Hetvenévesen meghalt Niki Lauda, a Forma–1 háromszoros világbajnoka

Meghalt Niki Lauda, a háromszoros világbajnok Forma–1-es pilóta. Halálhírét családja közölte – jelentette be az osztrák közszolgálati televízió, az ORF. Niki Lauda 70 éves volt és súlyos beteg, tüdőátültetésen is átesett.

A közlemény szerint Lauda békésen elaludt.

Niki Lauda nyolc hónappal ezelőtt esett át tüdőátültetésen, utána két hónapot kórházban volt. Január elején lett ismét rosszul, azóta folyamatosan kezelték, de állapota egyre romlott. Az utolsó napokban leálltak a veséi.

Niki Lauda háromszor nyert világbajnoki címet a Forma–1-ben (1975, 1977, 1984). Az egyetlen, aki a két legsikeresebb csapat, a Ferrari és a McLaren színeiben is világbajnok lett.

Visszavonulása után két légivállalatot alapított (Lauda Air, Niki). Üzletemberként tért vissza a Forma–1-be, előbb a Ferrari, majd a Jaguar tanácsadója, lett, utóbbinak csapatmenedzsere is. Később a Mercedes résztulajdonosa lett.

1976-ban a Nürburgringen rendezett német nagydíjon egy balesetben életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, miután kocsija kigyulladt. Nagy mennyiségű mérgező gázt lélegzett be. A baleset nyomait élete végéig viselte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?