Vereséggel kezdte Eb-szereplését Székelyföld labdarúgó-válogatottja

Harmadik alkalommal szerepel a székely válogatott a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) által szervezett Európa-bajnokságon. A székelyföldi születésű játékosokból álló csapat vereséggel kezdte a június 1–9 közötti megmérettetést.

Az előző londoni ConIFA világbajnoksághoz képest kicserélődött kerettel vágott neki az idén öt éves születésnapját ünneplő székely labdarúgó válogatott a Hegyi-Karabahban megrendezett Európa-bajnokságnak. A keret nagy része erdélyi és magyarországi harmadosztályú klubokból érkezve húzta magára a válogatott égszínkék mezét, a csapat gerincét a Székelyudvarhelyi FC és Kézdivásárhelyi SE adja.

Az előző, észak-ciprusi EB-n bronzérmes alakulat vasárnapi nyitómeccsén nagyarányú vereséget szenvedett a tornagyőzelemre esélyes, címvédő Padánia válogatottja ellen. A 4–0 ra elveszített mérkőzést a székelyföldi csapat kilenc emberrel fejezte be.

A válogatott hétfőn 14 órától Nyugat-Örményország, kedden 14 órától Dél-Oszétia ellen lép pályára. A CONIFA Eb mérkőzéseit a mycujoo.tv honlapon ingyenesen lehet követni.

HEGYI-KARABAH. Hegyi-Karabah Köztársaság, más néven Arcah Köztársaság, de facto ország a Kaukázus déli részén. Államiságát csak három másik korlátozottan elismert állam, Abházia, Dél-Oszétia és a Dnyeszter-menti Köztársaság, valamint Ausztrália Új-Dél-Wales állama ismeri el, hivatalosan máig Azerbajdzsán részének minősül. A Hegyi-Karabah Köztársaság a korábbi Hegyi-Karabah Autonóm Terület nagy részét és a környező területek egy részét ellenőrzi, így Örményországgal és Iránnal is határos. Területe nagyjából akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye együtt, lakossága hozzávetőlegesen 146 ezer fő. A lakosság túlnyomó többsége, 95 százaléka örmény. A legnépesebb település a főváros Sztyepanakert 52 ezer lakossal – itt rendezik az Eb mérkőzéseit.

A ConIFA (teljes nevén: The Confederation of Independent Football Associations, magyarul: Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége) egy olyan sportszervezet, mely 2013-ban alakult Svédországban. Olyan (mikro)nemzetek, kisebbségek, hontalan népek, vagy éppen a világ által el nem ismert államok alkotják, akiknek a tagfelvételi kérelmét a FIFA elutasította. 2014-ben, Östersundban (Svédországban) rendezték az első világbajnokságot, melyet Nizza nyert meg. 2015 júniusáig kellett várni az első ConIFA Európa-bajnokságra, melynek rendezési jogát Magyarország kapta meg. Az első EB-n Padánia (Észak-Olaszország) került ki győztesen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?