét. A Sahtar Doneck szerezte meg a vezetést az első félidőben, de még a szünet előtt egyenlíteni tudtak a zágrábiak, így 1–1-gyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A szünet után indultak be igazán az események: a 74. percben emberhátrányba került a Dinamo Nikola Moro kiállítása miatt, de hamar kiegyenlítődtek az erőviszonyok, ugyanis az ukrán csapatból Marlos kapott piros lapott, így tíz a tíz ellen folytatták. Ez pedig a horvátoknak kedvezett: előbb a 20 éves balszélső, Luka Ivanusec talált be, majd Arijan Ademi is. A hosszabbításban Júnior Moraes szépített, majd az utolsó utáni, a 98. percben Tete egyenlített büntetőből.

Bajnokok Ligája, 4. forduló

A-csoport

  • Real Madrid (spanyol)–Galatasaray (török) 6–0 (Rodrygo 4., 7., 92., S. Ramos 14. – 11-esből, Benzema 45., 81.)
  • Paris Saint-Germain (francia)–FC Bruges (belga) 1–0 (Icardi 22.)
1. Paris SG        4 4 – – 10–0 +10 12
2. Real Madrid   4 2 1 1   9–5   +4   7
3. FC Bruges     4 – 2 2   2–8   –6   2
4. Galatasaray   4 – 1 3   0–8   –8   1

B-csoport

  • Bayern München (német)–Olympiakosz Pireusz (görög) 2–0 (Lewandowski 69., Perisic 89.)
  • Crvena zvezda–Tottenham Hotspur 0–4 (Lo Celso 34., Szon Hung Min 57., 61., Eriksen 85.) 
1. Bayern München    4 4 – – 15–  4 +11 12
2. Tottenham              4 2 1 1 13–  9   +4   7
3. Crvena Zvezda       4 1 – 3   3–13 –10   3
4. Olympiakosz            4 – 1 3   5–10   –5   1

C-csoport

  • Atalanta (olasz)–Manchester City (angol) 1–1 (Pasalic 49., ill. Sterling 7.)
  • Dinamo Zagreb (horvát)–Sahtar Doneck (ukrán) 3–3 (Petkovic 25., Ivanusec 83., Ademi 89., ill. Alan Patrick 13., J. Moraes 93., Tete 98. – 11-esből)
1. Manchester City       4 3 1 – 11–  2 +9 10
2. Sahtar Doneck         4 1 2 1   7–  9 –2   5
3. Dinamo Zagreb        4 1 2 1   9–  7 +2   5
4. Atalanta                    4 – 1 3   3–12 –9   1

D-csoport

  • Lokomotiv Moszkva (orosz)–Juventus (olasz) 1–2 (Al. Mirancsuk 12., ill. Ramsey 4., Douglas Costa 93.)
  • Bayer Leverkusen (német)–Atlético Madrid (spanyol) 2–1 (Thomas 41. – öngól, Volland 55., ill. Morata 94.)
1. Juventus                   4 3 1 – 9–4 +5 10
2. Atlético Madrid          4 2 1 1 6–4 +2   7
3. Lokomotiv Moszkva   4 1 – 3 4–7 –3   3
4. Bayer Leverkusen      4 1 – 3 3–7 –4   3

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?