FRISSÍTVE - Asztalitenisz-vb: kínai belügy lett a nők versenye

Míg a nőknél egyetlen nem-ázsiai sem maradt a legjobb tizenhat között a Budapesten rendezett 2019-es asztalitenisz világbajnokság főtábláján, addig úgy tűnik, hogy a férfiaknál még "labdába üthetnek" az európai kontinenst játékosai is.  Helyszíni tudósítás Budapestről. FRISSÍTVE: a női elődöntőbe csak kínai játékosok jutottak.

A Maszol kiküldött tudósítója szerdán este még épp időben megérkezett a budapesti Hungexpon megrendezett 2019-es asztalitenisz világbajnokság helyszínére, hogy láthassa miként kap ki az utolsó, még versenyben lévő magyar, illetve román páros a nők versenyében. A Madarász Dóra/Pergel Szandra egy kínai duótól, a Elisabeta Samara/Szőcs Bernadett kettős pedig egy észak-koreai párostól kapott ki 4-1-re és ezzel mindkét ország versenyzői elbúcsúztak a további küzdelmektől.

A vereséget nagyon rosszul emésztette meg a marosvásárhelyi Szőcs Bernadett, aki az interjúk készítésére kialakított vegyes zónát egy telefonhívást mímelve "kicselezte", majd amikor a Maszol munkatársának mégis sikerült megállítania, akkor azzal hárította el a nyilatkozást, hogy "mindenhonnan kiestem, nagyon szomorú vagyok". A női világranglista legjobban helyezett (17.) európai asztaliteniszezőjéből azért kicsikartunk egy ígéretet, hogy a következő napokban - amikor sikerül már feldolgozni a kudarcot - leülünk egy beszélgetésre. 

Míg a női mezőnyben teljesen forgatókönyvszerűen alakultak az események: a nyolcaddöntőbe egyetlen nem ázsiai játékos sem tudta beverekedni magát, addig a férfiaknál több európai pingpongozónak is szurkolhat a Hungexpo D-csarnokában összegyűlt nézősereg. 

Ahogy szűkül a mezőny az asztalok száma is csökken, hogy a lelátókon helyet foglalók minél több labdamenetet figyelemmel követhessenek. A csütörtök délelőtti nyolcaddöntők első két mérkőzésén a sportágat megrengető meglepetések születtek, hiszen az egyes asztalnál a világranglistát vezető és első helyen kiemelt Fan Csen-tung 2-4-re kikapott honfitársától, a világranglistán kilencedik Liang Csing-kuntól. Mivel szerdán - a 3. fordulóban - az ugyancsak kínai Hszü Hszin is búcsúzott, férfi egyesben nem lesz ott a legjobb nyolc között a torna első és második kiemeltje. 

A kínai testvérharccal egy időben a második asztalnál a svéd Mattias Falck és a dél-koreiai Li Szang Szu gyötörte egymást. A lelátón helyet foglaló mintegy 2 ezer néző érezhetően a kihívónak számító skandináv fiú mellé állt, aki meghálálva a biztatást 4-1-re legyőzte a világranglistán 10 hellyel magasabban jegyzett (Li a 6., Falck a 16.) ázsiai pingpongozót.

Fan és Hszü kiesésével a Jin Gao-juan maradt a kínaiak legjobban jegyzett játékosa, aki a síma 4-0-lal lerendezte a dél-koreai Jong Jong Sikot. Mivel közben a 4. kiemelt Harimoto Tomozaku kikapott dél-koreiai ellenfelétől, az 5. kiemelt Timo Boll pedig visszalépett, Li Szang Szu pedig - mint fentebb írtuk - kikapott Falcktól megnyílt a pálya. 

A nyolcaddöntők legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásán a 7. kiemelt Hugo Calderano azzal a Ma Longgal csapott össze, aki kétszeres címvédőként érkezett Budapestre. A 30 éves pingpongozó a legnagyobb sztár ebben a sportágban, a 2015-ös és 2017-es vébék között az olimpaiai aranyérmet is legyűjtötte Rio de Janeiroban. Óriási szurkolótábor kísérte el a magyar fővárosba is, akik teleplakátolták a Hungexpro lelátóit Ma Long képével díszített molinókkal és ütemes rigmusokkal bíztatták kedvencüket.

Ellenfele, Hugo Calderano se maradt "árván", a nem kínai nézők egy emberként álltak mögéje és a brazil az első szett megnyerése után ünnepeltette magát. A második játszma is szoros volt 8-8-ig, de onnal aztán elszakadt a fonal, Ma Long állva hagyta dél-amerikai ellenfelét. A második szettet 8-ra, a harmadikat 1-re, a negyediket 3-ra hozta a címvédő, és bár az ötödik játszmában volt még egy fellángolása Calderanónak, Ma Long nem engedte ki a győzelmet a kezéből. 

Az utolsó nyolcaddöntőben - kisebb meglepetésre - egy szlovák és egy francia játékos csapott össze, a mondat szépséghibája, hogy a szlovákot Vang Jangnak hívják. Az előző körben a világranglista 2. helyén álló Hszü Hszint búcsúztató Simon Gauzet-nek meg se kottyant a felvidékiek honosított kínaija, így ő lett a férfi negyeddöntők második európai szereplője a svéd Mattias Falck mellett. S mivel pechükre/szerencséjükre (?) épp egymás ellen játszanak a negyeddöntőben, immár az is biztos, hogy a budapesti férfi egyes elődöntőjének lesz egy európai résztvevője.

Asztalnál öt kínai, két japán és egy hongkongi, nyer négy kínai

Ez a nemzetiségi összetétele a női egyes negyeddöntőinek és mivel mindegyik párharcban van egy-egy kínai az sem kizárt, hogy az érmek színét maguk között dönthetik el a kínai lányok. Erre a kérdésre csütörtök délután kapjuk meg a választ. 

Elsőként a világelső, háromszoros világbajnok, aktuális címvédő Ting Ning adta az ellenfelek tudtára, hogy Budapestre se városnézni érkezett. A  28 éves tacsingi pingpongozó a 9. kiemelt japán Miu Hiranót verte meg egy látványos labdamenetekben bővelkedő mérkőzésen 4-1-re.

Sokkal kiegyensúlyozottabb játékot láthattak a nézők a kettes számú asztalnál, ahol Csen Meng volt világelső és a hongkongi Du Hoj Kem csapott össze. Az első játszmát Du, a következő kettőt Csen, a negyediket ismét Du nyerte, az állás ekkor 2-2 volt. Az ötödik szettet nagy harc után 12-10 végül Csen vitte el, Du játéka szétesett és az utolsó játszmában már nem tudott felnőni a volt világelső szintjére. 

A harmadik negyeddöntőben is kínai-japán csatát láthatott a Hungexpo közönsége. Az 5. kiemelt Liu Si-ven favorithoz méltő játékkal rukkolt elő a világranglista 22. helyén álló Miju Kato ellen, a japán lánynak egy szet megnyerésére futotta csak az erejéből.

Ekkor már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a szombati női elődöntőkben kizárólag csak kínai pingpongosok lesznek érdekeltek, hiszen az utolsó női negyeddöntőben a világ legnagyobb országának két képviselője állt asztalhoz. A papírforma alapján a 4. kiemelt Vang Man-ju volt a favorit, viszont a huszonöt pozícióval hátrébb álló rangsorolt honfitársával, Szun Jing-sa nem adta könnyen a bőrét.  

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?