Felújítják a csíkszeredai városi sportcsarnokot, de a sportklubok nem örülnek a hírnek

Tizenkét évvel az átadás után olyan állapotba került a csíkszeredai városi sportcsarnok, hogy elodázhatatlanná vált a felújítása. Az Erőss Zsolt hegymászó nevét viselő létesítmény kívül-belül renoválásra szorul, ez azt jelenti, hogy a benne zajló sporttevékenységeket egy időre valószínűleg fel kell majd függeszteni. Míg a sportcsarnokot rendszeresen használó és mérkőzéseiket ott játszó csapatok vezetői szerint nem szerencsés az időpontválasztás, addig a csíkszeredai polgármesteri hivatal a közbeszerzési eljárás elhúzódására hivatkozik.

Az elmúlt kedden jelentette be Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, hogy sikerült kivitelezőt találni a sportcsarnokon szükségessé vált munkálatok elvégzésére. A városvezető szerint nagyon nehezen találtak rá arra a vállalkozásra, amely végül megfelelt a kritériumoknak, ezért egy hosszas közbeszerzési eljárás végére került pont a csíkszeredai Tectum Company céggel megkötött szerződés aláírásával.

A polgármester a szerződés aláírása után optimistán azt nyilatkozta, hogy hamarosan megkezdődhet és januárban be is fejeződhet a felújítás. A munkálatok összesen 3,5 millió lejbe kerülnek Csíkszereda városának, és magában foglalják a belső és külső javításokat egyaránt. A mostani átfogó renoválás a nem megfelelő tervezés miatti beázások okozta károk miatt vált szükségessé.

Hátrányba kerülhetnek a város csapatai

Nem mindenki fogadta örömmel az őszre ütemezett építkezést. Az Erőss Zsolt Arénát két élvonalbeli felnőtt csapat használja, akik a munkálatok idején bizonyos időszakban nem tudnak majd a létesítményben edzeni és mérkőzéseket játszani. A Csíkszeredai VSK férfi kosárlabdacsapata a román nemzeti liga első osztályának B csoportjában érdekelt, míg az Imperial Wet futsalcsapata a hazai bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is letette már a névjegyét.

A VSK igazgatója, Lászlófy Botond a Maszol érdeklődésére elmondta, a felnőtt csapat mellett az U16-os és az U15-ös korosztály felkészülését és mérkőzéseit érinthetik a csarnokban zajló munkálatok. Tájékoztatása szerint velük még nem történt egyeztetés, nem tud arról, milyen ütemezésben végeznék a felújítási munkákat.

„Egy-két hét kiesés még nem okoz nagy gondot, de ha hónapokról volna szó, az komoly nehézségeket jelenthet” – fogalmazott a sportvezető. A városban nincs másik olyan létesítmény, amely rendelkezik megfelelő technikai felszereltséggel és licenccel a nemzeti bajnokság mérkőzéseinek lejátszásához, tehát albérletben, vagy még inkább a pályaválasztói jogot feladva idegenben kellene játszani. Ez nagy hátrányt jelentene a riválisokkal szemben a csíkszeredai kosarasoknak.

Megkerestük Görbe Waltert, az Imperial Wet futsalcsapatának tulajdonosát is, aki korábban felháborodott hangú Facebook-bejegyzésben adott hangot nemtetszésének a munkálatok őszi elkezdése kapcsán, a polgármester bejelentését követően. A klubtulajdonos elmondta: egyelőre nem tudnak semmi konkrétumot, nem tudják, hogy költöztetniük kell-e a csapat mérkőzéseit, vagy használható lesz az aréna a kérdéses időszakban. 

Görbe Walter szerint nem ez az első eset, amikor nem vette figyelembe a városvezetés a futsalcsapat érdekeit. „Előfordult máskor is, hogy rendezvény miatt nem használhattuk a sportcsarnokot, ilyenkor vendégeknek érezzük magunkat a városban” – fogalmazott. A tulajdonos szerint az őszi felújítás amellett, hogy akadályozza a tevékenységeket, bevételkiesést is okoz a városnak, hiszen különösen a hideg időjárás beköszöntével sokan bérlik sporttevékenységre a sportcsarnokot.

Sokféle és változatos munka

A Maszol mekereste a kivitelező Tectum Company képviselőjét is. A cég ügyvezetője, Vígh Ádám Károly érdeklődésünkre elmondta: egyelőre semmilyen ütemtervet nem tudnak még felmutatni. Jelenleg egyeztetések zajlanak a sportcsarnokkal kapcsolatos munkákról, folyamatban vannak a beszállítókkal a tárgyalások, tehát a konkrét munkálatok előkészítése zajlik.

Az ügyvezető kiemelte, sokféle és változatos munkára kötöttek szerződést, tehát nagyon nehéz arról nyilatkozni, hogy mikor tudják elkezdeni és meddig tart a felújítás. „A megrendelő (Csíkszereda város polgármesteri hivatala szerk.) szeretné mielőbb a befejezést, de még sok tárgyalás és egyeztetés előzi meg a munkálatok elkezdését” – fogalmazott Vígh Ádám Károly.

A Maszol érdeklődésére a Szőke Domokos alpolgármester elmondta, az építkezés részletei nem rá tartoznak, annak folyamatáról és indokoltságáról nem tud nyilatkozni. Közölte, a közbeszerzési eljárás folyamatának elhúzódása miatt sikerült a szerződést most aláírni, de az elhúzódás okait nem részletezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?