Újabb bravúr a jégkorong-világbajnokságon: Románia legyőzte Lengyelországot

Tartja jó formáját a javarészt székelyföldi játékosokra épülő romániai válogatott az Észtországban zajló divízió 1/B jégkorong-világbajnokságon. Az észtek és a japánok elleni sikereket követően hosszabbításban legyőzték az egy éve még magasabb osztályban játszó lengyel válogatottat.

Küzdelmes, élvezetes, végig nagy iramú mérkőzést hozott a veretlenek csatája Tallinban. A romániai csapathoz hasonlóan két sikerrel kezdő lengyeleken látszott az elszántság, hogy szeretnének mielőbb visszakerülni az őket megillető helyre, a divízió 1/A mezőnyébe.

A romániai válogatott nem ijedt meg az elmúlt években rendre magasabb szinteken szereplő együttestől, Julius Penzes tanítványai hamar felvették a meccs tempóját és a találkozó kilencedik percében kettős emberelőnyben meg is szerezték a vezetést. A gólszerző a Csíkszeredai Sportklub játékosa, Rokaly Szilárd volt.

 

Érdemes megemlítenünk, hogy a román válogatottnak szorító maroknyi drukker között nem véletlenül tűnt fel többeken a székelyföldi csapat kék-fehér meze: az Erste Liga idei ezüstérmese hat játékossal képviselteti magát a román válogatott keretében. Az első harmadban nem esett több gól, ahogy a második húsz perc sem hozott újabb találatot.

A harmadik játékrészben gyors gólváltás után maradt az egygólos romániai előny egészen a találkozó hajrájáig. Először az 52. percben Damian Kapica egyenlített, majd másfél percre rá egy védőről bepattanó korong újra vezetéshez juttatta Romániát.

Izgalmas volt a találkozó véghajrája, amiből a lengyelek jöttek ki jobban: kapus-lehozatalt követően a dudaszó előtt 23 másodperccel egyenlítettek. Egy kapu előtti kavarodás végén Krystian Dziubinski lőtt Tőke hálójába, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. A ráadás ötödik percében emberelőnyben játszva Pavlo Borysenko életerős lövése döntött Románia javára.

A mérkőzés legjobbjának a 36 védést bemutató Tőke Zoltánt választották.  Világbajnokságon 1963 után először sikerült legyőznie Romániának a lengyel válogatottat.

Részegh Tamásék lengyelek felett aratott sikerükkel vezeti k a divízió 1/B mezőnyét. Folytatás csütörtökön a mindössze 3 pontos Ukrajna ellen, zárásként szombaton a sereghajtó Hollandiával mérkőzik Románia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?