BL-selejtező: Kolozsváron nyert a Slavia Prága, csoda kell az Edenben

Egy gólos hátrányból várja a jövő szerdai a prágai visszavágót a Kolozsvári CFR a Bajnokok Ligája playoffkörében a cseh bajnok Slavia ellen.

A vendégek egyértelműen uralták a teltházas Constantin Radulescu stadionban lejátszott mérkőzés első félidejét, amelynek derekán Lukas Masopust „talált” egy gólt. A második félidőben feljavult a Dan Petrescu által irányított vasutas alakulat játéka, több gólhelyzete, kapufája, sőt még egy kihagyott büntetője is volt a CFR-nek. A fellegvári együttes a BL-selejtezők előző három fordulójában már bebizonyította, hogy jobb játékerőt képviselő ellenfélnél is van keresnivalója, az Asztana FK, a Maccabi Tel-Aviv és a Celtic Glasgow ellen is második eséllyel indult. Folytatás jövő szerdán 22 órai kezdettel.  

Bajnokok Ligája, play off, odavágó
Kolozsvári CFR–Slavia Prága 0–1, Masopust (28. perc)
CFR: Arlauskis – Susic, Cestor, Burcă, Camora – Luís Aurélio (Păun 72.), Bordeianu (Hoban 87.), Djokovic – Deac, Țucudean (Rondón a szünetben), Omrani. Vezetőedző: Dan Petrescu.
Slavia: Kolar – Coufal, Hovorka, Kudela, Boril – Soucek, Traoré (Král 64.) – Masopust (84.), Stanciu, Olayinka – van Buren (Skoda 68.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky.

Mint a mérkőzés felvezetőjében beharangoztuk, 7 év után kelt el mindegy jegy a fellegvári Constantin Radulescu stadionban a Slavia Prága ellen. Az „ünneplőbe öltözött” (olvasd, a Bajnokok Ligája arculati elemeivel feldíszített) arénában 16 500 néző várta az áhított himnusz felcsendülését. Elkisérte csapatát Kolozsvárra mintegy 400 cseh drukker is; azért csak ennyi mert -  mint megtudtuk egy prágai újságírótól - a galeri egy része a Celtic győzelmére számítva, hetekkel ezelőtt megvette a glasgowi repülőjegyet, és nem volt hajlandó visszamondani az utat.

Cüneyt Cakir török játékvezető sípjára a csehek indították útjára a labdát és az első percekben látottak alapján megbizonyosódhattunk arról, hogy a Slavia teljesen más szintet képvisel a CFR korábbi ellenfeleihez képest. S elsősorban nem a játékosok képzettségéről van szó, hanem arról, hogy a csapat taktikai repertoárja messze felülmúlta a vasutasok által legyőzőtt korábbi ellenfelekéjét.

A mérkőzés első két nagy helyzete Țucudean nevéhez fűződik, akit előbb az utolsó pillanatban blokkoltak a cseh védők, majd a Slavia kapusa mentette szögletre a 6 méterről eleresztett fejesét. A másik oldalon Stanciu találta meg egyre gyakrabban labdákkal Olayinkát és Van Burent. A mérkőzés 28. percbében a Slavia szöglethez jutott, amire a csehek felhoztak a CFR tizenhatosába 6 játékost, de Stanciu nem oda ívelte a labdát, hanem kiadta kapáslövésre Masopustnak, a jobboldali középpályás pedig belsővel Arlauskis kapujába lőtte a labdát. A gól megfogta a CFR-t, az első félidőből hátramaradó közel húsz percben óriási fölényben focizott a Slavia, az UEFA által rendelkezésünkre bocsátott statisztika szerint 62 százalékos labdabirtoklási fölényük volt.

A szünet után beálló Rondón azonnal éreztette jelenlétét, az 50. percben Billel Omrani előbb labdát szerzett Coufaltól, majd Rondónhoz passzolt, a venezuelai csatár éles szögből a kapufát találta el. Ezt követően a vasutasok egyre magabiztosabban hozták fel a labdát és a távoli előreívelések is egyre gyakrabban találták meg a fejjátékban verhetetlennek tűnő Rondónt. 

A 78. percben óriási lehetőséget kapott a CFR, amikor Bilel Omrani egy testcsellel átverte Olayinkát, a nigériai játékos pedig szabálytalanul állította meg a kapu felé tartó francia szélsőt. A büntető elvégzésének felelősségét a sértett fél vállalta, viszont a pocsékul (középmagasan, bal-középen) rúgott tizit Kolár kivédte.

A mérkőzés végéig már nem változott az eredmény, így a CFR-nek fel van adva a lecke, és a továbbjutás érdekében ismét idegenben kell csodát műveljen jövő szerdán. Ha sikerült a glasgowi Paradise-ban (a Celtic Park kollokviális neve – szerk. megj.), akkor miért nem sikerülhetnek az Eden Arenában (a Slavia stadion ősi elnevezése - szerk. megj.)?  

BL, play off, első mérkőzések
APOEL (ciprusi)–Ajax (holland) 0–0
Kolozsvári CFR (romániai)–Slavia Prága (cseh) 0–1
LASK-Linz (osztrák)–FC Bruges (belga) 0–1 

Kapcsolódók

Kimaradt?