Asztalitenisz-vb: elmaradt a bravúr, Ionescuék „csak” ezüstérmesek

Kínai győzelem született a budapesti asztalitenisz világbajnokság férfi páros döntőjében: a Ma Lung, Vang Csu-csin kínai duó egy kisebb megingás után esélyt sem adott az Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles román-spanyol kettősnek, amely a vesztes mérkőzés ellenére "győztesen" távozhat Budapestről. Helyszíni tudósítás.

A budapesti asztalitenisz világbajnokság utolsó előtti napja a férfi párosok döntőjével vette kezdetét. Az asztal egyik oldalán az épp "szolgálatos" kínai duó - Ma Lung és Vang Csu-csin - állt, a másikon pedig az óriási meglepetésre fináléba jutó Ovidiu Ionescu, Álvaro Robles román-spanyol kettős.

A latin páros teljesítménye felébresztette a Hungexpón G-csarnokában kialakított lelátókra beült nemzetközi közönségben azt a reményt, hogy hosszú idő után ismét európai aranyérem születhet ebben az oly rég óta Kína által dominált sportban. Ionescuék öt európai páros legyőzése után jutottak be a fináléba, tehát bizonyos értelemben kedvező sorsolásuknak is köszönhetik fenomenális menetelésüket Budapesten, hiszen nem kellett korábbi körökben ázsiai kettősökkel játszaniuk. 

Első távol-keleti ellenfelük a 18. helyen kiemelt Ma Lung, Vang Csu-csin duó volt. A kínai páros szokatlan hátrasorolása a világranglistán annak tudható be, hogy edzőik kevéssel a vébé előtt rakták össze őket. A 30 éves Ma Lung vélhetően napjaink legsikeresebb pingpongozójának számít, Budapestre kétszeres címvédőként érkezett az egyesek versenyében. Partnere, az alig 18 éves Vang Csu-csin először utazhatott a felnőtt csapattal világversenyre és lehetőséget kapott Ma Lung oldalán, hogy megmutassa magát.

A spanyol-román páros edzői épp Vang fiatalságára alapozva remélték, hogy rajta találhatnak fogást, de mint kiderült a fiatal kínai nem csupán felnőtt Ma mellé, hanem észbontó ütéseivel az elsőhegedüs szerepet is felvállalta.

A mérkőzés egy sima 11-3-as első szettel indult, ami nem sok jót ígért Ionescuék számára, viszont a második játszmában a román-spanyol duó nem engedte elmenni a kínaiakat. 8-8-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd egy 3-0-s sorozattal az európai páros kiegyenlítette az állást.

A harmadik játszma közepén a játékvezető szabálytalanságot látott Vangnál és büntetőponttal jutalmazta az európaiakat, akik éltek a lehetőséggel és közelebb lopóztak az ázsiaiakhoz. Ma Lung érezve a veszélyt időt kért, hogy fiatal honfitársa indulatai csillapodhassanak és hideg fejjel ismét előnybe kerültek. Innen aztán már nem volt megállás, Vangék egy olyan sebességfokozatra kapcsoltak, ami Ionescuékból teljességgel hiányzott és a következő két játszmában tulajdonképpen esélyt sem adtak ellenfeleiknek.

A mérkőzés után Ionescu és Robles egy pillanatig sem szomorkodott, tudták, hogy elérték azt az üvegplafont, ami fölött számukra nincs hely. A hivatalos sajtótéjékoztató után Ovidiu Ionescu örömmel állt az asztalitenisz vébéről tudósító erdélyi magyar újságírók - a Maszol és a Marosvásárhelyi Rádió munkatársai - rendelkezésére és osztotta meg örömét és háláját mindazokkal, akiknek ebben az ezüstéremben szerepük volt.

Eredmény:
férfi páros, döntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) - Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.) 4-1 (3, -8, 7, 3, 5)  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?