EL: 12 éve nem kezdtek ilyen jól a magyar csapatok

A Fehérvár FC idegenben, a Debreceni VSC és a Budapesti Honvéd hazai pályán szerzett megnyugtató előnyt az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában. A két román csapatnak - CSU Craiova és FCSB - sem lesz gondja a visszavágón.

Honvéd-Zalgiris 3-1

A Budapest Honvéd 3-1-re legyőzte a litván Zalgiris Vilnius csapatát a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában, a párharc csütörtöki első mérkőzésén. A kispesti stadion építése miatt a meccset az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionban rendezték. A visszavágót jövő csütörtökön 20 órától játsszák Vilniusban.

Az első félidőben több és nagyobb helyzetei voltak a vendég litván csapatnak, gólt mégis a magyar együttes szerzett, miután a 32. percben Gazdag Dániel beadása kipattant egy védőről, de Banó-Szabó Bence középről, tíz méterről a hálóba lőtt. Összeszokottabb csapatnak tűnt a Zalgiris, ennek ellenére a kispestiek az 55. percben növelték előnyüket, miután Kamber hatalmas bedobását David N'Gog a kapuba fejelte. A különbség a 69. percben tovább nőtt, mivel a Gazdag Dániellel szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt a sértett gólra váltotta.

A Honvéd a 85. percben ismét tizenegyeshez jutott, de Gazdag kísérletét ezúttal kivédte a cseh Martin Berkovec kapus. A végeredményt a litvánok csereként beállt középpályása, Karolis Uzela állította be, aki a 92. percben egy kipattanó labdát értékesített.

A párharc győztese az azeri Szabail és a CSU Craiova csatájának továbbjutójával találkozik, az első összecsapást a románok nyerték idegenben 3-2-re.

Legutóbb 1997 nyarán fordult elő, hogy mind a négy magyar kupacsapat győzelemmel kezdte szereplését: akkor az MTK a Bajnokok Ligájában, a BVSC a KEK-ben, a Ferencváros és az Újpest pedig az UEFA Kupában nyerte meg párharcának első meccsét, sőt később mind a négy együttes kettős sikerrel jutott tovább.

Debreceni VSC-FK Kukesi 3-0

A Debreceni VSC hazai pályán 3-0-s győzelmet aratott az albán FK Kukesi felett. A magyar bronzérmes hajdúságiak így magabiztos sikerrel köszöntötték vezetőedzőjüket, Herczeg Andrást, aki 63. születésnapját ünnepelte. A visszavágót egy hét múlva rendezik Albániában.

A mérkőzésen elején a Debrecen irányította a játékot, számos támadást vezetett, komoly feladat elé viszont nem állította az albánok kapusát. A félidő derekán aztán fordult a kocka, inkább a Kukesi volt veszélyes, ezt jelezte, hogy egyszer a kapufa mentette meg a hajdúságiakat a kapott góltól, ráadásul a szünetig Nagy Sándornak is nagyot kellett védenie.

A folytatás nagyszerűen alakult debreceni szempontból, ugyanis a nyáron igazolt nigériai Haruna Garba a becserélése után első labdaérintéséből gólt szerzett egy begyakorolt szögletkombináció végén. A vezető találatot követően néhány percig még lendületben maradt a DVSC, utána viszont kiegyenlítetté vált a játék. Az idő múlásával a hazaiak egyre inkább csak a biztonságra törekedtek, ugyanakkor több védelmi hiba is albán helyzeteket eredményezett. Egyenlíteni ennek ellenére nem tudtak a vendégek, sőt egy gyors ellentámadásból megduplázták előnyüket a piros-fehérek. A második debreceni gól megtörte az albán csapatot, így a magyar együttes a hajrában még magabiztosabbá tette sikerét, így háromgólos előnnyel utazhat Albániába.

Zeta-Fehérvár FC 1-5

A Fehérvár FC Loic Nego mesterhármasával, valamint Juhász Roland és Huszti Szabolcs találatával 5-1-re győzött a montenegrói Zeta vendégeként.

A Fehérvár gyorsan kétgólos előnybe került. Előbb a bal szélen meglóduló Milanov lapos beadását Nego külsővel a kapufa mellé lőtte, majd röviddel ezután ismét ők játszottak össze, és az ezúttal magasan érkező beívelést vágta be Nego. Némileg váratlanul szépített a montenegrói együttes, de ez nem fogta meg a székesfehérváriakat. Scepovic ugyan kihagyott egy ziccert, ám a visszapattanó megszerzése után Milanov harmadszor is tökéletesen szolgálta ki Negót. A francia játékos a 23. percre mesterhármast szerzett. A folytatásban kicsit csökkent a színvonal, helyzetből is kevesebbet láthatott a közönség, és a szünetig az állás nem változott.

Fordulás után a Fehérvár átengedte a kezdeményezés lehetőségét a Zetának, amely megpróbált ezzel élni, a félidő elején egy-két alkalommal veszélyeztetett is, de aztán újra alacsonyabb lett az iram, és jobbára a mezőnyben folyt a játék. A hajrára felpörgött a Fehérvár, és Juhász fejesgóljával, majd az utolsó pillanatokban Huszti szép, szabadrúgásból szerzett találatával nagyon magabiztossá tette sikerét, amely után a jövő heti visszavágót kényelmes helyzetből várhatja.

 

Sabail FK-CSU Craiova 2-3

A CSU Craiova egy gólos előnnyel (3-2) tért haza Azerbajdzsánból, ahol a Sabail FK vendégeként lépett pályára.

Az oltyán csapat már a mérkőzés elején megszerezte a vezetést Mateiu révén, viszont szünetre 1-1-es döntetlennel mentek a csapatok Ramazanov egyenlítő találata után. A második félidő elején Bancu és Roman 3-1-re novelte a Craiova előnyét, amire válasz a hazaiak részéről csak egy gól volt (ugyanaz a Ramazanov talált be), így Cornel Papura tanítványai győztesen hagyhatták el a bakui stadion gyepét.

FCSB-Milsami Orhei 2-0

A román bajnoki ezüstérmes is győzelemmel mutatkozott be az Európa-liga selejtezőjének 1. fordulójában. Gigi Becali csapatának ellenfele a moldovai Milsami Orhei alakulata volt, amelyet Florin Tănase duplájával győztek le a bukarestiek. 

 
Európa-liga, selejtező, 1. kör, első mérkőzések
Debreceni VSC–Kukësi (albán) 3–0
FK Zeta (montenegrói)–Fehérvár FC 1–5
FC DAC 1904 (szlovákiai)–KS Cracovia (lengyel) 1–1
Budapest Honvéd–Zalgiris Vilnius (litván) 3–1
Pjunik Jerevan (örmény)–Shkupi (északmacedón) 3–3
Ordabaszi (kazah)–Torpedo Kutaiszi (grúz) 1–0
FK Ventspils (lett)–KF Teuta (albán) 3–0
Alaskert (örmény)–FK Makedonija Szkopje (északmacedón) 3–1
KF Laci (albán)–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 1–1
JK Narva Trans (észt)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 0–2
AEK Larnaca (ciprusi)–Petrocub Hincesti (moldovai) 1–0
Sabail FK (azeri)–Universitatea Craiova 1948 (román) 2–3
FC Flora (észt)–Radnicski Nis (szerb) 2–0
KuPS Kuopio (finn)–FK Vityebszk (FK Vicebszk, fehérorosz) 2–0
Balzan (máltai)–NK Domzale (szlovén) 3–4
FK Riteriai (litván)–KÍ (feröeri) 1–1
MFK Ruzomberok (szlovák)–Levszki Szófia (bolgár) 0–2
Radnik Bijeljina (bosnyák)–Spartak Trnava (szlovák) 2–0
Zalgiris Kaunas (litván)–Apollon Limassol (ciprusi) 0–2
Liepaja (lett)–Dinamo Minszk (Dinama Minszk, fehérorosz) 1–1
Malmö FF (svéd)–Ballymena United (északír) 7–0
Maccabi Haifa (izraeli)–NS Mura (Muraszombat, szlovén) 2–0
Crusaders FC (északír)–B36 Tórshavn (feröeri) 2–0
Dinamo Tbiliszi (grúz)–UE Engordany (andorrai) 6–0
Akademija Pandev (északmacedón)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 0–3
Bröndby IF (dán)–FC Inter Turku (finn) 4–1
Brann (norvég)–Shamrock Rovers (ír) 2–2
Sahtyor Szoligorszk (Sahcjor Szalihorszk, fehérorosz)–Hibernians (máltai) 1–0
Molde FK (norvég)–KR (izlandi) 7–1
Speranta Nisporeni (moldovai)–Neftci PFK (azeri) 0–3
CS Fola Esch (luxemburgi)–Csihura Szacshere (grúz) 1–2
Olimpija Ljubljana (szlovén)–RFS Riga (lett) 2–3
Connah’s Quay Nomads (walesi)–Kilmarnock FC (skót) 1–2
Europa FC (gibraltári)–Legia Warszawa (lengyel) 0–0
FCSB (román)–Milsami Orhei (moldovai) 2–0
Csukaricski (szerb)–Bananc (örmény) 3–0
Cliftonville (északír)–Haugesund (norvég) 0–1
Saint Patrick's (ír)–IFK Norrköping (svéd) 0–2
Aberdeen (skót)–RoPS Rovaniemi (finn) 2–1
Cork City (ír)–Progres Niederkorn (luxemburgi) 0–2
NK Siroki Brijeg (bosnyák)–Kajrat Almati (kazah) 1–2
Breidablik (izlandi)–FC Vaduz (liechtensteini) 0–0
Stjarnan (izlandi)–Levadia Tallinn (észt) 2–1
CSZKA Szófia (bolgár)–OFK Titograd (montenegrói) 4–0
Gzira United (máltai)–Hajduk Split (horvát) 0–2
Jeunesse Esch (luxemburgi)–Tobol (kazah) 0–0
St. Joseph's (gibraltári)–Rangers FC (skót) 0–4

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?