Labdarúgás: román–magyar versenyfutás Adrian Rus válogatottságárt

Nem mindennapi, ha egy nemzeti válogatott képviselője már két hónappal a következő tétmeccs előtt megnevezi a keret egyik tagját. Most mégis így tett Adrian Vochin, a román szövetség (FRF) elnökének, Răzvan Burleanunak a tanácsadója. A Digisportnak nyilatkozva Vochin elárulta, hogy a frissen Fehérvárra igazolt Adrian Rus mindenképpen tagja lesz a Spanyolország (szeptember 5.) és Málta (szeptember 8.) elleni Európa-bajnoki selejtezőkre behívott játékosoknak – írja a Nemzeti Sport.

A 23 éves védő eddig csak a román U21-es válogatottban szerepelt, a múlt héten a korosztályos Európa-bajnokságon egy mérkőzésen játszott az elődöntőig jutó román együttesben. Bár a FRF részéről senki nem mondja ki, sőt Mihai Stoichiță szakmai igazgató egyenesen cáfolta is, bukaresti sajtóértesülések szerint Rus beválogatásával és pályára küldésével román részről meg szeretnék előzni, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező játékos a magyar válogatottban kössön ki.

A Szatmárnémetiben született, de már fiatalon Magyarországon – Fehérgyarmaton, majd Balmazújvárosban – játszó védőt ugyanis a korosztályos válogatott mellett csupán az előző szezon köti a román futballhoz, amikor kölcsönjátékosként a Sepsi OSK-ban játszott.

„Hamis hír, hogy azért hívnánk meg, nehogy elveszítsük. Minden játékos szabadon választhat” – mondta a Digisportnak a FRF szakmai igazgatója.

Adrian Rust az U21-es válogatott előző szövetségi kapitánya, Daniel Isăilă fedezte fel Balmazújvárosban a román futball számára, amikor a külföldön szereplő román játékosokat térképezte fel. Pályára Mirel Rădoi, az ifik jelenlegi edzője küldte a selejtezőkben, majd az Eb-keretbe is bekerült, annak ellenére, hogy a tavaszi szezon második felében sérült volt.

Mivel a román felnőttválogatottban az utóbbi időkben szinte kizárólag 30 évnél idősebb belső védők szerepeltek, Stoichiță szerint itt az idő, hogy a már bizonyító fiatalokat – Rus mellett Alex Pașcanut (Leicester) és Ionuț Nedelcearut (Ufa) – is meghívja Cosmin Contra szövetségi kapitány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?