Simona Halep húszezer rajongónak mutatta be a wimbledoni trófeát

Simona Halep mintegy húszezer rajongónak mutatta be szerda este a Nemzeti Arénában a wimbledoni trófeát. A világranglista negyedik helyén álló román lánynak a 2018-as Roland Garros után ez volt a második Grand Slam-torna győzelme.

A nézők között kisgyerekek és idősek is voltak, akik üdvözölték az első román sportolót, aki nyerni tudott az All England Club gyepén. Simona Halepet tizenkét nagy román sportoló fogadta: Ilie Năstase, Gheorghe Popescu, Marius Urzică, Diana Bulimar, Gabriela Szabo, Ionela Tîrlea, Monica Roşu, Mihai Leu, Marian Drăgulescu, Paula Ivan, Alina Dumitru és Doina Melinte. A tömeg percekig tapsolta a wimbledoni bajnokot, zászlókat lengetett és hosszasan skandálta „Simona, Simona!”.  

„Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek és megoszthatom veletek ezt a díjat, mert ez mindannyiunké, elsősorban az országé. (...) Engem ezek a bajnokok ihlettek, akik itt vannak most velem, és nagy megtiszteltetés, hogy megoszthatom veletek ezt az örömet. Köszönöm Romániának, mert itt születtem és itt szeretnék élni egész életemben. A trófea egy részét édesanyámnak szeretném felajánlani, mert az ő álma volt, hogy nyerjek Wimbledonban” - mondta Halep a rajongók előtt.

Az ünnepségen, amelyre ingyenes volt a belépő, egy hatalmas képernyőn a londoni döntőből vetítettek részleteket.  A lelátón a román sport további kiemelkedő személyiségei voltak jelen, többek között Gheorghe Hagi, Loredana Dinu, George Cosac, míg Nadia Comăneci, Camelia Potec, Nicu Vlad és Ana Maria Brânză videóüzeneteket küldtek, amelyeket szintén kivetítettek a képernyőkre.

A Román Teniszszövetség elnöke Ion Ţiriac és Simona Halep együtt kommentálták a Serena Williams elleni mérkőzés legfontosabb jeleneteit. Ion Ţiriac emlékeztetett: Ilie Năstase kétszer is döntőt játszott a londoni gyepen, „de másnak hagyta a trófeát”, és maga is játszott az All England Clubban, igaz, csak párosban. „Minden más arénától különbözik, hisz csaknem 150 éves hagyománya van” - mondta az egykori kiváló teniszező.

A Román Labdarúgó-szövetség a válogatott csapat 1-es számú, Halep feliratú mezét ajándékozta a teniszezőnek. A múlt esztendei események után, amikor Gabriela Fireát kifütyülték a rajongók, sem ő, sem más politikus nem jelent meg az eseményen.

Simona Halepet, aki hétfőn érkezett vissza Romániába, a Henri Coandă repülőtér hivatalos szalonjában fogadták. A fogadáson jelen volt Bogdan Matei sportminiszter, Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke, Ion Ţiriac a Román Teniszszövetség elnöke, rokonok és barátok.

Wimbledon első román bajnoka

Simona Halep szombaton nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, miután a döntőben, kiváló játékkal 6:2, 6:2-arányban legyőzte az amerikai Serena Williamst. Wimbledon első román bajnoka, miután Ilie Năstase 1972-ben és 1976-ban is döntőt játszott, de mindkét mérkőzést elveszítette Stan Smith-szel (USA), illetve Björn Borggal (Svédország) szemben.

Halep az ötödik Grand Slam-torna döntőjét játszotta (korábban hármat Roland Garrosban és egyet az Australian Openen játszott). A tenisz történetének egyik legjobb játékosát győzte le, Willimamsnak hét bajnoki címe van Wimbledonban (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016), és karrierje során összesen 23 Grand Slam-tornát nyert. Az amerikai teniszező tavaly döntőt játszott az All England Clubban és az US Openen is.

Kapcsolódók

Kimaradt?