Jól indult az új erdélyi-magyarországi hokiliga


-A A+

Péntektől vasárnapig zajlott Csíkkarcfalván és Csíkszeredában a Kárpát-medencei Magyar Liga első tornája. 

Az új versenysorozat a Magyar Jégkorong Szövetség és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia együttműködésében anyaországi és erdélyi csapatoknak nyújt találkozási és közös fejlődési lehetőséget. A mostani hétvégén az U12-es játékosok mérték össze erejüket.

U12-es csaptok részvételével szeptember 27-29. között zajlott a liga legelső felvonása, amelyen összesen 45 mérkőzést rendeztek. Az A csoport hat együttessel zajlott a Csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán, a B pedig öttel a Felcsíki Műjégpályán. Előbbiben két SZJA-s csapat mellett Brassó, a MAC Budapest, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és Újpest vett részt. A B csoportban három SZJA-s gárda küzdött a MAC Budapesttel és az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiával.

Mivel a torna elsődleges célja, hogy a játékosok minél több tapasztalatot, meccsrutint gyűjtsenek, egyre magasabb iramhoz szokjanak, ezért az A csoportban minden csapat kettéoszlott. Így a 2-2 sor külön versenyzett, de a megszerzett pontjaik összeadódtak, ez alapján alakult ki a tabellán a végső sorrend.

A B csoportban egy „alapszakaszt” követően az első két helyezett döntőzött, a 3-5. helyezettek pedig a bronzéremért csatáztak. Az éles tesztnek is tekinthető torna tapasztalatai azt mutatják, hogy a frissen kidolgozott rendszer valóban be tudja tölteni a neki szánt szerepet, úgy csatolja be a kisebb korosztályokat a magyarországi jégkorong vérkeringésébe, hogy közben figyelembe veszi életkori sajátosságaikat, iskolai kötelezettségeiket is.

Tapasztalatgyűjtés, kevés utazással

Az U12-es, U14-es játékosok számára kiírt Kárpát-medencei Magyar Liga célja, hogy az erdélyi csapatok az előző évhez hasonlóan idén is elégséges mennyiségű tapasztalatot gyűjthessenek anyaországi klubokkal szemben, mindez pedig kevesebb utazással és iskolai hiányzással járjon együtt.

Az átalakítás lényege, hogy a 2019-2020-as idénytől négy alkalommal többcsapatos tornát tartanak Erdélyben, közülük hármat székelyföldi helyszíneken – Felcsík, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós is szóba jöhet –, egyet pedig Brassóban. Ezeken a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és Brassó együttesei mellett minden alkalommal 3-3 különböző magyarországi klub szerepel az MJSZ által összeállított beosztásnak megfelelően. Arra is van esély, hogy egy kupát, amelyen erdélyi csapatok vendégeskednek, Magyarországon rendeznek majd meg.

Az új ligában a magyar bajnoksághoz hasonlóan értékcsoportokba osztva versenyeznek az együttesek, így nagyon sok játékos jut elégséges jégidőhöz, és mindenki a saját fejlettségi szintjének megfelelő kihívásokkal nézhet szembe. Az új rendszerben a székelyföldi játékosok a korosztályukban elfogadható terhelés mellett ugyanannyi mérkőzést játszhatnak magyarországi gárdákkal szemben, mint egy évvel korábban.

A Kárpát-medencei Magyar Liga állomáshelyein megrendezett bajnokságok önállók saját eredményszámolással és helyezésekkel. Minden esetben kupát kap az első három helyezett, kiválasztásra kerül csapatonként a torna legjobb játékosa, illetve a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó kapus, védő és csatár. A mérkőzések szabályzata mindenben egyezik a magyar bajnokságban használatossal.

Következő hétvégén Felcsíkon és Gyergyószentmiklóson folytatódik a KML az U14-es korosztályban.

Tabellák:
A csoport:
UTE 20 pont
MAC Budapest 15 pont
Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia 9 pont
SZJA 2 6 pont
Brassói Corona 5 pont
SZJA 1 5 pont
B csoport:
MAC Budapest B
SZJA 3
Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia
SZJA 5
SZJA 4Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X