Férfi kosár: bajnokverés Kolozsváron, kikapott a Nagyváradi CSM

Nagy örömet szerzett szurkolóinak a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda csapata azzal, hogy a bajnokság alapszakaszának harmadik fordulójában 89-82-re legyőzte a bajnoki címvédő Nagyváradi CSM-t.

A kolozsváriak jobb kezdése után (6-2) a bajnok nagyváradiak egy 11-0-s sorozattal hozták a Szamos-parti BT Arénában összegyűlt mintegy kétezerötszáz néző tudtára, hogy nem feltartott kézzel jöttek Kolozsvárra. Mihai Silvasan időt kért, rendet rakott a fejekben, és csapata egy 8-0-s runnal visszavette a vezetést (14-13). Most a váradi stáb érezte úgy, hogy egy időkéréssel kell megállítania a hazaiak lendületét. A váradi fejmosás nem volt olyan eredményes, mint a kolozsvári, ugyanis a játék újraindulása után is csak az U-BT talált kosárba, így a nyolcadik percben 24-13-at mutatott az eredményjelző tábla. Az 5 perces váradi kosárcsendet Markovics törte meg egy 1 perccel az első negyed vége előtt, majd itt is ott is esett egy-egy kosár. (26-17)

A második negyed elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, a különbség az U-BT horvát légiósának, Karlo Zganecnek köszönhetően kezdett el nőni a felek között. A CSM legnagyobb gondja ebben a játékrészben az volt, hogy egyszerűen nem találtak fogást Zganecen és honfitársán, Darko Planinicon.

Amikor az U-BT előnye 15 pontra nőtt (40-15) Cristian Achim ismét időt kért, de az első negyedhez hasonlóan a következő kosarat is hazaiak szerezték, Calnicenco süllyesztett el egy triplát. A bajnokoknak akkor sem jött össze a felzárkózás, amikor Silvasan elkezdte forgatni a csapatát, és a kötelező román helyére a 17 éves Rotarut küldte fel. A nagyszünetre 14 pontos előnnyel vonulhattak a kolozsváriak (48-34.)

A második félidőben is megmaradt a 12-14 pontos hazai előny, az U-BT vezetése akkor nőtt először 16 pontra, amikor Patrick Richard biztos kézzel értékesítette az ellene megítélt faultért járó büntetőket. (62-46)

Az utolsó negyedre 11 pontos hazai előnnyel (68-57) futottak ki a csapatok, és mivel az első 3 pont a vendégek kosaránál született, Achim mester azonnal időt kért, mert nem akart visszahoztatatlanul hátrányba kerülni. Richard és Watson tripláival hosszú idő után először csökkent 10 pontra a különbség, majd amikor Broussard tempója és Richard feltett labdája és triplája is bement már csak 5 volt közte. (76-71). 

Hazai időkérés után, 4 perccel a vége előtt, Zganec biztos kézzel bedobta a büntetőit, amit a másik oldalon Watson is megtett. Planinic és Richard pillanatai következtek, ismét tízre nőtt a különbség, de a váradiak Broussard és Richard révén ismét felzárkóztak (83-78).

Újabb hazai időkérés vezette fel az utolsó egy percet, Broussard labdaszerzése után már csak 3 pont választotta el a csapatokat, de Johnson egy betöréssel és két büntetővel behozhatatlanra növelte a különbséget (87-80) 

Kolozsvári U-BT-Nagyváradi CSM 89-82 (26-17, 22-17, 20-23, 21-25)
BT Aréna, Kolozsvár, 2500 néző
Kolozsvári U-BT: Tarolis (11), Johnson (17), Rotaru, Zganec (15), Calnicenco (6), Planinic (10), Ate (2), Vida (8), Richard (20), Uta
Nagyváradi CSM: Richard (23), Broussard (12), Watson (18), Barnette (4), Valeika (11), Baciu (2), Zekovics (5), Markovics (7)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?