Ashleigh Barty nyerte a Roland Garros női döntőjét

Ashleigh Barty nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a cseh Marketa Vondrousovaát. Az ausztrál játékos pályafutása első Grand Slam-trófeáját szerezte meg.

A 19 éves Vondrousova a világranglista 38. helyezettjeként óriási meglepetésre jutott be a fináléba, és Ana Ivanovic 2007-es menetelése óta ő az első tinédzser a Roland Garros végjátékában. Eddig egy tornát nyert meg 2017-ben a svájci Bielben úgy, hogy akkor élete második WTA-főtábláján szerepelt. Előzőleg juniorként két GS-versenyen diadalmaskodott párosban.

A 23 éves Barty aki nyolcadik a WTA-rangsorban korábban főként páros teljesítményével hívta fel magára a figyelmet: tíz tornán győzött, az mind a négy GS-versenyen vívott döntőt, és tavaly az amerikai Coco Vandeweghe oldalán megnyerte a US Opent, a fináléban éppen Babos Tímeát és Kristina Mladenovicot legyőzve. Egyesben csak négy tornán diadalmaskodott, részben mert 2014 és 2016 között szüneteltette teniszkarrierjét, és helyette a krikettben próbálta ki magát.

Ami a döntősök egymás elleni mérlegét illeti, Barty 2-0-ra vezetett: 2017-ben Birminghamben és tavaly Cincinnatiben sem vesztett szettet cseh riválisa ellen. Az eső miatt csaknem másfél órás csúszással kezdődött mérkőzés nyitószettjében az első GS-fináléjukat vívó felek közül a nyugodtabb Barty kétszer is elvette ellenfele adogatását, és 4:0-ra elhúzott. A balkezes Vondrousova, aki Párizsban még szettet sem vesztett, ekkor váratlanul visszavette az egyik bréket, ám a remekül hálózó ausztrál innentől könnyedén hozta a 29 perces játszmát.

A folytatásban a továbbra is sokat rontó cseh aki az első szervák után csak 35 százalékban nyerte meg a pontokat rögtön brékhátrányba került. Bartynak labdája volt a 3:0-hoz, de ekkor riválisa még szépített. Felzárkózni azonban nem tudott, az eddig GS-tornákon egyesben csak negyeddöntőig jutott ausztrál tartotta a különbséget, s végül első meccslabdáját értékesítve győzött. A találkozó 1 óra 10 percig tartott.   

Barty pályafutása ötödik tornáján diadalmaskodott, és a Suzanne Lenglen Kupa mellé 2,3 millió eurót (736 millió forint) kap, és hétfőtől második lesz a világranglistán.

Eredmény: női egyes, döntő:
Ashleigh Barty (ausztrál, 8.)-Marketa Vondrousova (cseh) 6:1, 6:3

Kiesett a világelső Djokovic

Dominic Thiem fináléba jutott a Párizsban zajló francia nyílt teniszbajnokságon, miután öt játszmában legyőzte a világelső Novak Djokovicot.

A találkozót még pénteken kezdték, s az első szettet a tavaly döntős, negyedik helyen kiemelt osztrák játékos nyerte 6:2-re, majd a világelső szerb 6:3-mal egyenlített. Az eső a harmadik szettben, Thiem 3:1-es vezetésénél érkezett meg a Roland Garrosra, és némi várakozás után a szervezők úgy döntöttek, félbeszakítják a találkozót. A szombati folytatásban Djokovic el tudta venni Thiem adogatását, és 5:5-nél beérte ellenfelét. Az osztrák játékos azonban 6:5-ös előnyénél egy közel 12 perces játékban negyedik játszmalabdáját értékesítve újra előnybe került.

A negyedik szettben Thiem kétszer, Djokovic viszont háromszor brékelt, ezzel kiharcolta a döntő játszmát. Ebben viszont jobban teljesített Thiem, akinek 4:1-es előnyénél újra eső szakította félbe az összecsapást. A szünet után Thiem két mérkőzéslabdát hibázott, harmadjára azonban lezárta a 4 óra 19 percig tartó kiélezett találkozót.

Thiemre akárcsak tavaly a címvédő, 11-szeres győztes Rafael Nadal vár majd a vasárnapi fináléban. A spanyol klasszist senki nem győzte le annyiszor salakon, mint osztrák riválisa.

Eredmény: férfi egyes, elődöntő:
Dominic Thiem (osztrák 4.)-Novak Djokovic (szerb, 1.) 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5

Kapcsolódók

Kimaradt?