Csoda a Paradicsomban: a Kolozsvári CFR Glasgowban győzte le a Celticet

 

 

Aranybetűkkel kerül be a Kolozsvári CFR labdarúgócsapat történetébe, ami szerda este a glasgowi Celtic Parkban történt: a vasutas alakulat egy 7 gólos mérkőzés végén, 97. percben lőtt góllal 4-3-ra legyőzte a Celticet és 5-4-es összesítéssel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája selejtezőjének play-offjába. 

Ismét beigazolódott, hogy megalapozottan becézik a Celtic Glasgow szurkolói Paradicsomnak stadionjukat: a 60 411 férőhelyes stadionban valóban csodák történnek. A Kolozsvári CFR stábja és labdarúgói tudták az egy héttel ezelőtti, hazai pályán elért 1-1-es döntetlen után, hogy egy kisebb csodára lesz szükségük Skóciában ahhoz, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. körében felülkerekedjenek a Bhoysokon.

Nagyjából minden a Celtic mellett szólt: az idegenben lőtt gól, a 60 ezres teltház, a kb. dupla értékű keret. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Dan Petrescu edző el is mondta, hogy a mérkőzés fő esélyese a hazai csapat, de reméli, hogy játékosai előrukkolnak életük formájával és kiharcolják a továbbjutást.

Valószínűleg egyik edző sem láthatta előre azt a focithrillert, ami a Celtic park gyepén történt. A CFR tudta, hogy a továbbjutás érdekében mindenképpen gólt kell szereznie és már az első percektől bátran rohamozta Scott Bain kapuját, így a kivéve a szelet a Celtic vitorlájából. A 8. percben csak Andris Treimanis lett játékvezető nagyvonalúsága és részrehajlása miatt nem jutott büntetőhöz a CFR, ugyanis McGregor úgy kaszálta el az Omrani passzára berobbanó Deacot, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A 27. percben viszont már tehetetlen volt a skót játékos, amikor ugyanazon két vasutas összjátékából Deac megszerezte a vendégeknek a vezetést. 0-1-nél már a CFR állt továbbjutásra és a kapott gól annyira megzavarta a skótokat, hogy percekig csak a Celtic kapuja előtt folyt a játék. A félidő utolsó perceit nagyon megnyomta a Celtic, a CFR védelme viszont hősiesen állta a sarat.

Iszonyatos fejmosást kaphattak a kelták szünetben, ugyanis a második félidő elején brutális nyomás alá helyezték a vasutasokat, az egyenlítő gól ott lópott a levegőben. Az 51. percben ugyanaz a James Forrest szerezte meg az egyenlítést, aki Kolozsváron is. Tíz perccel később Odsonne Edouard kihasználta a CFR védelmében keletkezett rövidzárlatot (Luis Aurelio és Burcă összerúgtak) és hidegvérrel megverte Arlauskist. 2-1-es skót vezetésnél már a házigazdák álltak továbbjutásra és a CFR teljesen alárendelt szerepet játszott.

Tíz perccel később ismét fordult a kocka: Deac végzett el hosszan egy baoldali szögletet Omrani kapáslövésére, viszont a labdában rettenetesen bután kézzel ért bele a skótok veterán csapatkapitánya, Scott Brown. Az egyértelmű tizenegyest Omrani értékesítette és 2-2-re módosította a mérkőzés állását. Ismét a CFR-nek állt a zászló.

De csak három percig, hiszen egy Edouard-Christie összejáték végén a skótok legpiacképesebb játékosa a tizenhatos közepéről betalált és a Celtic visszavette a vezetést és ismét továbbjutásra állt.

S az őrület itt még nem ért véget: a 80. percben a Luis Aurélio helyére becserélt Păun távoli löketét csak oldalra tolva tudta védeni Bain a kipattanóra lecsapó Omrani lövésénél már tehetetlen volt, a francia csatár ismét egyenlített és a CFR-nek már csak tíz percet kellett kivédekeznie ahhoz, hogy továbbjusson a BL-selejtező play-offjába. De Neil Lennon kártyát húzott 19-re és újabb csatárt hozott be, Griffiths egy huncut fejessel majdnem visszavette a vezetést a Celticnek. Közben lejárt a rendes játékidő, a 6 perces hosszabbítás végén Țucudean vitte be a kegyelemdöfést, amikor egy laza emeléssel megszerezte csapat negyedik gólját és a CFR teljes stábja egy emberként rohant be a pályára a továbbjutást ünnepelni.

A Kolozsvári CFR következő ellenfele a BL-selejtező play-offjában a Slavia Prága lesz, a párharc győztese a legfontosabb kupasorozat csoportkörében, a vesztes pedig az Európa-liga csoportkörében folytathatja európai szereplését.

Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör, visszavágó:
Celtic Glasgow–Kolozsvári CFR 3-4
Gólszerzők: Forrest (51.), Edouard (61.), Christie (76.), illetve Deac (27.), Omrani (74., 80. – az elsőt 11-esből), Ţucudean (90+7.)
Továbbjutott a CFR 5-4-es összesítéssel. 

BL-selejtező, a play-off párosításai

  • Dinamo Zágráb-Rosenborg
  • Kolozsvári CFR-Slavia Prága
  • Young Boys Berna-Cverna Zvezda
  • APOEL-Ajax
  • LASK Linz-Club Brugge
  • Olympiacos-Krasnodar

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?