Feljutott a székely játékosokra alapozó román válogatott a jégkorong-világbajnokságon

Románia Hollandia felett aratott szombati győzelmével eldőlt, hogy jövőre egy osztállyal magasabban, a divízió 1/A osztályban szerepelhet a székelyföldi játékosokra épülő hokicsapat. Az ország jégkorongsportja rég nem látott magasságokba emelkedett a veretlenül megvívott világbajnokságot követően. Utoljára az 1990-es évek közepén szerepelt a világ közvetlen élvonala mögött a válogatott. Megszólaltattuk a győztes csapat játékosait is.

A tét miatt nem hozott igazán szép játékot a romániai válogatott hollandok elleni meccse szombaton, az észtországi jégkorong-világbajnokságon. A csapat annak tudatában léphetett a jégre, hogy rendes játékidős győzelme esetén megnyeri a csoportot, és jövőre eggyel magasabb osztályban folytathatja a küzdelemeket.

Az első harmad elején emberelőnybe került Románia, miután Colliert látták szabálytalannak a játékvezetők a negyedik percben. Nem telt el ötven másodperc a kiállításból, és Bíró Gergő révén megszerezte a vezetést a romániai csapat (1-0). Az első húsz perc több gólt nem, annál több kiállítást hozott, ebben a műfajban Hollandia járt az élen, ám újabb gól nem született.

A második játékrész elején újra Románia szerzett gólt, a 21. percben Góga Attila megduplázta az előnyt (2-0). Folytatódott a küzdelmes játék, a második szünet előtti utolsó percben pedig szépítet a holland csapat, Boer volt a gólszerző.

A befejező harmadban újra a két perces büntetéseké volt a főszerep, Románia négy kisbüntetést szedett össze, a németalföldiek egy két perces kiállítás mellett egy tíz perces fegyelmivel gazdagodtak. Gól azonban csak egy született: Péter Balázs a hollandok kapuslehozatalát követően az üres kapuba állította be a 3-1-es végeredményt.

A világbajnokságnak konkrét célkitűzések nélkül, a tisztes helytállásban bízva vágott neki a Julius Penzes által irányított csapat. Románia végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtva sorrendben Észtországot, Japánt, Lengyelországot, Ukrajnát és Hollandiát is legyőzve a hátralévő két mérkőzés eredményétől függetlenül 13 ponttal megnyerte a tornát. Ezzel a vereséggel Hollandia kiesett a divízió 1/B csoportból, a hátralévő találkozóknak pedig csak a 2-5. helyezések szempontjából van jelentősége.

Csíki játékosok értékeltek a Maszolnak

A lefújást követően a világbajnok csapat két székelyföldi születésű játékosa értékelt a Maszolnak. Farkas Tamás, a Csíkszeredai Sportklub védője elmondta: nehéz mérkőzés volt, ahogy várták, de úgy érzi, megérdemelten tudták behúzni a 3 pontot. „Az egész világbajnokság egy élmény volt számunkra, ez a siker pedig megmutatta, hogy van potenciál ebben a csapatban” – mondta a védő.

Részegh Tamás, a Csíkszeredai Sportklub csatára szerint nagyon szervezetten és fegyelmezetten játszott mind az öt meccsen a csapat. Nem gondolkoztak előre, lépésről lépésre, meccsről meccsre haladtak, mindenki a saját feladatára koncentrált, ez volt szerinte ennek a hatalmas sikernek a kulcsa.

„Egész szezonba center voltam a sportklubnál, a világbajnokságon szélsőként kellett játszanom, az elején kicsit nehéz volt átállni és megszokni, de úgy érzem, így is minden mérkőzésen sikerült jól teljesíteni. Próbáltam kihasználni az erősségeimet, és ezzel segíteni a csapatot, ez volt most a legfontosabb. Jó sortársaim voltak, akikkel jó volt együtt játszani. Közülük hárman, Rokaly Szilárd, Salló Alpár és Farkas Tamás az otthoni klubcsapatomból voltak, így nagyon jól megértettük egymást a jégen. Mindenki hozzátette azt a kicsit, amire szükség volt ehhez a nagy sikerhez” – magyarázta a játékos.

A világbajnok válogatott kerete:

Kapusok: Patrik Polc, Tőke Zoltán László (mindketten Brassói Corona).

Hátvédek: Bors Huba Ferenc, Pavlo Boriszenko, Mihály Ede (mindhárman Brassói Corona), Györfy Tihamér László, Salló Alpár, Farkas Tamás (mindhárman Csíkszeredai Sportklub), Góga Attila (Gyergyói Hoki Klub), Jevgenyij Jemeljanenko (Galaci CSM).

Csatárok: Bíró Gergő, Roberto Gliga, Molnár Zsombor, Péter Balázs Szabolcs, Trancă Daniel (mind Brassói Corona), Eduard Cășăneanu, Részegh Tamás, Rokaly Szilárd (mindhárman Csíkszeredai Sportklub), Anton Butocsnov, Adrian Irimia (mindketten Galaci CSM), Csergő Hunor és Mircea Cristian Constantin (mindketten Gyergyói Hoki Klub).

Szövetségi kapitány: Julius Penzes. Másodedző: Marius Trandafir

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?