Bajnokok egy asztalnál a Vásárhelyi Forgatagon

Kiemelkedő romániai magyar sportemberekkel szerveztek kerekasztal-beszélgetést a Vásárhelyi Forgatagon. Tófalvi Éva hatszoros olimpikon biatlonista, Trandafir Norbert háromszoros olimpikon úszó és Novák Károly Eduárd, Románia mindmáig egyetlen paralimpiai bajnoka beszélt sikereiről, valamint sportága helyzetéről. Az erdélyi magyar sportolókat Kádár Zoltán, rádiós újságíró, sportszerkesztő kérdezte.

Biatlon: infrastruktúrára lenne szükség

A beszélgetésen Tófalvi Éva felidézte legutóbbi téli olimpiai részvételét és elmondta, a szerény eredmények ellenére nem bánja, hogy részt vett, hiszen ezáltal is bebizonyította, hogy 39 évesen is képes megszerezni a kvótát. A csíki biatlonista elmondta, azért is örül a pjongcsangi szereplésnek, mert más sportoló nem képviselte volna a román olimpiai szövetséget ebben a versenyszámban.

A hatszoros olimpikon szerint a román biatlonsport messze van a kívánatos szinttől.

„Nem könnyű, mert tudjuk, hogy a román államnak milyen fantasztikus a hozzáállása a román sporthoz úgy általában, próbálkozunk minden irányból, még a magyar államnál is, hogy tudjuk folytatni, amit elkezdünk anno hatvan-hetven éve, mert ez a sport akkor indult valójában nálunk. Dolgozunk folyamatosan az ügyön” – mondta.

A legnagyobb hiányt jelenleg a megfelelő infrastruktúra jelenti: „Szükségünk lenne most pályát fejleszteni Hargitafürdőn, hogy tudjunk nemzetközi versenyeket szervezni, az automatikusan megmozgatná a fiatalságot, több gyerek jönne sportolni. Úgyhogy nekem legalábbis a fő célom az elkövetkező öt évben ez, hogy tudjunk kialakítani egy új biatlonpályát, egy olyat, ami a nemzetközi szintet üti” – mondta.

Úszás: hanyatlik a sportág, nincs pénz

Trandafir Norbert háromszoros olimpikonnak mondhatja magát, a marosvásárhelyi születésű úszó Csíkszeredában edzősködik. Szerinte a román úszósport jelenleg hanyatlóban van, a tókiói játékokra megszerzett két kvóta elsősorban az érintett sportolók érdeme. A kialakult állapotokért pedig a vezetés felelős.

„Egyetlen sportágat sem lehet a mai világban pénz nélkül fenntartani. Nem feltétlenül arról beszélünk, hogy fizetést adni a sportolóknak, mert az úszók amúgy sincsenek azzal szokva, hogy fizetésünk van. Én egy életen át úsztam, s nem volt fizetésem, és nem hiszem, hogy a mai generáció azért úszna, mert nekik fizetés kell. Viszont feltételeket kell teremteni, egy uszoda kell legyen, s azt fenntartani nem kis összeg. Az edzőket meg kell fizetni, mert ellenkező esetben külföldre szerződnek” – vélte.

Kerékpár: biztató jelek

Novák Károly Eduárd biztatónak látja a romániai kerékpársport helyzetét. Két sportoló is szerzett olimpiai kvótát, ketten pedig a paralimpián szerezték meg az indulás jogát, és kilátás van egy harmadikra is. Hegyikerékpáros szakágban Vlad Dascălu U23-as Európa-bajnokhoz nagy reményeket fűznek, a hétvégén a világbajnokságon szerepel, érmet várnak tőle, ahogyan a tókiói olimpián is szép eredményt.

A sport támogatottsága is egyre jobb: Novák szerint ez a minisztériumnak is köszönhető.

A romániai kerékpáros körverseny támogatásáról pedig nemrégiben kötöttek ötéves szerződést az Auchan áruházlánccal: „Ez egy anyagilag nagyon kedvező állapotot teremt. Amit keresünk ebből a rendezvényből, azt vissza tudjuk fordítani a gyerekek fejlesztésére” – mondta.

A sikerek és biztató jelek ellenére azonban úgy véli, továbbra is sok a gond: nincs megfelelő számú felkészült edző, de szerelő sem, tehát rengeteg munka van még.

Kapcsolódók

Kimaradt?