Jégkorong-vb: kikapott a szlovénoktól a magyar válogatott

Súlyos vereséget szenvedett Magyarország válogatottja a nurszultani divízió 1/A csoportos jégkorong-világbajnokság negyedik játéknapján Szlovénia ellen. Az erőtlen magyar csapat nem tudott méltó ellenfele lenni a szlovénoknak, akik gólparádéval szerezték meg első pontjaikat.

Világbajnoki mérkőzésen még sosem sikerült legyőznie Magyarországnak a szlovén válogatottat. Ezt a rossz sorozatot kívánta megtörni a magyar csapat a kazahsztáni divízió 1/A-vb pénteki negyedik játéknapján. Bizakodásra adhatott okot, hogy két vereség után javított a magyar nemzeti csapat és magabiztos játékkal legyőzte a litvánokat. Két hiányzót kellett nélkülözniük a magyaronak: Hári János a litvánok elleni kiállítása miatt egy meccsre eltiltották, Magosi Bálint pedig sérülés miatt nem játszhatott.

Nagy lendülettel vetették bele magukat a csapatok a küzdelembe, jó tempójú játékot láthatott a szokásosan jó hangulatot teremtő magyar tábortól hangos jégcsarnok és az online közvetítés közönsége. A Barisz Asztana 12 ezer főt befogadó csarnoka alighanem kongana az ürességtől a magyar szurkolók nélkül. Értékelte ezt a mérkőzés hangosbemondója is, aki többször hangos „Hajrá, Magyarország!” biztatással tüzelte az amúgy is lelkes szurkolókat.

Szlovénia lépett fel támadólag, az első percekben több veszélyes lövést eresztettek meg Vay Ádám kapujára. Aztán lassan éledezni kezdtek a magyarok is, akik a 11. percben emberelőnybe kerültek, ám különösebb veszélyt nem okoztak a létszámfölényes két perc alatt. A szlovénok emberhátrányuk lejárta után másfél perccel megszerezték a vezetést: Drozg harcosan tartotta meg a korongot és passzolt a kék vonalnál figyelő Stebih elé, aki hatalmas gólt lőtt a magyar kapu bal oldalába, Vay az előtte álló védőktől nem sokat láthatott a lövésből (0–1). A játékrész végére egy magyar kiállítás maradt, Galló kapott két percet az utolsó másodpercekben.

Az áthúzódó emberelőnyt a második harmad első percében gólra váltotta a szlovén csapat: az első gólnál előkészítő Drozg ezúttal a gólszerzők közé is feliratkozott, közelről ért bele jókor a játékszer útjába és juttatta a korongot a magyar kapuba (0–2). Alig telt el újabb két perc és megint betalált Szlovénia. Egy szlovén támadásnál képtelen volt felszabadítani a magyar védelem, az ide-oda pattogó korongot ismét Drozg helyezte Vay Ádám kapujába (0–3).

Elvesztette a ritmust a magyar csapat, ráadásul újra emberhátrányba került, a 26. percben Nagy Gergő ülhetett ki a büntetőpadra. Ezt kivédekezte a magyar válogatott, de érezhetően feszültté váltak játékosai. Újabb öt perc elteltével teljesen elúszni látszott a hajó: a 31. percben Kuralt egyéni alakítás után lőtt bombagólt (0–4). Jött is a csere a magyar kapuban, Vay Ádámot Bálizs Bence váltotta. Bár a negyedik gól után némileg magához térni látszott a magyar válogatott, különösebb fordulat nem állt be a játékban.

A befejező játékrész nem tartogatott különösebb izgalmakat, a magyar válogatott nem tudott megújulni, próbálkozásai erőtlenek voltak, míg Szlovénia nem hajtott további gólokért. Azért kettőt még szereztek: az 55. Percben Anze Kopitar talált be, az utolsó előttiben pedig Hebar volt a gólszerző, aki emberhátrányban állította be a végeredményt.

Nem sikerült tehát megtörni a szlovénia elleni világbajnoki kudarcok sorozatát, a magyar csapat tizedik vb-meccsén is kikapott déli szomszédja ellen. A hátralévő mérkőzéseken főleg azért kell izgulnia Magyarország válogatottjának, hogy Litvánia ne az utolsó két meccsen kezdje el a pontok gyűjtését, mert szerencsétlen esetben a divízióból való kiesés is megtörténhet. A magyar csapat vasárnap a házigazda kazah válogatott ellen zárja világbajnoki szereplését. A csoport első két helyezettje játszhat majd a 2020-as svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Szlovénia–Magyarország 60 (10, 30, 20), gólszerzők: Stebih (14. p.), Drozg (21. és 24. p.), Kuralt (31. p.), Kopitar (55. p.), Hebar (59. p.). Szombaton: Koreai Köztársaság–Litvánia, Kazahsztán–Fehéroroszország. Az állás: 1. Fehéroroszország 9 pont/3 mérkőzés (115), 2. Kazahsztán 9/3 (104), 3. Koreai Köztársaság 6/3, 4. Szlovénia 3/4 (1212), 5. Magyarország 3/4 (615), 6. Litvánia 0/3.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?