Nem rózsás a női jégkorong honi helyzete

Keveset tudunk a romániai női jégkorongról, pedig hétről-hétre lelkes lányok, asszonyok, édesanyák kergetik a pakkot a honi jégpályákon. Ők azok, akik a család és munkahely mellett, sokszor a környezetük csodálkozását is kiváltva űzik napjaink egyik legnépszerűbb csapatsportját. A romániai női jégkorong nyomába eredtünk Csíkszeredában.

A Csíkszeredai Sportklub nyerte meg a 2018/19. évi romániai női jégkorongbajnokság küzdelmeit. Ez önmagában nem hat az újdonság erejével, hiszen jó pár éve ugyanígy történik. Amiért mégis más volt ez a szezon, hogy hosszú időt követően új csapat is színre lépett, a bajnoki küzdelmek pedig az utolsó fordulókig nyílt csatát hoztak, végül csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően győztek a kék-fehérek. A Sportklub szereplése kapcsán a romániai női jégkorong helyzetéről is szót ejtettünk Nagy Bélával, a csapat edzőjével. Megszólaltattuk a bajnokcsapat játékosait is.

Játékos legenda a női csapat élén

Nagy Béla az 1970-es ’80-as évek meghatározó jégkorongozója volt. Az egykor a Csíkszeredai Sportklub, valamint a Bukaresti Dinamo színeiben is szereplő játékos tagja volt az 1980-as Lake Placid-i téli Olimpiára kijutó válogatottnak, ezen kívül négy B-csoportos világbajnokságon képviselte az országot. 2018. októberétől vette át a Csíkszeredai Sportklub női csapatának az irányítását. Vezetésével egy megerősödött mezőnyben is sikerült bajnoki címet szerezni. Tapasztalatairól stílszerűen a Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló jégkorongozó-szobor mellett leülve beszélgettünk.

A szakvezető elmondta, hogy bizonytalan helyzetben vette át a csapat szakmai munkáját: a szezon kezdete előtt az is kétséges volt, hogy egyáltalán indít-e női csapatot a Sportklub. Végül az utolsó pillanatban dőlt el a bajnoki indulás, szinte az utcáról beesve, mindössze kétsornyi játékossal kezdték az idényt, az első mérkőzésen annak rendje és módja szerint ki is kaptak a régi riválistól, a Bukaresti Triumf együttesétől. Aztán összeállt a csapat, bár a kezdeti bizonytalanságok miatt volt két olyan fiatal játékos, akik végül az újonnan megalakult gyergyói csapatot választotta.

Új csapat 15 év után

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy Gyergyószentmiklós 15 év elteltével tért vissza a női jégkorong hazai vérkeringésébe. A 2003-ban országos bajnokságot nyert csapat támogatás hiányában szétszéledt, 2018-ban sikerült újjáéleszteni a szakágat Gyergyóban. A magánkezdeményezésre létrejött együttes Fox Hockey Klub Gyergyószentmiklós néven indult az országos bajnoki küzdelmekben.

Nagy Béla szerint jót tett a sportágnak az új csapat színrelépésre. Az eddigi években szinte előre ki lehetett volna osztani az érmeket, a kétcsapatos bajnokság egyoldalú küzdelmeket hozott. A gyergyószentmiklósi csapat megalakulásával megpezsdült az élet női vonalon is. Komoly mérkőzéseket játszottak a csapatok, bárki győzni tudott bárki ellen. Ebben szerepet játszik az, hogy Bukarestben is erősödni látszik a női szakág: a fővárosban számos fiatal lány is szerepel a különböző csapatokban. Éppen az utánpótlás hiánya a legnagyobb gond Csíkszeredában. A csapat magja már nem fiatal és nehéz új játékosokat beépíteni, Székelyföldön ugyanis még mindig furcsán néznek arra, aki lány létére a jégkorongot választja. Nincsenek utánpótlás csapatok, a lányok a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a fiúcsapatokban játszanak, már ameddig a szabályok ezt engedik. A biztatás, sikerélmény, perspektíva hiányában sokan abbahagyják a sportágat. Segíthet az utánpótlás biztosításában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, ahol lányok is terelgetik a fekete korongot.

Együtt a pályán minden korosztály

A szakmai munkát megnehezíti, hogy az edzések alkalmával egyszerre van jégen a csapat minden korosztálya tíztől negyven évesig – mesélte Nagy Béla. Ilyen körülmények között nehéz igazán minőségi munkát végezni. Az edző megjegyezte, hogy a csapat egész évben csodálatos munkát végzett, igazi közösségként dolgozott együtt a több generáció. A csapat jégidővel nem állt rosszul, hiszen a Sportklub kötelékébe tartozó együttesként megfelelő mennyiségű edzést tarthatott tanítványainak Nagy Béla. Kérdésünkre, hogy milyen stábbal dogozik együtt - magára mutatott: ő egy személyben a csapat szakmai munkájának felelőse. A szakvezető örül, ha alkalmanként igénybe veheti egy-egy kapusedző segítségét, hiszen a hálóőrök felkészítése mindig speciális feladatot jelent. Mindez nem okoz gondot Nagy Bélának, aki minden nehézség dacára elhivatottan végzi a munkáját, hiszen ahogy megfogalmazta: a jégkorong az élete.

Válogatott búcsú a negyedik vonaltól

Április első hetében rendezték meg Brassóban a női divízió 2B világbajnokságot (ez gyakorlatilag a negyedik vonalat jelenti a válogatottak vetélkedései között), ahol Románia válogatottja négy vereség mellett csupán egy Törökország felett aratott hosszabbításos győzelmet tudott felmutatni. Ezzel a csapat a jövőben kvalifikációra kényszerül a divízióba való visszajutás érdekében. Nagy Béla a válogatott mellett is szerepet vállalt és bár személyes felelősségét is hangsúlyozta a szereplés értékelése során, elmondta, olyan országokkal kellett felvenni a versenyt, amelyek jól szervezett női bajnokságokkal és több klubcsapattal rendelkeznek. Nehéz tartani a lépést nemzetközi szinten, ha nincs megfelelő utánpótlás és bajnoki sorozat egy országban - fogalmazott. Jó példa akad a közvetlen szomszédságban is, hiszen Magyarország női válogatottja a két héttel ezelőtt véget ért világbajnokságon kiharcolta a világelitbe jutást: 2020-ban az A csoportos VB-n szerepelhetnek a magyar lányok. Magyarországon első és másodosztályú női jégkorong-bajnokságban szerepelhetnek a csapatok, és van magyar csapat az osztrák profiligában is. A román válogatottnak szinte semmilyen lehetősége nem volt a világbajnokság előtt az összeszokásra és hiányoztak az országos szakszövetség részéről a konkrétan megfogalmazott elvárások is – zárta a válogatott világbajnoki szereplésével kapcsolatos gondolatait Nagy Béla.

Izgalmas hajrá a bajnokságban

Rég nem látott szoros végjátékot hozott a bajnokság, amelynek főszereplői a Sportklub és az újonnan alakult gyergyói csapat voltak. Az utolsó forduló előtt hat pont előnnyel vezettek a csíkszeredai kék-fehérek a Fox Hockey Klub előtt, amikor két egymás elleni mérkőzés várt még a székelyföldi csapatokra. Hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a szeredai csapat, majd a vérszemet kapó gyergyóiak hazai pályán 5-1-es csapást mértek a férfiakhoz hasonlóan kék-fehérben játszó csíki lányokra. Azonban ez is kevés volt ahhoz, hogy a Sportklubot letaszítsák a dobogó hosszú évek óta kibérelt felső fokáról: jobb gólkülönbségének köszönhetően újra bajnok lett a Csíkszeredai Sportklub női csapata. Nagy Béla kérdésünkre elmondta, nem állnak tömegek a csapat mögött, nincs igazán közönsége a női hokinak. Barátok, ismerősök, családtagok járnak jórészt a mérkőzésekre, de például a mindent eldöntő gyergyószentmiklósi összecsapásra meglepően sokan voltak kíváncsiak.

„A hoki energiát ad és kiszakít a hétköznapokból”

Popescu Magdolna a csapat egyik legrutinosabb tagja, a 41 éves játékos 2001 óta a Sportklub játékosa, mindenese, lelke, motorja. A Sportklub színeiben 17 bajnoki címet szerző csatár tíz alkalommal szerepelt a román válogatottal világbajnokságon. Tagja volt a 2007-ben a divízió IV-es VB-n ezüstérmet szerző csapatnak, ahol a sorozat legjobb csatárának választották. Az utóbbi években válogatott szinten is nehéz kiemelkedő eredményt elérni, hiányoznak az edzőtáborok, nincsenek edzőmeccsek a világversenyek előtt. Magdolna szerint Csíkszeredában a legnagyobb akadálya a sportág fejlődésének a székelyföldi mentalitás: az itteniek többsége még manapság is „inkább látna a lányok kezében fakanalat, mint hokiütőt” - mondta. Magyarországon, vagy Bukarestben más a helyzet, ott könnyebben elfogadják, ha egy lány a jégkorongot választja testedzésnek. A kerámiaműhelyben dolgozó csatár számára a jégkorong a mai napig rengeteg energiát ad, ugyanakkor segít kiszakadni a hétköznapokból.  „Nagyon összetartó társaság a miénk, valóban a második családunknak tekintjük a csapatot” – fogalmazta meg Popescu Magdolna.

Sípályáról a jégcsarnokba

Sajtos Katalin 13 éve szerepel a Sportklubban, azóta minden évben bajnoki címet ünnepelhetett a csapattal. Katalin 9 évig sífutó volt, ezután cserélte a síbotokat hokiütőre. Az egyébként fodrász hátvéd véleménye szerint egy kis odafigyelés sokat segítene a női hoki fejlődésében, ezen kívül ő is megemlítette az utánpótlás hiányát. Katalin elmesélte, hiába nyerték meg Gyergyószentmiklóson a bajnoki címet, az aranyérmeket a mai napig nem kapták meg az országos szövetségtől. „Néha jól esne egy kis törődés, például, hogy egyen-melegítőben tudjunk megjelenni Gyergyóban, vagy Bukarestben, látszódjon, hogy egy csapat vagyunk, akik a Sportklubot képviselik” – fogalmazta meg a tapasztalt hátvéd.

Tehetségekből nincs hiány

Az áprilisi világbajnokságon Románia válogatottjának legjobbjává választották a csapat 21 éves kapusát, Kurkó Andreát. A válogatott hálóőr 12 éves kora óta jégkorongozik, utánpótlás-játékosként végigjárta a fiúcsapatokat: U14-től U20-ig szerepelt a fiúkkal együtt, ám két éve már csak a női csapatban véd. Andrea szerint nagyon nehezen boldogul egy lány a honi jégkorongban Székelyföldön: „Egy lányt nem vesznek komolyan az edzők, de sokszor a csapattársak sem”. A tanulás és munka mellett hokizó kapus is kiemelte, hogy a gyergyói csapat színrelépésével sokkal erősebb lett a bajnokság. Úgy érzi, azáltal, hogy nehezebben sikerült megnyerni a hazai küzdelemsorozatot, egy kicsivel több figyelem és elismerés jutott a Sportklub női csapatának.

A romániai női jégkorong-bajnokság végeredménye:

  • 1. Csíkszeredai Sportklub 21 pont
  • 2. Fox Hockey Klub Gyergyószentmiklós 21 pont
  • 3. Bukaresti Triumf 15 pont
A bajnok Csíkszeredai Sportklub kerete: Kurkó Andrea, Mihók Henrietta - kapusok, Adorján Katalin, Antal Orsolya, Bálint Hanga, Balló Fruzsina, Balló Noémi, Diana Iuga, György Csilla, Laczkó Réka, Len Henrietta, Koncz Csenge, Molnár Nikolett, Popescu Magdolna, Ravasz Márta, Sajtos Katalin, Silló Bíborka, Sípos Hanna, Toós Erika, Váncsa Melinda, Vitos Anna, mezőnyjátékosok. Vezetőedző: Nagy Béla.

Kapcsolódók

Kimaradt?