Szintet lépett az FK Csíkszereda – szezonértékelő

Az elmúlt két szezon sikertelen feljutási kísérleteit követően az idei év elhozta a várva-várt osztályváltást, Csíkszereda felnőtt futballcsapata ősztől a második vonalban folytathatja.

A magyar játékosokra épülő együttes szeretné megtartani nemzeti jellegét és ebben számít a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia tehetségeire. Az FK Csíkszereda 2018/2019. évi szezonját Szondy Zoltán klubelnökkel és Bajkó Barna csapatkapitánnyal értékeltük.

Az elnök: „A legjobb csapat jutott fel”

Az elmúlt években folyamatosan téma volt a másodosztályba való feljutás, az előző két szezonban a végső siker küszöbén bukta el a csapat az osztályváltást. Mi vezetett az idén a hőn áhított sikerhez?

- Valószínűleg az, hogy jobbak voltunk idén, mint az elmúlt két szezonban. Valahogy úgy voltunk ezzel a feljutással, hogy rengeteget beszéltünk róla, távlati terveket szőttünk, stratégiáink voltak, de mégsem tudtuk igazán, hogyan és miként kell ezt a történetet megoldani. Az első szezonban, amikor nem jutottunk fel, egy nagyon fiatal csapat volt, egy nagyon fiatal edző vezetésével vágtunk neki a bajnokságnak, aki menet közben próbálta megtanulni a romániai futball rejtelmeit. Ő megbukott ezen a vizsgán, amit azért sajnálok nagyon, mert Lengyel Rolanddal véleményem szerint emberemlékezet óta a legszebb futballt játszotta a csapat. Kiderült, hogy a jelenlegi román futballban, a harmadosztályban ez nem elég. A következő szezon teljesen egyszerű volt: már a szezon előtt tudtuk, hogy a Bákó (CS Aerostar Bacău – szerk.) minden erőforrást erre a feljutásra tett fel, azt is tudtuk, hogy a teljes moldvai bírói testület őket fogja segíteni. Tették ezt nemcsak a Bákó meccsein, hanem az FK Csíkszereda mérkőzései alkalmával is kemény ellenbíráskodást kaptunk. Ezt nem tudtuk ellensúlyozni és nem jutottunk fel. Azt itt megjegyzem, hogy ha ebben a szezonban kaptuk volna meg ezt a nagy ellenszelet, azt gondolom, most sem jutottunk volna fel. Hála Istennek ebben a harmadik szezonban nem ezzel találkoztunk. Két komoly ellenfelünk volt a feljutás kivívásában, de már a szezon első felében láttuk, hogy a mi keretünk jobb és nagy önbizalmat adott a Dinamo elleni kupa-találkozó. Túl azon, hogy rengeteg pontot elhullajtottunk a kupamenetelés kapcsán, én azt gondolom, hogy most valóban a legjobb csapat jutott fel. Ne feledjük, mi egy húsz fős kerettel futottunk neki a bajnokságnak és ez a keret többször megrogyott, köszönhetően például a bajnokság azon szakaszának, amikor szerda-szombat ritmusban játszottunk.

Szezon közben több hullámvölgyön is átesett a csapat, nem mindig jöttek a várt eredmények. A játékoskeretben is történtek változások menet közben. Hogyan vészelték át ezeket a nehezebb időszakokat?

A Dinamo ellen pályára lépő kezdőcsapatból különböző okok miatt öten kiestek. Tehát a személyi változásokat nem a mi túlzott szigorunk szülte. De jól is sült el, hogy így alakult, hiszen azzal, hogy a csapatból kiesett egy-két sztár, az lehetőséget adott néhány fiatalnak, hogy teljesítményével felhívja magára a figyelmet. Ezek a fiatalok, ha nem is teljesítettek mindig kiemelkedően, de stabil teljesítményt tudtak nyújtani. Ennek is köszönhető, hogy az ősszel ellentétben tavasszal zsinórban nyertük a meccseinket: tizenkét egymás után megnyert mérkőzés azért nem egy rossz teljesítmény. Ha megnézzük a végső táblázatot, a tavasszal megszerezhető 45 pontból negyvenet megszereztünk.

Másodosztályú csapat még nem volt Csíkszeredában. Milyen új kihívásokat jelent az osztályváltás a klubnak anyagilag, szakmailag?

Őszintén szólva, az anyagi részét most tapogatjuk. Nehéz feladat a költségvetésről beszélni, mert még nem tudjuk, ki marad a csapatban, ki megy el, tehát nem tudjuk, pontosan mekkorák lesznek a fizetések és nincs még döntés a meccsprémiumokról sem. Költségvetést készíteni így még nehéz.  Az biztos, hogy a következő szezonban 10 lejbe kerülnek majd a belépőjegyek a hazai meccsekre, ami a második ligában egy megszokott ár. Viszont a bérletárakról még nem tudok mit mondani. A következő szezonra való felkészülésnek még nagyon az elején vagyunk. Ugyanezért a keretről sem tudok még sokat mondani: vannak tapogatózó tárgyalások, de konkrétumok, aláírt szerződések nincsenek. Az biztos, hogy a ránk ragasztott „Székely Bilbao” elnevezésnek megfelelően fogunk a továbbiakban is működni, tehát a felnőtt csapat keretének minimum 80%-a magyar lesz, de szerintem ez az arány akár 90% is lehet.

Lesznek-e változások a szakmai stábban?

A szakmai stábban annyi változás biztosan lesz, hogy az eddigi másodedzőnk, aki egyúttal az erőnléti edző szerepét is betöltötte, ezen túl csak az erőnléti felkészülésért fog felelni. Egy emberrel tehát több lesz a szakmai stábban, hiszen szükség lesz másodedzőre. Az biztos, hogy Valentin Suciu vezetőedző maradni fog, de a stáb többi tagjáról még nem tudok biztosat mondani, bár véleményem szerint nagy változások nem várhatóak.

A stadion jelenlegi állapotában alkalmas a második ligára?

A stadion teljes mértékben alkalmas a másodosztályú meccsekre. Ne feledjük el, hogy a ligában van két-három vadonatúj stadion: a ploiești-i, a kolozsvári és a turnu măgurele-i létesítmények ilyenek, ezen kívül úgy tudom, befejezés előtt áll az aradi pálya, de a többi ellenfelünkkel ilyen szempontból fel tudjuk venni a versenyt. Kicsi a létesítményünk, de a licensz-feltételeknek megfelel. A pálya gyepszőnyegét teljesen fel fogjuk újítani és reményeink szerint be tudjuk fejezni az világítás kiépítését, hogy esti mérkőzéseket tudjunk játszani.

Milyen tervekkel vágnak neki a másodosztály küzdelmeinek? Mi lehet a cél az első szezonban?

Két dolgot szeretnénk elkerülni: először nyilván a kiesést, másodsorban, amit el akarunk kerülni, az a kiesés elleni harc. Azt szeretnénk, hogy Csíkszereda a középmezőnyhöz tartozzon. Minden szezon előtt elmondom: az, hogy a felnőtt csapat milyen teljesítményt tud nyújtani, azon múlik, hogy az Akadémia milyen játékosokat tud adni a felnőtt keret részére. Mi türelmesen várjuk, hogy a gyermekek érjenek be. Az idén végez az Akadémia első olyan évfolyama, akiket a kezdetektől mi neveltünk, és azt gondolom, ide még sok türelemre lesz szükség. Mindenesetre senki sem szeretné, hogy kiessünk.

Közép-, illetve hosszú távon cél a másodosztályú tagság megtartása?

Ez így nem állja meg a helyét. Közép-, vagy hosszú távon mi azon a szinten leszünk, ahol az Akadémia által képzett játékosok lesznek. Számításaink szerint három-négy év múlva lesz húsz olyan játékosunk, aki az Akadémia neveltje. Hogyha ezeknek a fiataloknak a tudása a harmadosztályra lesz elég, akkor Csíkszereda ki fog esni a harmadosztályba, ha a tudásuk másodosztályra lesz elég, akkor a másodosztályban fognak szerepelni, ha pedig első osztályú minőséget képviselnek, akkor az első osztályban játszunk. Akadémiákat tekintve nagyon jó példa az országban erre Hagi (Academia de Fotbal Gheorghe Hagi – szerk.), aki a munkájával jutott el ere a szintre, nem pedig a bírói testületnek köszönhetően.

A kapitány: „Nem szabad megijednünk”

Bajkó Barna csapatkapitány szezonbeli 18 bajnoki góljával sokat tett a feljutásért, két alkalommal a kupatalálkozókon is eredményes volt. Az FK Csíkszereda idei legnagyobb arányú győzelmét hozó mérkőzésen egymaga 5 gólt lőtt a Medgyesi Gaz Metan második számú csapatának. A 25. fordulóban lejátszott meccsen alig 57 percre volt szüksége a támadónak a mesterötös eléréséhez.

Az előző két idényben is a feljutás küszöbén voltatok, akkor mégsem sikerült. Csapatkapitányként hogy látod, mi volt az idei siker titka?

Az előző két év sikertelenségének is „köszönhetően” az idén nagyobb volt a motivációnk. Jött egy váltás edző poszton, érkezett Valentin Suciu a felnőtt csapathoz, aki nagy fegyelmet és kemény munkát, megfelelő hozzáállást várt el tőlünk. Azt gondolom, ez a munka meg is látszott a csapaton. A csapategységet emelném még ki, jó karakterek alkották az idei gárdát. Az összefogás, a jó öltözői hangulat segítettek hozzá, hogy jó felkészüléssel, jó szezont futottunk. A csapat és a stáb közötti jó viszony és együttműködés vezetett odáig, hogy el tudtuk érni a feljutást.

Volt szezon közben egy emlékezetes kupamenetelésetek. Hogyan éltétek meg a Dinamo elleni hangzatos sikert? Mennyire jelentett plusz terhet a csapatnak a kétfrontos küzdelem?

A Dinamo elleni kupameccs pszichésen és fizikálisan is nagy plusz terhet jelentett a csapatnak, nagyon igénybe vette a társaságot. A bajnoki mérkőzésekről a hangsúly picit át is helyeződött erre a párharcra. Utólag belegondolva jól sült el ez a meccs. Ha nem nyertünk volna, maradtunk volna a történelmi pillanattal. Jó volt, szép volt, de az elsődleges cél mindenképpen a másodosztályba való feljutás volt. Végül is feljutottunk és történelmet írtunk a kupasorozatban is. A kupában aztán a Craiova elleni meccsen szinte lehetetlen körülmények között nagyot dolgoztunk, de sajnos alulmaradtunk. A Dinamo elleni meccs hosszan nyomott hagyott bennünk, de azt mondom, minden jó, ha a vége jó.

Számodra nem lesz új a magasabb osztály. Véleményed szerint mennyiben jelent új kihívást a csapatnak a második liga?

Azt gondolom, az idei másodosztályú bajnokság nagyon színvonalas és kiegyensúlyozott volt. Az idén ősztől még inkább ez várható: érkezik a Bukaresti Rapid csapata, nem elhanyagolhatóak a Turnu Măgurele, a Buzău, a Resița gárdái. Komoly múlttal rendelkező csapatok ezek. Azt gondolom, hogy nagyon kiegyensúlyozott bajnokság lesz, meg merem kockáztatni, hogy a másodosztály csapatai sok első ligás csapat játékával felveszik majd a versenyt, a szurkolók pedig biztos, hogy nagyon jó hangulatot tudnak teremteni mindenhol. Nagy lépés a szintváltás, főleg azoknak a játékosoknak, akik még nem játszottak magasabb osztályban. Sokkal fegyelmezettebbnek kell lennünk, jó futballistákkal, nagyobb ritmussal fogunk találkozni. Nem szabad megijednünk, fel kell vennünk a tempót, segítenünk kell a fiatal, tapasztalatlanabb játékosainkat. Személy szerint tisztább játékra számítok, nem lesz olyan agresszív, durva játék, mint a harmadosztályban. Mindenkinek nagy kihívás lesz: a vezetőknek, szakmai stábnak, játékosoknak egyaránt.  De pont ezért lettünk futballisták, hogy ilyen csapatok ellen játszhassunk, most meg lehet mutatni, ki mire képes.

Mi lehet a csapat célja az ősszel kezdődő szezonban?

A célunk mindenképpen a bennmaradás. Az biztos, hogy szükség lesz a csapat megerősítésére, hiszen Konstancától Nagyváradig 38 mérkőzés vár majd ránk. Ehhez bő és erős keretre lesz szükségünk. Az biztos, hogy komoly megmérettetés, férfias munka lesz a másodosztály.

A játék mellett edzősködsz, képzed magad. Hogyan képzeled el a jövődet a sportágban?

Hamarosan UEFA edzői B licenszes képesítésre vizsgázok. Amióta hazajöttem, a játékkal párhuzamosan a csíkszeredai utánpótlásban dolgozom különböző korosztályokkal. Ezt mindenképpen folytatni szeretném, más kérdés, hogy a másodosztály ritmusa mellett hogyan jut erre majd energiám. Megszoktam már a többszörös megterhelést, az edzőképzésre például Miskolcra kellett eljárnom kéthetente, ami nem volt könnyű. Az elkövetkező két-három évben még biztosan szeretnék az utánpótlás mellett dolgozni, aztán szívesen továbblépnék a felnőtt futballba, de a lépcsőfokokat végig kell járni. Mindenképp maradok a csíkszeredai futballban, egy éves szerződésem van még játékosként és én itt szeretném befejezni a játékos-pályafutásomat.

A Labdarúgó 3. Liga 5. Csoport, az élmezőny végeredménye
Labdarúgó 3. Liga, 5-ös csoport           M           GY          D             V             GK          P
1. FK Csíkszereda                                30           22           5              3              80–18    71
2. Lénárdfalva                                       30           20           3              7              85–34    63
3. Nagybányai Minaur                           30           16           9              5              46–22    57
Fotó: Halmágyi Zsolt Fotó: Veres Nándor Fotó: Pál Árpád Fotó: Pál Árpád Fotó: Pál Árpád Fotó: Pál Árpád Fotó: Halmágyi Zsolt Fotó: Pál Árpád Fotó: Halmágyi Zsolt Fotó: Pál Árpád Fotó: Pál Árpád Fotó: Manases Sándor

Kapcsolódók

Kimaradt?