Idén is rekordszámú résztvevő állhat rajthoz a szupermaratonon

Évről évre részvételi rekordot dönt a Békéscsaba–Arad Szupermaraton mezőnye. Idén június elsején és 2-én immár a 22. alkalommal teszik meg a versenyzők futva (egyéniben és váltóban), kerékpáron és görkorcsolyán a kétszer 100 km-es távot.

Tavaly több mint 800-an álltak rajthoz, és eddig a két országban már meghaladta az ezret a jelentkezők száma. Romániában vasárnap zárult a jelentkezés, és 550-en iratkoztak fel, míg Magyarországon május 15-ig fogadják a nevezéseket, és eddig már 500 és 600 közötti túrára vállalkozók száma.

Tóth Sándor, a főszervező Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezetője szerint a versenyzőkkel azonos számú a kísérők, stábtagok száma, tehát több ezren vesznek részt, ezért méltán nevezhető a szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúra a legnagyobb román–magyar határ menti tömegsportrendezvénynek.

A szervezők kedden az aradi városházán ismertették a részleteket. Tóth Sándor kiemelte, hogy a romániai nevezők között inkább a kerékpárosok mezőnyében indulnak élsportolók, míg Magyarországról a futók között találhatók igazolt sportolók, válogatott atléták. "De a nagy többség amatőr, és ez a legnagyobb eredmény, hogy ilyen sok embert rá tudtunk venni arra, hogy sportoljon, hiszen egy ekkora megmérettetésre jó előre fel kell készülni. De számos kísérőrendezvénye szokott lenni a szupermaratonnak. Szerveztünk már fotókiállítást és román–magyar üzletember-találkozót hatszáz fővel. azt hiszem, mindez hozzájárult ennek a térségnek a közeledéséhez" – mondta a klubvezető.

Bognár Levente aradi alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kezdetekkor szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a határátlépést a mezőny részére megoldották ellenőrzés nélkül. "A határok lebontása volt a cél, megmutatni, hogy a sport erre is képes. Újdonság volt ez akkor, sok tárgyalásba került a határrendészettel és a vámparancsnoksággal, de lám, mostanra a határok is légiesültek" – jelentette ki az elöljáró.

Békéscsabáról mindkét alpolgármester jelen volt a sajtótájékoztatón. Kiss Tibor azt emelte ki, hogy az útvonal mentén minden településen várják a versenyzőket, fánkot, csörögét sütnek, frissítőket készítenek, van, ahol szórakoztató programokat kínálnak, és mindez oda vezetett, hogy az évek alatt barátságok alakultak ki a településvezetők, a lakosok és a résztvevők között. Nagy Ferenc tavaly kerékpárral teljesítette a túrát, és mint mondta: "belülről" teljesen más a hangulata. "Mindenki sorstárs, mindenki segít mindenkinek, s amilyen fogadtatásban és ünnepeltetésben volt részünk itt, Aradon, az a mai napig emlékezetes maradt. Ez egy egyedülálló rendezvény!" – mondta.

A mezőny június elsején, szombaton reggel rajtol el Békéscsabáról, majd a Szabadkígyós–Újkígyós–Pusztaottlaka–Medgyesegyháza–Mezőkovácsháza–Battonya–határátkelő–Tornya–Kisvarjas útvonalon érkezik meg Arad, ahonnan másnap indul vissza.

Kapcsolódók

Kimaradt?