Jégkorong-világbajnokság: Románia közel a feljutáshoz

Újabb győzelmet aratva Románia karnyújtásnyira került a divízió 1/B jégkorong-világbajnokság megnyerésétől. A tallini küzdelemsorozat eddigi meglepetéscsapata ezúttal az ukrán válogatottat győzte le magabiztos játékkal. Ha szombaton Románia győz az eddig vegyes képet mutató Hollandia ellen, jövőre egy szinttel magasabban folytathatja.

Ezúttal Patrik Polc kezdett a román válogatott kapujában, a szlovák-román kettős állampolgár hálóőr meg is hálálta a bizalmat, a mérkőzés elejétől nagy tartást adott hátul a csapatnak. Akadt is bőven dolga a honosított kapusnak az első játékrészben, azonban gólt csak Románia szerzett, méghozzá kettőt: az egyaránt csíkszeredai születésű Péter Balázs és Bíró Gergő találtak be a 4., illetve a 20. percben (2-0).

A második húsz percben sokáig nem láthattak újabb gólt a nézők. A dudaszóhoz közeledve aztán felgyorsultak az események: előbb az ukránok szépítettek Babinec révén (2-1), majd, hogy ne tartson sokáig az örömük, arról Mircea Constantin gondoskodott a lefújás előtti másodpercekben (3-1).

Keretbe foglalta a mérkőzést a romániai csapat: az utolsó harmadot is két góllal nyerte meg, tette mindezt úgy, hogy közben az ukránok nem tudtak újra túljárni Polc eszén. A 48. Percben a honosított Butucsnov növelte az előnyt (4-1), tíz perccel később pedig Rokaly Szilárd tette fel az i-re a pontot. A Csíkszeredai Sportklub játékosa az ellene elkövetett szabálytalanság nyomán megítélt büntetőt értékesítette, beállítva ezzel az 5-1-es végeredményt.

Farkas Tamás értékelt a Maszolnak

A mérkőzés után Farkas Tamás, a Csíkszeredai Sportklub válogatott védője értékelt a Maszolnak: „Úgy vágtunk neki a világbajnokságnak, hogy a papírforma szerint mi a kiesés elkerülésért kellene küzdjünk, de titkon az volt a célunk, hogy érmet szerezzünk. Azt, hogy az utolsó forduló előtt, még lesz esélyünk feljutni és mindez a mi kezünkben van, igazából egyikünk sem gondolta volna. Még most sem tudjuk pontosan, mikor volt Románia ilyen előkelő helyzetben a hoki-történelem során, de hogy nem mostanában az biztos. Nincsen rajtunk semmiféle nyomás, a csapat nagyon éhes a sikerre és minden adott ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk. Remélem, jövőre Magyarországgal egy csoportban fogunk szerepelni!”

Románia szombaton, a világbajnokság zárónapján 13 órától Hollandia ellen lép jégre, rendes játékidős győzelme esetén a többi mérkőzés végeredményétől függetlenül jövőre a divízió 1/A csoportban játszhat . Utoljára ilyen magasságokban a ’90-es évek közepén járt a válogatott, az 1995-ös B-csoportos búcsút követően nem szerepelt a világbajnokságok legjobb 22 csapata között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?