BL: Di María „bosszút állt” az őt elküldő Real Madridon

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján két csúcsrangadót is rendeztek, amelyen madridi csapat volt érdekelt.

PSG-Real 3-0

A hátsó ajtón elküldött Ángel Di María elégtételt vett volt csapatán, a BL-rekordbajnok Real Madridon a labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjának rangadóján, ugyanis az argentín csatár jelenlegi munkaadója, a Paris Saint Germain épp Di María két (és Meunier egy) góljával győzte le a királyiakat.

 

Bár se Neymar, se Cavani, se Mbappé nem játszott a PSG-ben a Real Madrid ellen, klasszistámadó így is akadt: Di María ki is használta a reflektorfényt, és már első félidőben duplázott a francia csapatban. Bár a Realnak is volt több helyzete, gólt csak a francia együttes szerzett: a szünet után Meunier döntötte el a rangadót.

A mérkőzés statisztikái között van egy pár nagyon érdekes adat is: a Realban több francia játékos lépett pályára, mint a PSG-ben, a PSG-ben több volt a spanyol, mint a Realban, amely a mérkőzés alatt egyetlenegyszer sem találta el a kapu felületét. Aggasztó lehet Zidane számára az is, hogy irányítása alatt a Real még soha nem szenvedett ekkora vereséget a Bajnokok Ligájában, és a sorozatot még soha nem nyerte meg olyan csapat, amelyik kikapott a csoportkör első fordulójában.

Club Brugge-Galatasaray 0–0

Ha abból indulunk ki, hogy a továbbjutás kérdése BL-vonalon egyértelműen a Real és a PSG „kíváltsága” lesz ebben a csoportban, akkor a Brugge-Galatasaray párharc jelentősége is megnő, hiszen közülük kerülhet ki az a csapat, amelyik az Európa-ligában folytathatja a BL-csoportkör végén.

A felek belgiumi párharca döntetlennel ért véget, bár mindkét alakulat előtt adódtak lehetőségek.

Bayern-Crvena zvezda 3-0

Münchenben a Crvena zvezda sokáig jól tartotta magát, köszönhetően a bravúrt bravúrra halmozó Milan Borjan védéseinek. A 34. percben Kingsley Coman törte meg a jeget, de a belgrádiak ezután is állták a sarat. A 80. percben aztán jött Robert Lewandowski, majd a hosszabbítás pillanataiban Thomas Müller, akik végül ránézésre is magabiztossá tették a győzelmet. 3–0

Müller történelmet írt a bajoroknál: ugyan csereként állt be, de ez már a 106. Bajnokok Ligája-találkozója volt a klub színeiben, ezzel az örökranglista élére állt az átkeresztelt sorozat 1992 óta íródó történetében. Az első mérkőzését még 2009 márciusában játszotta, a Bayern akkor 7–1-re ütötte ki a Sporting CP-t, a német támadót pedig Bastian Schweinsteiger helyére küldte be az akkori vezetőedző, Jürgen Klinsmann.

Olympiakosz-Tottenham 2-2

A 26. percben Harry Kane harcolt ki tizenegyest, majd értékesítette azt (0–1) – ezzel a 20. szereplésén már a 15. gólját szerezve a Bajnokok Ligájában. Nála csak Ruud van Nistelrooynak és Roberto Soldadónak kellett kevesebb (19-19) meccs ehhez a mérföldkőhöz.

Pontosan fél óra telt el a mérkőzésből, amikor Lucas Moura vette át a labdát a tizenhatos előterében, megtolta, majd a jobb felsőbe továbbította, megduplázva a különbséget (0–2).

A félidő derekáig sokkal többet kísérletező Olympiakosz a 44. percben viszont szépített: Daniel Podence lőtte ki egy kényszerítő után a tizenhatos jobb csücskéből a kapu jobb alsó sarkát (1–2). A gól már csak azért sem volt előjel nélküli, mert alig két perccel korábban Dele Alli eleresztette a Tottenham első olyan lövését, amelyből nemhogy gól, még csak kaput eltaláló labda sem lett.

Fordulás után Jan Vertonghen rúgott oda könnyelműen Mathieu Valbuenának a tizenhatoson belül, így ezúttal a hazaiak lőhettek büntetőt. A francia párharc  során Hugo Lloris jobbra vetődött, míg honfitársa a kapu bal oldalát választotta (2–2).

 

Dinamo Zagreb-Atalanta 4-0

Álomból rémálommá fordult az olasz bajnoki bronzérmes Atalanta BL-debütálása: a bergamói alakulat a Bajnokok Ligája 141. csapataként – és tizedik olaszként – az első mérkőzésén 4–0-s vereséget szenvedett a (harmadik selejtezőkörben a Ferencvárost búcsúztató) Dinamo Zagreb otthonában.

A horvátoknál Mislav Orsic triplázott, így a legrangosabb európai kupasorozat mostani idénye máris történelmi: korábban egyszer sem fordult elő a Bajnokok Ligájában, hogy egy szezonon belül két játékos is mesterhármast érjen el az első meccsén – ezen az őszön a salzburgi Erling Braut Haaland után Orsic a második, akinek ez sikerült.

Olasz gárda legutóbb 2015 novemberében szenvedett még ennél is nagyobb különbségű vereséget a BL-ben, akkor az AS Roma 6–1-re kapott ki Barcelonában.

Sahtar-Manchester City 0-3

A manchesteri alakulat az első félidőben Rijad Mahrez és Ilkay Gündogan találatával került kétgólos előnybe, majd az utolsó negyedórába lépve Gabriel Jesus alakította ki a végeredményt. Az első két gól szerzője, az algériai és a német futballista feljegyezhet magának egy gólpasszt is – bár Mahrez góljánál Gündogan nem a társát játszotta meg, hanem a kaput vette célba, ám lövése után a labda kipattant a kapufáról –, míg a brazil támadó találatát a Man. City „asszisztkirálya”, Kevin De Bruyne (9) készítette elő, akinél a 2017–2018-as idény kezdete óta a BL-ben csak James Milner (10) adott több gólpasszt.

A két csapat az előző idényben szintén megmérkőzött egymással a csoportkörben, Pep Guardiola együttese vendégként akkor is 3–0-ra nyert.

Atlético-Juventus 2-2

Az első félidő nagyobb részében ez a hazaiaknak jött inkább össze: az Atlético játszott intenzívebben, de a madridiak játékába látványosan sok pontatlanság csúszott a tizenhatoshoz érve. Jellemző, hogy a szép szólóval kirukkoló és igen aktívan mozgó Joao Félix mellett a fejjátékával kitűnő José María Giménez megmozdulásai jelentették a legtöbb veszélyt, az egyik fejese alig szállt kapu fölé.

A második félidő is úgy kezdődött, hogy Leonardo Bonuccinak kétszer kellett mesterien közbelépnie, hogy megakadályozza a hazai helyzetet, sőt, a második után a középhátvéd kiválóan indította külsővel Gonzalo Higuaínt. Az argentin ügyesen megvárta és jól találta meg a második hullámban érkező Juan Cuadradót, a kolumbiai pedig 12 méterről, egy csel után védhetetlenül csavart a jobb felső sarokba, így a 48. percben előnybe került a vendégcsapat. 0–1

Az Atlético Giménez révén – az uruguayi ekkor már lábbal veszélyeztetett – egyenlíthetett volna, ehelyett egy tökéletes Juve-kontra Alex Sandro remekbe szabott beadásával és Blaise Matuidi fejesével a Juve lábába adta a meccset a 65 percben. 0–2

Gyorsan jött viszont a szépítés, amikor Koke felívelését követően a pillanatokkal korábban pályára lépett Rodrigo Bentancurral szemben Giménez fejpárbajt nyert, és középen egyedül érkezett a középhátvédtárs, Sztefan Szavics, aki gólra váltotta a helyzetet. 1–2

A torinói együttes egy újabb veszélyes kontrával akár eldönthette volna a mérkőzést, ám a hazaiak előtt is akadt lehetőség Diego Costa révén, és az utolsó percekre sikerült is átvenniük az irányítást. A nyomást pedig nem bírta ki a Juventus: a 90. percben a csereember Héctor Herrera egy szöglet után a bal alsóba fejelt. Cristiano Ronaldo még kis híján megnyerte a meccset a Juvénak a 95. percben, de az Atlético végül is pontot mentett kétgólos hátrányból.

Bayer Leverkusen-Lokomotiv Moszkva 1–2

A csoport másik mérkőzésén Grzegorz Krychowiak góljával hamar vezetést szerzett a Lokomotiv Moszkva Németországban. Tíz perccel később Benedikt Höwedes öngóljával egyenlített a Bayer Leverkusen, a szünetre azonban egy óriási kapushibát kihasználva mégis az oroszok mehettek előnnyel: Lukás Hrádecky „gólpassza” után Dmitrij Barinov lőtt estében az üres kapuba.

A fordulás után fölényben játszott a német együttes, újabb gól azonban már nem született, így a Lokomotiv Moszkva 2–1-re nyert idegenben.

Bajnokok Ligája, a szerdaikeddi eredmények
A csoport:
Club Brugge (belga)-Galatasaray (török) 0-0
Paris Saint-Germain (francia) - Real Madrid (spanyol) 3-0
B csoport:
Olimpiakosz (görög)-Tottenham Hotspur (angol) 2-2
Bayern München (német)-Crvena zvezda (szerb) 3-0
C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Atalanta (olasz) 4-0
Sahtar Donyeck (ukrán)-Manchester City (angol) 0-3
D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-2
Atlético Madrid (spanyol)-Juventus (olasz) 2-2

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?